Tajni agenti na jezeru Maggiore

Bojan Brezigar
02.06.2023 15:30

Vsi potniki ladjice, ki jo je vihar v nedeljo prevrnil na jezeru Maggiore, utonili so štirje ljudje, so bili pripadniki italijanskih tajnih služb, razen enega, ki pa je pripadal izraelski tajni službi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turistična ladjica, ki so italijanske oblasti potegnile z dna jezera Maggiore
Puricelli

Italiji se obeta nova vohunska zgodba. Brodolom turistične ladjice na jezeru Maggiore, na meji med Lombardijo in Piemontom, ki jo je močan vihar v nedeljo prevrnil s 23 ljudmi na krovu in so štirje potniki umrli, nekateri so priplavali do brega, ostale pa so reševalci potegnili na druge ladje, je postal zanimiva vohunska afera. Vsi potniki so bili namreč pripadniki italijanskih tajnih služb, razen enega, ki je pripadal izraelski tajni službi. Na ladji, ki je bila sicer, kot poroča milanski dnevnik Corriere della Sera, registrirana v Sloveniji, je bilo 23 ljudi, čeprav je bila registrirana samo za 15 potnikov. Poleg kapitana, Italijana, ki pripada italijanski tajni službi, je bila ena izmed štirih žrtev brodoloma tudi njegova partnerka, Rusinja. V brodolomu je življenje izgubil tudi Izraelec. Še dve žrtvi, moški in ženska, pripadata italijanskim tajnim službam.

V nedeljo so na ladji imeli rojstnodnevno zabavo. Toda sredi jezera, ki je za Gardskim drugo največje jezero v Italiji, je močan nenadni zračni vrtinec ladjo prevrnil. Čeprav je plulo po jezeru v tistem času več plovil, pa je bil to edini brodolom. Nekaj ur kasneje je bilo že znano, da so bili potniki pripadniki italijanske tajne službe in eden pripadnik izraelske, takoj je bilo znano, da je med žrtvami tudi Rusinja. Vse to je vzbudilo veliko zanimanje v javnosti in pojavili so se prvi dvomi. Kaj je počelo toliko "vohunov" v tako turističnem okolju? In čemu je bila zraven tudi Rusinja, partnerka kapitana turistične ladje? Pa še: kaj je počel izraelski vohun, pa čeprav - kot trdijo - upokojen?

Mediji so pograbili zgodbo, četudi nekaterih podatkov še ni. Tako niso bili objavljeni podatki o morebitnih okvarah na ladji, ki so jo po nekaj dneh potegnili iz globine 15 metrov. Toda novinarji so se osredotočili na dejstvo, da ob jezeru Maggiore dopustuje veliko število bogatih ruskih oligarhov, ki imajo račune v švicarskih bankah. Jezero je glede tega zelo prikladno, plovba je intenzivna, severni del jezera leži v Švici, nadzor na meji je torej težaven. Ruski oligarhi, bogataši, kot poročajo mediji, nekateri baje tudi zelo blizu Putinovega kroga, imajo ob jezeru nekaj luksuznih objektov, tudi hotelov, v Pallanzi na zahodni obali jezera celo hotel s sedmimi zvezdicami. Njihove soproge pristajajo z zasebnimi letali v Milanu in nato potujejo z luksuznimi avtomobili s šoferji naokoli, pogosto tudi v Švico. Vse to seveda vzbuja pozornost tajnih služb. In morda tudi dvome, ali je bil brodolom res samo posledica neurja.

Vsekakor ni običajno, da je ekipa več kot 20 tajnih agentov v nekem kraju istočasno. Imen potnikov ladje niso objavili, z izjemo žrtev in kapitana, kar spet potrjuje, da je šlo za preverjanje oziroma iskanje podatkov o dejavnosti bogatih turistov ob jezeru. In prisotnost Izraelca? Domnevajo, da je bila njegova dejavnost povezana z dobavo tehnologije Iranu za izdelavo dronov, orožja, ki je v rabi v rusko-ukrajinski vojni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta