Sporni MCAS v etiopskem boeingu vključen, trdijo preiskovalci strmoglavljenja

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.03.2019 14:20

Največje evropsko turistično podjetje ima 200 milijonov stroškov zaradi prizemljitve boeingov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boeing 737 MAX 8 med testnim poletom januarja 2016. 
Reuters

Strokovnjaki, ki preiskujejo strmoglavljenje letala Boeing 737 Max v Etiopiji, so prišli do prvih zaključkov, po katerih sumijo, da se je sistem MCAS, ki mu pripisujejo krivdo za nesrečo, avtomatično vključil, piše The Wall Street Journal. Do tega podatka so prišli po analizi informacij črne skrinjice letala. 

Prizemljitev povzroča prevoznikom visoke stroške

Prizemljitev letal Boeing 737 Max je največjemu evropskemu turističnemu podjetju TUI povzročila za okoli 200 milijonov evrov (225 milijonov dolarjev) izpada prihodka, so danes sporočili z nemške družbe. TUI je izračun pripravil pod predpostavko, da bo prizemljitev odpravljena do sredine meseca julija. Vrednost delnic nemškega podjetja TUI je po objavi novice padla za 8 odstotkov, piše CNN. 
TUI ima v svoji floti 15 letal tipa 737 Max, kar je 10 odstotkov celotne flote. Še osem potniških letal bi jim Boeing moral dobaviti do konca maja. Zaradi prizemljitve tega tipa letal po vsem svetu, je družba morala najeti nova letala in podaljšati obstoječe najemne pogodbe. Nujno morajo v naslednjih nekaj tednih vedeti, kdaj bo s 737 Max mogoče ponovno leteti, saj bi v nasprotnem primeru utrpeli dodatni izpad prihodkov v višini 100 milijonov evrov (112 milijonov dolarjev). 

Razbitine strmoglavljenega letala Ethiopian Airlines ET 302
Reuters
Kokpit letala boeing 737 MAX 8
Reuters

Polet z edinim simulatorjem 737 Max v Etiopiji

CNN je objavil prispevek o edinem simulatorju letenja z boeingom 737 Max, ki ga je letalska družba Ethiopian Airlines, ki je pred slabim mesecem dni izgubila letalo tega tipa, kupila in namestila meseca januarja letos v letalski akademiji. Izpostavljajo, da v navodilih, ki jih ima pilot v priročniku, ni niti z besedo omenjen sistem MCAS, ki naj bi bil glavni krivec za strmoglavljenje. 
(VIDEO) 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta