(SVET) V Nemčiji na skrajšanem delovniku rekordnih 7,3 milijona delavcev

STA, Gr.G.
02.06.2020 07:56

Francozi lahko znova živijo skoraj normalno življenje, je ob napovedi sproščanja ukrepov dejal francoski premier Edouard Philippe. Češka in Malta odpirata meje za evropske turiste. Zdravnik iz Wuhana prva žrtev covida-19 na Kitajskem po več tednih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

11:40 
Shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki jo je s 1. junijem uvedla Slovenija, je že dolgo na voljo tudi v Nemčiji. Maja je bilo tam v program skrajšanega delovnika po izračunih münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo vključenih 7,3 milijona delavcev. "Ta številka še nikoli doslej ni bila tako visoka," so poudarili v Ifu.

Na Hrvaškem znova več tujih kot domačih turistov

Zadnji majski konec tedna se je občutno povečalo tudi število turistov, ki so nastanitev plačali, ne le tistih, ki so prišli v svoje počitniške hiše in stanovanja na hrvaški obali. Po podatkih elektronskega sistema evidence gostov e-visitor je bilo prejšnji konec tedna na Hrvaškem 42.000 turistov, med njimi 26.000 iz drugih držav. Za nastanitev jih je plačalo 26.500. V soboto je prišlo približno 10.000 gostov v zasebne namestitve in kampe ter približno 4000 turistov v hotele. Med njimi prevladujejo Slovenci. Več -> TUKAJ
9:51

Reuters

Število smrtnih žrtev covida-19 v Mehiki preseglo 10.000

V Mehiki je število smrtnih žrtev covida-19 v ponedeljek preseglo 10.000, potem ko je v zadnjem dnevu za to boleznijo umrlo še 237 ljudi. V ponedeljek so poleg tega zabeležili dodatnih skoraj 2800 potrjenih primerov okužbe, s čimer se je skupno število povzpelo prek 93.000.
Mehika je med državami Južne Amerike po številu smrtnih žrtev covida-19 na drugem mestu, za Brazilijo, kjer je umrlo že več kot 30.000 ljudi. Država je kljub visokim številkam začela postopno odpirati gospodarstvo, sprva avtomobilski, rudarski in gradbeni sektor.
9:33

Reuters

Zdravnik iz Wuhana prva žrtev covida-19 na Kitajskem po več tednih

Zdravnik iz osrednje wuhanske bolnišnice Hu Weifeng v Wuhanu, ki je delal z žvižgačem o novem koronavirusu Li Wenliangom, je minuli teden umrl zaradi virusa. To je prva žrtev bolezni covid-19 na Kitajskem po več tednih. Po poročanju kitajske državne televizije CCTV se je več kot štiri mesece zdravil zaradi covida-19 in s to boleznijo povezanih težav.
Po uradnih podatkih je v državi z 1,4 milijarde prebivalci za covidom-19 umrlo 4634 ljudi, kar je bistveno manj kot v nekaterih državah s precej manj prebivalci. Drugi žvižgači iz osrednje wuhanske bolnišnice, med njimi direktor urgence Ai Fen, so za kitajske medije povedali, da so jih oblasti kaznovale, ker so o razmerah spregovorili javno.
8:37

Češka in Malta odpirata meje za evropske turiste

Češki državljani bodo lahko od 15. junija potovali v 29 evropskih držav, v Češko pa bodo lahko brez omejitev vstopili državljani 19 evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija. Malta bo 1. julija odprla meje za turiste iz 16 evropskih držav, med katerimi ni Slovenije.

Reuters
Reuters

V Franciji se znova odpirajo kavarne, bari in restavracije

Po tednih omejitvenih ukrepov lahko Francozi danes znova obiščejo svojo najljubšo kavarno ali restavracijo. Potem ko so se minuli konec tedna znova odprli parki in vrtovi, bodo danes v okviru druge faze rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa goste sprejeli gostinski lokali, v katerih strežejo hrano in pijačo.
"Več ur smo čistili," je dejal Theo Stuzmann, vodja natakarjev v znani strasbourški restavraciji Maison Kammerzell. Pred današnjim odprtje so opravili še temeljito dezinfekcijo. "Danes vlada optimizem," je dejal Herve Becam iz sindikata gostinske dejavnosti Umih. V Parizu, kjer novi koronavirus ostaja bolj prisoten kot drugod po Franciji, bodo kavarne, bari in restavracije za zdaj obratovali samo na zunanjih terasah.

Ob pričakovani gneči v gostinskih lokalih je pariški mestni svet izdal dovoljenje za postavitev miz na pločnike, parkirna mesta in druge javne prostore. Prav tako so več ulic zaprli za avtomobilski promet.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta