Situacija na Švedskem zelo resna, zaostrujejo se ukrepi: "Vidimo, da se razmere razvijajo v napačno smer"

STA, A.L.
03.11.2020 16:47

Švedska ob slabšanju epidemiološke slike zaostruje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V kavarnah in restavracijah bo lahko po novem za eno mizo sedelo največ osem ljudi. Ob tem so na dodatne regije razširili priporočila glede druženja. Švedski premier Stefan Löfven je opozoril, da so razmere v državi zelo resne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Vidimo, da se razmere razvijajo v napačno smer - razmere so zelo resne," je povedal švedski premier po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Dodal je, da je na intenzivni negi več bolnikov s hudo obliko covida-19 in da bo verjetno število smrtnih žrtev naraslo.

Ministrica za zdravje Lena Hallengren je povedala, da petino vseh bolnikov na intenzivni negi predstavljajo bolniki s covidom-19.

Država se je zato odločila za zaostritev ukrepov za zajezitev virusa. V kavarnah in restavracijah bo lahko po novem za eno mizo sedelo največ osem ljudi.

Na Švedskem doslej potrdili skoraj 135.000 primerov okužbe

Poleg tega so oblasti še za tri švedske regije izdale priporočilo, naj se ljudje ne srečujejo s člani drugih gospodinjstev in naj se izogibajo javnemu potniškemu prometu. Priporočili so jim tudi, naj se izogibajo srečanjem in kulturnim dogodkom ter zaprtim javnim prostorom, kot so trgovine, muzeji, knjižnice in fitnesi.

Ta priporočila, ki niso pravno zavezujoča, zdaj veljajo za približno 70 odstotkov Švedov.

"Pred nami je dolga in težka zima. Nujno je, da vsi naredimo vse, kar lahko, da zajezimo širjenje okužb," je ob tem povedal vodja švedskega inštituta za javno zdravje Johan Carlson.

Na Švedskem, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili skoraj 135.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in skoraj 6000 smrtnih žrtev covida-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta