Savdska Arabija bo tudi septembra črpala nafto v zmanjšanem obsegu

STA, Gr.G.
03.08.2023 18:36

Zaradi ukrepa dnevna proizvodnja največjega svetovnega izvoznika nafte trenutno znaša devet milijonov 159-litrskih sodov na dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Savdska Arabija, ki je z julijem zmanjšala črpanje nafte za milijon 159-litrskih sodov dnevno, je danes sporočila, da bo ukrep podaljšala tudi v mesec september. Ob tem ne izključujejo novih in bolj obsežnih zmanjšanj črpanja nafte v prihodnjih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podaljšanje nižje proizvodnje je napovedala tudi Rusija. "Savdska Arabija zmanjšanje proizvodnje črpanja nafte za milijon sodov na dan podaljšuje še za en mesec, kar bo padlo tudi v mesec september," je v današnji izjavi izpostavilo savdsko ministrstvo za energijo.

Po njihovih navedbah je razlog za dodatno prostovoljno znižanje del "krepitev prizadevanj skupine držav proizvajalk nafte Opec+ z namenom zagotavljanja stabilnosti in ravnovesja na naftnih trgih". Zaradi ukrepa dnevna proizvodnja največjega svetovnega izvoznika nafte trenutno znaša devet milijonov 159-litrskih sodov na dan. Podaljšanje zmanjšanja izvoza surove nafte pa je danes napovedala tudi Rusija. Podpredsednik vlade Alexander Novak je dejal, da bo avgusta prišlo do zmanjšanja za 500.000 sodov na dan, septembra pa za 300.000 sodov.

Savdska Arabija je odločitev o julijskem zmanjšanju črpanja nafte za milijon sodov dnevno, s čimer želi spodbuditi rast cen te surovine, sporočila po srečanju razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+ v začetku junija. To je sledilo aprila sprejeti odločitvi več držav članic omenjene skupine, da prostovoljno zmanjšajo proizvodnjo za več kot milijon sodov na dan, kar je bila po navedbah analitikov presenetljiva poteza, ki je imela le kratkoročni učinek na cene in ni prinesla trajnejšega okrevanja.

Proizvajalci nafte se v zadnjih mesecih spopadajo s padajočimi cenami in visoko nestanovitnostjo na trgu, kar je odraz posledic ruske invazije na Ukrajino in šibkega gospodarskega okrevanja Kitajske. Po ocenah poznavalcev Savdska Arabija, ki s prihodki od prodaje nafte financira ambiciozen načrt reform za preusmeritev njenega gospodarstva stran od fosilnih goriv, za uravnoteženje proračuna potrebuje okoli 80 dolarjev za sod. Cene nafte v tem tednu medtem nakazujejo, da nedavna zmanjšanja dobave že začenjajo imeti želeni učinek, saj se cene nafte krepijo, še ocenjuje analitiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta