Separatisti v Gorskem Karabahu začeli predajati orožje in vojaško opremo

N.S., STA
23.09.2023 20:07

Separatistične oblasti v Gorskem Karabahu so v petek začele predajati svoje orožje in vojaško opremo, so sporočile ruske oblasti. Proces ob pomoči ruskih mirovnih sil se bo nadaljeval do konca tedna, so dodali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Separatistične oblasti so že pred začetkom predaje orožja izjavile, da so v teku pogajanja o umiku njihovih vojaških sil iz regije in vrnitvi prebivalcev, ki so bili razseljeni zaradi azerbajdžanske vojaške operacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes je na območje prispela tudi prva mednarodna pomoč Mednarodnega odbora Rdečega križa. Koridor Lačin je tako prečkalo okoli 70 ton pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj kršitev premirja

Azerbajdžan je danes zagotovil, da bodo Armence, ki živijo v Gorskem Karabahu, obravnavali kot enakopravne državljane. Zunanji minister Jejhun Bajramov je na Generalni skupščini Združenih narodov zagotovil, da to predpostavlja tudi azerbajdžanska ustava.

Premirje je bilo do sedaj kršeno nekajkrat. V primeru kršitve na območju Mardakerta je bil ranjen azerbajdžanski vojak, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem v petek v telefonskem pogovoru z armenskim premierjem Nikolom Pašinjanom ponovno obsodil vojaško agresijo v regiji in pozval k mirnemu reševanju spora. Ob tem je poudaril, da bo za trajno rešitev spora potrebno zagotoviti pravice in varnost prebivalstva v Gorskem Karabahu.

V Erevan je danes prispela delegacija ameriškega kongresa, ki se bo tekom dneva sestala s Pašinjanom in nekaterimi drugimi uradniki, da bi razpravljali o ameriško-armenskih odnosih in vplivu nedavnih vojaških ukrepov Azerbajdžana na armensko prebivalstvo v Gorskem Karabahu.

Do obiska prihaja v času, ko v državi potekajo protesti, na katerih Armenci izražajo jezo zaradi po njihovem mnenju nezadostnega ukrepanja armenskih oblasti. Samo na petkovih protestih v Erevanu je policija aretirala skoraj sto protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protiteroristična operacija

Azerbajdžan je v torek sprožil t. i. protiteroristično operacijo v Gorskem Karabahu, ki jo je končal dan kasneje, ko so armenski separatisti pristali na prekinitev ognja in pogovore o reintegraciji.

Na pogovorih so pogajalci iz Bakuja predstavili svoje načrte za ponovno vključitev tamkajšnjega armenskega prebivalstva v Azerbajdžan in se zavezali, da bodo prebivalcem zagotovili nujno potrebno humanitarno pomoč, zdravstveno oskrbo in gorivo.

Pred začetkom spopadov je sicer Azerbajdžan devet mesecev blokiral koridor Lačin, ki predstavlja edino povezavo med Armenijo in Gorskim Karabahom, zaradi česar v regiji primanjkuje hrane, zdravil, higienskih izdelkov in goriva. Mednarodna humanitarna pomoč je po koridorju ponovno stekla šele v ponedeljek, pomoč pa naj bi v petek začel pošiljati tudi Baku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta