Streljanje na ruski univerzi v Permu, osumljenec 18-letnik, mrtvih najmanj osem ljudi

S. M.
20.09.2021 09:59
V kampusu univerze v ruskem Permu je zjutraj prišlo do streljanja. Po poročanju večine svetovnih medijev je ubitih najmanj osem ljudi, po podatki The Guardiana je ranjenih 24 ljudi, 19 od teh zaradi streljanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do streljanja je prišlo 1100 kilometrov vzhodno od Moskve.
Reuters

Do streljanja je prišlo 1100 kilometrov vzhodno od Moskve. Kot je razvidno s posnetkov, ki so zaokrožili na družbenih omrežjih, so študenti v paniki skakali skozi okna v prvem nadstropju. Kot so sporočili na univerzi v sporočilu za javnost, se je več študentov in učiteljev zaklenilo v učilnice. 

Policijske oblasti so naznanile, da so strelca pridržali. Regionalni governer Dmitrij Makhonin je kasneje dejal, da je napadalec mrtev. Lokalni mediji so ga po poročanju britanskega spletnega mesta The Independent identificirali kot 18-letnega Timurja Bekmansurova

Reuters

V objavi na družbenem omrežju, ki jo je Bekmansurov napisal tik pred napadom, je razložil postopek pridobivanja strelskega dovoljenja in orožja ter dejal, da se je za univerzo odločil, ker je pred štirimi leti "zagrešila hudo napako". Zdi se, da besedilo prikazuje mladeniča v stiski. "Kakor dolgo že poznam sebe, sem vedno razmišljal o smrti," piše v besedilu, in še: "Ne vem, koliko jih lahko ubijem, vendar bom naredil vse, da jih s seboj vzamem čim več."

Lev Zenkov, študent, ki je bil v času napada v četrtem nadstropju zgradbe je za The Independent dejal, da je napadalec po prvih nadstropjih fakultete streljal kakih dvajset ali trideset minut. Nato se je odpravil do sosednje, kemijske fakultete. Kot je še dejal Zenkov je policija na kraj dogodka prispela pet do deset minut po začetku streljanja in zaradi hitrega odziva najverjetneje rešila mnogo življenj. 

Nekaj po dvanajsti po lokalnem času je policija napadalca prejela. Nekateri mediji poročajo, da je napadalec mrtev, drugi, da je močno poškodovan. Po streljanju so iz Kremlja sporočili, da je predsednik Vladimir Putin ministrski delegaciji v Permu odredil, naj organizira pomoč družinam žrtev.

Množično streljanje je glede na strog nadzor nad orožjem v Rusiji relativno redek dogodek, vendar se zdi, da se povečujejo, so zapisali pri Independent. Maja letos je učenec v Kazanu napadel svojo nekdanjo šolo in ubil devet ljudi. Tri leta prej je v velikem napadu v Kerču, priključenem Krimu, 18-letni Vladislav Rosljakov ubil 20 svojih sošolcev. To je bil najhujši incident po terorističnem napadu leta 2004 v Beslanu, kjer je umrlo 333 ljudi, med njimi veliko mladih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta