Študent z deškim obrazom posiljeval moške: To je najhujši posiljevalec v britanski zgodovini

BBC
07.01.2020 17:16

Študent z deškim obrazom, ki je storil 159 kaznivih dejanj spolnega napada, od tega 136 posilstev, je domnevno najhujši posiljevalec v britanski zgodovini, in to moških.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Reynharda Sinaga, 36-letnega Indonezijca na doktorskem študiju Univerze v Leedsu, je sodišče spoznalo za krivega posilstva oziroma spolne zlorabe 48 moških. Srečal jih je znotraj klubske scene v Manchestru, nato pa zvabil v svoje stanovanje, kjer jim je podtaknil močno drogo in jih posilil, spolni napad pa ves čas snemal s svojim telefonom. Po poročanju policije naj bi v slabih treh letih posilil najmanj 190 moških. S kronskega urada za kazenski pregon so celo sporočili, da je Sinaga "najhujši posiljevalec v britanski zgodovini". Obsodili so ga na dosmrtno zaporno kazen z možnostjo pogojnega izpusta po 30 letih v zaporu.
V štirih ločenih sojenjih so Indonezijca spoznali za krivega 136 posilstev, osmih poskusov posilstva in 15 kaznivih dejanj spolnega napada. Kot poroča BBC, je policija s pomočjo videoposnetkov, ukradenih telefonov, osebnih izkaznic in zapestnih ur do zdaj našla 48 njegovih žrtev, vsaj 70 moških s posnetkov pa še niso identificirali. Policija je zato objavila poziv, naj se jim čim prej javijo moški, ki mislijo, da jih je Sinaga kakorkoli spolno zlorabil ali posilil. Sodnica Suzanne Goddard ga je opisala kot "zlobnega serijskega spolnega plenilca, prežečega na mlade moške", ki so želeli s prijatelji preživeti le lep večer v klubu, in dodala, da je po njeni presoji zelo nevaren, zvit in sleparski posameznik, za katerega upa, da ne bo nikoli več na prostosti.
Sinaga je na moške prežal v nočnih klubih in barih, najraje v klubu Fifth v bližini svojega doma. Počakal jih je v zgodnjih jutranjih urah, ko so se opiti moški odpravljali domov, in jim ponudil nadaljnje pijančevanje, prevoz in prenočišče v svojem stanovanju - tam pa jim je podtaknil drogo. Njegove žrtve so bili heteroseksualni moški, ki se napada večinoma niso niti zavedali, saj so bili v času posilstva nezavestni. Ko so se zbudili, se mnogi niso spomnili, kaj se je dogajalo.
Študent vse obtožbe zavrača in trdi, da so moški dovolili snemanje in da so se samo pretvarjali, da spijo. Sodnica pa je prepričana, da je Sinaga za svoja nizkotna dejanja uporabil drogo za posilstva, kot je GHB, ki povzroči zelo močno spanje in celo komo. Po njenih besedah ni Sinaga med sojenjem pokazal niti trohice obžalovanja, zdi se ji celo, da je v sodnem procesu užival. Eden od posiljenih moških je na sodišču izjavil, da je Sinaga uničil del njegovega življenja, drugi pa, da si želi, da Sinaga ne bi nikoli prišel iz zapora in da bi se cvrl v peklu. "Imam obdobja, ko ne morem zjutraj niti vstati in se soočiti z dnevom, ki je pred mano," je še povedal eden od moških, ki jih je Sinaga spolno zlorabil. Mnogi moški se niso zavedali, da so bili posiljeni, dokler jih ni poiskala policija. Nekateri so to zelo težko sprejeli, še vedno se borijo z duševnimi težavami in imajo celo samomorilne misli. Sinago so ujeli, ko se je neki moški med posilstvom zbudil, ga obvladal, mu ukradel telefon in stekel do policijske postaje, kjer so pregledali vse posnetke. Sledil je največji kazenski pregon zaradi kaznivega dejanja posilstva v zgodovini Združenega kraljestva. Sojenje je na manchestrskem sodišču trajalo okrog 18 mesecev, končalo pa s soglasnimi razsodbami o krivdi za prav vse obtožbe, ki se nanašajo na kriminalna dejanja, storjena med letoma 2015 in 2017. Policija pa je zaradi zbranih informacij in številnih dokazov prepričana, da je začel Sinaga posiljevati že več let pred tem. (BBC)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta