(FOTO in VIDEO) Število žrtev strmoglavljenja ruskega lovca naraslo na 15

STA, M.R., Va
18.10.2022 07:23

Število smrtnih žrtev, ki jih je terjalo strmoglavljenje ruskega lovca na stanovanjsko naselje v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije, je naraslo na 15. Zadnji je v bolnišnici umrl 51-letnik, ki je v eksploziji utrpel hude opekline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice strmoglavljenja ruskega lovca v stanovanjsko zgradbo v mestu Jejsk.
EPA

Najverjetnejši vzrok za nesrečo naj bi bila "tehnična napaka" na letalu.

Ruski lovec Suhoj Su-34 je na naselje v bližini meje z Ukrajino strmoglavil v ponedeljek zvečer, potem ko je vzletel z letališča južnega vojaškega okrožja. Glede na navedbe ruskega obrambnega ministrstva je bilo letalo namenjeno na vadbeni let.

Med letom je zagorel eden od motorjev letala, pilota sta se izstrelila, letalo pa je padlo na naselje, kjer je izbruhnil ogromen požar. Zajel je pet od devetih nadstropij stavbe, v kateri je živelo okrog 600 ljudi, so navedli v Moskvi.

Požar je gasilcem uspelo pogasiti v večernih urah, davi pa se je končala tudi iskalna in reševalna akcije na območju poškodovane stavbe.

EPA

Potem ko so pristojne službe v ponedeljek sprva poročale o treh smrtnih žrtvah, so zjutraj sporočile, da se je njihovo število povzpelo na 13. Med njimi so tudi trije otroci. Še 25 ljudi je bilo poškodovanih, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere.

EPA

Regionalni guverner Venjamin Kondratjev je zagotovil pomoč prizadetim prebivalcem in obljubil, da bodo poškodovano poslopje bodisi obnovili bodisi bodo zgradili nova stanovanja. V nesreči je bilo uničenih 72 stanovanj.

Ruski preiskovalci so medtem sporočili, da so sprožili kazensko preiskavo strmoglavljenja.

Ruski preiskovalci so medtem sporočili, da preiskava strmoglavljenja letala še poteka, najverjetnejši vzrok za nesrečo pa naj bi bila "tehnična napaka", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preučujemo morebitne kršitve pravil ob pripravah na vzlet, zasegli smo vzorce goriva, zapisovalnike podatkov o letu in drugo dokumentacijo. Zaslišali bomo tudi oba pilota in osebje na letališču," so še povedali preiskovalci.

Pristaniško mesto Jejsk, kjer je strmoglavilo letalo, sicer leži ob Azovskem morju, nasproti ukrajinskega mesta Mariupolj, ki je pod ruskim nadzorom.

Novi ruski poveljnik o civilistih v Hersonu

Rusija bo vsem civilistom omogočila evakuacijo iz Hersona, je v televizijskem intervjuju dejal poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin. Kot je dejal, je položaj na fronti napet, saj da ukrajinska vojska nenehno napada ruske položaje.

Po navedbah poveljnika je stanje najbolj zahtevno okoli Limana, Kupjanska in na črti med Mikolajivim in Krivim Rogom. General, ki je poveljevanje prevzel pred desetimi dnevi, je v pogovoru za televizijo Rusija24 obtožil Ukrajince, da namerno ciljajo civilno infrastrukturo. "Mi smo eno z Ukrajinci in si želimo le eno: da Ukrajina postane država, neodvisna od Zahoda ter Nata, in prijateljska do Rusije," tako Surovikin.

Vodja proruske uprave v Hersonu Vladimir Saldo je že minulo sredo dejal, da so vsem ljudem v regiji predlagali, naj se, če želijo, umaknejo v druge regije. Zagotovil je še, da ljudje v regiji vedo, da jih "Rusija ne bo pustila na cedilu" in da se lahko umaknejo na zasedeni Krim.

Surovikin velja za izkušenega vojaka in poveljnika. Med drugim si je izkušnje nabiral v vojni v Čečeniji in potem na bojiščih v severnem Kavkazu in v Siriji, kjer se je Rusija leta 2015 postavila na stran režima Bašarja al Asada in v boju z uporniki odločilno prevesila tehtnico na njegovo stran.

Pred napredovanjem je vodil sile na jugu Ukrajine. Ime njegovega predhodnika ni bilo nikoli javno objavljeno, a glede na navedbe ruskih medijev je bil to Aleksander Dvornikov, prav tako general iz čečenske vojne in ruski poveljnik v Siriji.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta