Svobodnjaki na ustavno sodišče!

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
07.02.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Johannes Hübner, predstavnik svobodnjakov v avstrijskem zveznem svetu

Stranka avstrijskih svobodnjkakov (FPÖ) je opozicijska stranka, znana po svojih populističnih in večkrat tudi ekstremnih desnih stališčih. Zdaj se je zdušno postavila proti obveznemu zakonu o cepljenju za odrasle državljane in rezidente Avstrije. Denimo, najmočnejša opozicijska stranka socialdemokratov (SPÖ) je za zakon celo bolj kot vladajoča Ljudska stranka (ÖVP). Pri Zelenih, vladnih partnerjih ÖVP, le ena poslanka ni glasovala za zakon, v opozicijskem liberalnem NEOS-u pa sta približno dve tretjini za zakon, tretjina pa proti. Za odgovore, kako svobodnjaki gledajo na zakon o obveznem cepljenju, smo poprosili zveznega poslanca FPÖ v državnem svetu na Dunaju Johannesa Hübnerja.

Po sprejemu v zveznem svetu in s podpisom predsednika Alexandra Van der Bellna ter zveznega kanclerja Karla Nehammerja je v Avstriji že začel veljati zakon o obveznem cepljenju odraslih Avstrijcev, izjema so nosečnice in prebolevniki do pol leta po okužbi. Zakaj je vaša stranka proti temu zakonu?

"Za FPÖ je ta zakon nesprejemljiv, saj je v nasprotju s temeljnimi vrednotami našega liberalnega ustavnega sistema. Med temi temeljnimi vrednotami je tudi pravica do samoodločanja o lastnem telesu. Ta pravica se sme kršti v zgolj redkih upravičenih primerih in ko nad njo dejansko prevlada interes javnosti. Vendar pogoj sorazmernosti ni izpolnjen. Poleg tega, da cepljenje - vsaj v primeru trenutno prevladujoče različice omikron - skoraj nima nobenega zaščitnega učinka pred okužbo, je potek bolezni pri večini okuženih blag. Torej o nevarnosti, da bi lahko bil zdravstveni sistem preobremenjen, ne moremo govoriti.

Medtem po vsej Evropi že odpravljajo večino protikoronskih ukrepov. Vse bolj se uveljavlja prepričanje, da je za dosego obsežne imunosti prebivalstva najbolje, če dovolimo virusu, da se prosto širi, kot je bil tako imenovani švedski način. Tako po vsem svetu že opuščajo načrte o cepljenju oziroma so jih že opustili. Avstrija pa se je z uvedbo obveznega cepljenja znašla v družbi osamljenih držav, kot so Turkmenistan, Tadžikistan in Tonga."

Kako boste ukrepali, boste res sprožili tožbo pred ustavnim sodiščem?

"FPÖ bo podprla vse politične in medijske kampanje, ulične proteste in pravne postopke proti obveznemu cepljenju. Seveda k temu sodi tudi vložitev pritožbe na ustavno sodišče. Kako natančno bomo ukrepali, pa se bomo dogovorili v prihodnjih dneh in tednih."

Ali bo Avstrija s tem zakonom ustvarila dve kategoriji državljanov, pri čemer bo milijon in pol necepljenih Avstrijcev drugorazrednih?

"Avstrija je dve kategoriji državljanov ustvarila že novembra lani z lockdownom za necepljene. Ta ukrep je uvedla brez kakršnihkoli trdnih dokazov o njegovi učinkovitosti. Da je popolnoma neučinkovit, se je izkazalo že konec decembra, ko se je začel virus kljub izoliranosti necepljenih naglo širiti tudi med cepljenimi. Kljub tem spoznanjem se diskriminacija in nadlegovanje necepljenih, drugorazrednih državljanov - med katere zdaj uvrščajo še okoli 300 tisoč enkrat in dvakrat cepljenih, ki niso pravočasno prejeli poživitvenega odmerka - z uvedbo obveznega cepljenja in omejevanjem dostopa do nekaterih storitev še zaostrujeta."

Kakšne pravice bodo odvzete necepljenim državljanom? Jim bo zgolj dovoljeno plačevati kazni?

"Življenje necepljenih že zdaj zaznamujejo prepovedi opravljanja dela, nevarnost izgube osebnega dohodka, oteženega dostopa do fakultet in bolnišnic, omejitve pri potovanjih ter težave pri vstopu v trgovine z nenujnimi potrebščinami in restavracije, ki so povezane z nenehnim testiranjem na covid-19. S kriminalizacijo in grožnjami z denarnimi kaznimi (največ štirikrat v koledarskem letu po do 600 evrov po hitrem postopku in do 3600 evrov po rednem postopku, denimo, zavoljo pritožbe, op. bj), ki jih prinaša zakon, je diskriminacija dosegla nov vrhunec v naši novi dvorazredni družbi. Težavo zaostrujejo uveljavljeni mediji, ki so popolnoma odpovedali pri opravljanju svoje naloge, to je pri uravnoteženem informiranju prebivalstva. Za nameček spodbujajo nerazumevanje in sovraštvo do necepljenih in vseh tistih, ki se zavzemajo zanje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta