Slovenija priznala Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele

STA
14.02.2019 12:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Slovenija je "prepoznala" vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, in to z izključnim z namenom, da razpiše predčasne volitve, je danes po seji vlade v Ljubljani povedal zunanji minister Miro Cerar. Slovenija se je s tem pridružila 23 članicam EU, ki so to že storile, je poudaril. Kot je povedal minister, je vlada potrdila predlog, ki ga je pripravilo MZZ, "da predsednika nacionalne skupščine Venezuele Juana Guaidoja prepozna za začasnega predsednika Venezuele z namenom - in to izključno s tem namenom, da razpiše in izvede svobodne, poštene in demokratične volitve".
Ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za "prepoznanje vloge začasnega predsednika" za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast. "In nič več kot to," je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril Cerar. "Zasledujemo le nove volitve. To je edini cilj," je dodal in izpostavil, da so vlado k tovrstnemu dejanju pozvali tudi v Venezueli živeči Slovenci.

EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta