(SVET) Orban podaljšal karanetno za nedoločen čas, v Italiji umrlo sto zdravnikov

A.L., M.R., STA
09.04.2020 08:40

Vse več držav po svetu se pripravlja na omilitev ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Španija je napovedala, da bi ukrepe lahko začeli opuščati konec meseca. Vendar Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari, da je za to v Evropi še prezgodaj. V EU medtem še vedno ni soglasja o fiskalnem svežnju za gospodarsko okrevanje po pandemiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

20.15

Madžarska karantenske ukrepe zaradi koronavirusa podaljšala za nedoločen čas

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da bodo za nedoločen čas podaljšali ukrepe za omejitev gibanja, ki so jih uvedli prejšnji mesec v boju proti koronavirusu. Dodal je, da bodo o odpravi ukrepov odločali na tedenski ravni. "Podaljšujemo omejitev gibanja. Podaljšujemo jo za nedoločen čas," je dejal Orban v posnetku, objavljenem na njegovem profilu Facebook. Na Madžarskem velja omejitev gibanja na prostem, dovoljeni so sicer obisk trgovin, pot na delo ali rekreacija na prostem.
19.00

V Italiji umrlo sto zdravnikov

V pandemiji novega koronavirusa, ki je Italijo dosegla februarja, je med 17.669 smrtnimi žrtvami v državi tudi sto zdravnikov, je danes sporočilo združenje zdravnikov Fnomceo. Predsednik združenja Filippo Anelli je poudaril, da ne morejo več dovoliti, da bi zdravnike in zdravstvene delavce, pošiljali v prve vrste v boju proti virusu brez zaščite. V Italiji je covid-19 zahteval največji smrtni davek na svetu, zdravstveni delavci v bolnišnicah in izven njih pa so brez ustrezne zaščite, kot so rokavice in zaščitne maske.

Turčija bo okuženim z novim koronavirusom sledila z aplikacijo

Turčija namerava s posebno aplikacijo za pametne telefone slediti okuženim z novim koronavirusom in tistim, s katerimi so bili v stiku, da bi tako zagotovili, da ostanejo doma v samoizolaciji, so danes sporočile oblasti. Aplikacijo z namenom zajezitve novega koronavirusa razvija ministrstvo za zdravje. Po besedah turškega zdravstvenega ministra Fahrettina Koce si jo bodo morali naložiti vsi okuženi z novim koronavirusom.
Če bo posameznik odšel iz stanovanja, bo prek sporočila prejel opozorilo in tudi avtomatski klic s pozivom, naj se vrne domov. V primeru večkratne kršitve pravil bo o tem obveščena policija, ki bo sprejela "potrebne ukrepe in sankcije", navaja urad turškega predsednika, ki pa teh ukrepov ne predstavi podrobno.
17.05

Merklova previdno optimistična glede koronavirusa

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da vidi razloge za previden optimizem glede izbruha koronavirusa v Nemčiji. Po njenih besedah se namreč že opazi sploščitev krivulje števila okuženih. "Vzpon se sploščuje," je dejala. 
V Nemčiji je od sredine marca okrnjeno javno življenje, ljudi pa pozivajo, naj ostanejo doma in hodijo ven le za najnujnejše opravke. Po oceni Merklove v državi ne bodo uvajali dodatnih omejitev. Je pa pozvala državljane, naj se držijo preventivnih ukrepov tudi med velikonočnimi prazniki. Kanclerka zaenkrat še ni želela povedati nič o nadaljnjih korakih v času do poletja. "Trenutno razmišljam od dneva do dneva," je dejala.
16.30

V času koronakrize v ZDA na teden brez dela ostane več kot 6 milijonov ljudi

V ZDA je pretekli teden brez dela ostalo še 6,6, milijona ljudi, od začetka krize z epidemijo pa je že 16,8 milijona novih brezposelnih. Več -> TUKAJ
15.45

Poljska bo podaljšala ukrepe proti koronavirusu

Poljska vlada je napovedala, da bodo podaljšali ukrepe, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja covida-19. Od prihodnjega tedna bo obvezno tudi zakrivanje obraza na javnih krajih. To ne pomeni nujno, da morajo ljudje nositi masko. Meje bodo za tujce zaprte do najmanj 3. maja. Do 19. aprila pa bodo zaprte vse trgovine, z izjemo trgovin z živili in lekarn. Do 26. aprila bodo ostale zaprte šole, ukinjene bodo mednarodne letalske povezave in vlaki. Bi pa lahko po veliki noči odpravili nekatere omejitve v gospodarstvu.
15.00

Zdravstveno stanje Borisa Johnsona se izboljšuje

Zdravstveno stanje britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je od ponedeljka zvečer zaradi covida-19 na v bolnišnici intenzivni negi, se še naprej izboljšuje, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik. Premier je dobro razpoložen, je dodal.
"Premier je imel dobro noč in njegovo stanje se še naprej izboljšuje na intenzivni negi v bolnišnici St. Thomas. Dobro je razpoložen," je povedal tiskovni predstavnik.
Zaradi covida-19 so Johnsonu sicer dali kisik, ne potrebuje pa pomoči pri dihanju. Premier naj ne bi bil vključen v testiranja zdravil za covid-19.
14.55

Merklova ponovno izrazila nasprotovanje koronskim obveznicam

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnji videokonferenci za člane svojega konservativnega bloka ponovila svoje nasprotovanje skupnim koronskim evrskim obveznicam, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za to ni političnega konsenza, je zatrdila.

EPA

Na Hrvaškem še 64 okuženih, doslej 20 mrtvih

Na Hrvaškem so od srede ob 14. uri do danes do 14. ure zabeležili še 64 primerov bolezni covid-19, kar pomeni, da je doslej zbolelo 1407 oseb, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V sredo je v Zagrebu umrl moški, ki je bil 20. smrtna žrtev covida-19 na Hrvaškem, je dejal.
13.40

V Španiji po dveh dneh manjše število žrtev covida-19

V Španiji so po dveh dneh naraščanja števila žrtev covida-19 danes prvič poročali o manjšem številu mrtvih. V zadnjih 24 urah je umrlo 683 bolnikov, 74 manj kot v sredo, skupno pa že 15.238 v tej eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa.
Uradni podatki ministrstva za zdravje so sicer vse bolj predmet polemik, saj bi lahko podcenjevali dejansko število smrtnih žrtev covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
13.35

EU podprla WHO v boju proti pandemiji covida-19

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borellje je danes v imenu unije izrazil podporo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v boju proti pandemiji covida-19. "Sodelovanje, solidarnost in multilateralizem so ključni za naš skupen uspeh v boju proti koronavirusu," je med drugim danes zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Reuters

Tržačanki 400 evrov globe, ker se je štiri ure vozila z avtobusom

V Trstu ena od občank ni več zdržala doma v karanteni, ki so jo italijanske oblasti uvedle zaradi epidemije novega koronavirusa, zato se je štiri ure vozila z avtobusom. Doletela jo je globa v višini 400 evrov, poročajo italijanski mediji.
Voznik avtobusa jo je večkrat pozval, naj izstopi, vendar ga ni poslušala, zato je poklical policijo, ki nadzoruje spoštovanje strogih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V Italiji je odhod od doma dovoljen samo iz profesionalnih ali zdravstvenih razlogov.
13.15

Bank of England pripravljena financirati britanske ukrepe

Britanska centralna banka Bank of England je potrdila pripravljenost za začasno financiranje britanske vlade v spopadu z epidemijo novega koronavirusa, če ta sredstev ne bo uspela takoj zbrati na dolžniških trgih. S tem bo oživila ukrep, ki ga je nazadnje širše uporabljala med finančno krizo leta 2008.
12.30

OECD opozarja na porast brezposelnosti

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes opozorila na velik porast brezposelnosti v marcu, ko je države že udaril novi koronavirus. V večini držav, za katere so že na voljo marčni podatki, se je brezposelnost močno povišala, navaja organizacija.
Uradna statistika največ držav članic OECD zaenkrat sicer seže v februar, kar je obdobje pred šokom zaradi covida-19. Februarja je stopnja brezposelnosti v državah OECD upadla za 0,1 odstotne točke na pet odstotkov, je danes spomnila organizacija.

EPA

Pandemija covida-19 vpliva tudi na najbogatejše

Pandemijo covida-19 občutijo tudi najbogatejši na svetu. 51 odstotkov najbogatejših je letos manj premožnih kot lani, kaže nedavno objavljena Forbesova lestvica milijarderjev. Forbes je letos naštel 2095 milijarderjev, 58 manj kot lani, njihovo premoženje pa se je skupno zmanjšalo za 700 milijard dolarjev na 8000 milijard.
11.25

U2 donirali deset milijonov evrov za zdravstvene delavce

Irski rockerji U2 so donirali deset milijonov evrov za pomoč v boju proti novemu koronavirusu na Irskem, so v sredo poročali lokalni mediji. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa jih bodo namenili za podporo zdravstvenim delavcem ter za nakup osebne zaščitne opreme za tiste, ki se proti koronavirusu borijo v prvih bojnih vrstah.

EPA

V Južni Koreji najmanj novih okužb s koronavirusom od februarja

Južna Koreja je danes poročala o najmanjšem dnevnem številu novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih sedmih tednih. V sredo so potrdili 39 novih primerov, so sporočili iz centra za nadzor in preprečevanje bolezni. To je prvič od 20. februarja, da je število potrjenih okužb v enem dnevu padlo pod 40.
Doslej so v državi potrdili skupno 10.423 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo so 204 bolniki. Okrevalo jih je okoli 7000.
11.00

Nemška zvezna dežela zaradi prevarantov ustavila izplačevanje protikoronske pomoči

Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je danes zaradi prevarantov, ki so vzpostavili ponaredke uradne spletne strani, ustavila izplačevanje pomoči samozaposlenim in malim podjetjem, prizadetim v pandemiji novega koronavirusa.
Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili na gospodarskem ministrstvu najbolj poseljene nemške zvezne dežele, so se zaradi ponarejenih spletnih strani že obrnili na policijo.

EPA

Prvi mož McDonaldsa si bo zaradi koronavirusa prepolovil plačo

Predsednik in izvršni direktor ameriškega ponudnika hitre prehrane McDonalds Chris Kempczinski si bo zaradi škode, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, znižal osnovno plačo za polovico, so v sredo sporočili iz podjetja. Kot so dodali, je prodaja od sredine marca, ko so države začele sprejemati ukrepe za zajezitev virusa, močno upadla.

Reuters

Avstralska policija preiskala križarko z okuženimi z novim koronavirusom

Avstralska policija je ponoči preiskala ladjo za križarjenje Ruby Princess ter zasegla črno skrinjico in zaslišala posadko v okviru kriminalistične preiskave izkrcanja skoraj 2700 potnikov v Sydneyju pred tedni, čeprav so imeli nekateri bolezenske znake, podobne gripi. Ladja je postala največji vir okužb s covidom-19 v Avstraliji.
Policija v zaščitnih oblekah in z zaščitnimi maskami na obrazu se je vkrcala na ladjo, ki je od ponedeljka zasidrana v pristanišču Port Kembla, kakih 80 kilometrov južno od Sydneyja.
9.45

Francija namerava podaljšati karanteno

Francija namerava podaljšati karanteno zaradi pandemije covida-19, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila, so v sredo sporočili iz urada francoskega predsednika. Predsednik Emmanuel Macron bo v zvezi s pandemijo v ponedeljek imel televizijski nagovor ljudstvu, so še sporočili.

Reuters

Arabska koalicija v Jemnu razglasila prekinitev ognja zaradi covida-19

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je danes v Jemnu razglasila dvotedensko prekinitev ognja zaradi pandemije koronavirusne bolezni-19. Prekinitev ognja bo začela veljati danes ob 11. uri po srednjeevropskem času, poročajo tuje tiskovne agencije.
Kot je sporočil tiskovni predstavnik arabske koalicije Turki al Maliki, bo čas prekinitve ognja namenjen vzpostavitvi ustreznih pogojev za srečanje sprtih strani v Jemnu pod okriljem Združenih narodov, na katerem bi govorili o "trajni prekinitvi ognja" v državi. Dopustil je tudi možnost podaljšanja dvotedenske prekinitve ognja.
9.00

Tajvan bo prizadetim državam poslal še šest milijonov mask

Tajvan bo državam, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa, daroval še šest milijonov mask. Otok je minuli teden daroval deset milijonov mask najbolj prizadetim državam v pandemiji, tokratna pošiljka pa bo šla med drugim državam severne, srednje in vzhodne Evrope.
Kot je pojasnila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Taipeiju Joanne Ou, bodo tajvanske maske dobili tudi v Latinski Ameriki, državah južne in jugovzhodne Azije ter v Avstraliji in Novi Zelandiji.
8.30

Conte: EU mora pomagati državam, ki jih je prizadela pandemija

Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za britanski BBC znova poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU, zato se mora ta soočiti z najhujšim preizkusom po drugi svetovni vojni.
Conte je v prvem pogovoru za BBC po izbruhu epidemije koronavirusne bolezni v Italiji še ocenil, da je pred evropskimi voditelji "srečanje z zgodovino", na katerem ne smejo manjkati. "Če ne bomo zgrabili priložnosti, da evropskemu projektu vdihnemo novo življenje, je zelo realno tveganje, da bo ta propadel," je opozoril.

EPA

Kalifornija namerava v času pandemije koronavirusa zagotoviti 15.000 hotelskih sob za brezdomce

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da bo država s pomočjo zvezne vlade zaradi pandemije koronavirusa zagotovila 15.000 hotelskih sob za brezdomce za naslednje tri mesece. Podobno ukrepajo tudi večja mesta, kot je Los Angeles, ki ima najmanj 60.000 brezdomcev.
Kalifornijski brezdomci spijo pod viadukti avtocest in drugje v zasilnih bivališčih, kjer niso zagotovljene niti osnovne higienske razmere, velik del brezdomcev pa ima bolezni, kot je diabetes, zaradi česar so bolj izpostavljeni nevarnosti bolezni covid-19 in smrti.
7.50

Oxfam: Pandemija bi lahko v revščino pahnila pol milijarde ljudi

Pandemija covida-19 bi lahko v revščino pahnila dodatne pol milijarde ljudi, je opozorila dobrodelna organizacija Oxfam. Ob tem je pred zasedanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in skupine G20, predvidenimi prihodnji teden, pozvala svetovne voditelje k dogovoru o svežnju za rešitev gospodarstva, ki bi pomagal državam v razvoju.
Najnovejše poročilo Oxfama ugotavlja, da bi se revščina po svetu zaradi pandemije lahko povečala za od šest do osem odstotkov glede na leto 2018, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Fed za vso potrebno pomoč gospodarstvu zaradi koronavirusa

Centralna banka ZDA Federal Reserve (Fed) je odločena, da stori vse, kar je v njeni moči in kar bo treba, da pomaga gospodarstvu v času pandemije koronavirusa, piše v povzetku zadnjega izrednega zasedanja Odbora za odprti trg Feda (FOMC), ki je potekalo 15. marca.
Člani FOMC so ugotovili, da pandemija predstavlja veliko nevarnost gospodarskemu nazadovanju, vendar pa najverjetneje ne bo imela dolgotrajnega učinka, tako kot ga je imela finančna kriza leta 2008. FOMC je 15. marca ključno obrestno mero znižal na ničlo in povzetek zasedanja kaže, da bo tam ostala, dokler bo treba.

EPA

ZN poslali 90 ton pomoči Venezueli

Združeni narodi so v sredo Venezueli poslali 90 ton pomoči v podporo prizadevanjem za zajezitev epidemije novega koronavirusa. V pošiljki je med drugim 28.000 kosov zaščitne opreme za zdravstvene delavce kot tudi naprave za koncentriranje kisika in izdelki za nadzor kakovosti vode, so sporočili iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA).
Denar za pomoč so prispevali mednarodni donatorji in različne agencije ZN, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta