Španski poslanci socialista Pedra Sancheza potrdili za premierja

STA, A.L.
07.01.2020 14:58

Španski poslanci so danes vodjo socialistov Pedra Sancheza potrdili za španskega premierja. Zanj je glasovalo 167 poslancev, proti pa 165. 18 poslancev se je vzdržalo glasovanja. Sanchez, ki je premierski položaj zasedal od junija 2018, bo prevzel vodenje prve koalicijske vlade v sodobni zgodovini Španije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vodja socialistične stranke je bil potrjen v drugem krogu glasovanja, potem ko mu v nedeljo ni uspelo osvojiti absolutne večine v 350-članskem parlamentu, tj. 176 glasov. Danes je za potrditev potreboval zgolj navadno večino, ki jo je tudi osvojil.
Poleg njegovih socialistov, ki imajo 120 poslancev, ga je med drugim podprla še koalicijska skrajno leva stranka Unidas Podemos, ki ima 35 poslancev v parlamentu. Dobil je še podporo več drugih manjših strank, med drugim baskovskih nacionalistov (PNV).
Izvolitev pa so mu z vzdržanimi glasovi omogočili poslanci Katalonske republikanske levice (ERC), ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije. Sanchez je v zameno za to obljubil, da bo začel dialog s katalonsko vlado o vprašanju neodvisnosti Katalonije.
Poleg 13 poslancev ERC se je vzdržalo še pet poslancev baskovske nacionalistične stranke EH Bildu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta