Tesen izid na Poljskem: Ob visoki udeležbi za predsednika spet izbrali Dudo

STA, M.R.
13.07.2020 10:49

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je z majhno prednostjo zmagal dosedanji predsednik Andrzej Duda. Po 99,8 odstotka preštetih glasovnic je prejel 51,2 odstotka glasov. Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrzej Duda 
EPA

Volilna udeležba je bila neobičajno visoka, 68,1-odstotna, je sporočila volilna komisija.
Andrzej Duda se je po volitvah v nedeljo zvečer, ko so izidi vzporednih volitev nakazali njegovo zmago, že zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volitev, znotraj tega pa še posebej tistim, ki so ga podprli. O visoki volilni udeležbi pa je dejal, da ta daje velik pečat poljski demokraciji. Obenem je zagotovil, da bo sodeloval z vlado pri vodenju Poljske iz krize, ki jo je povzročila epidemija covida-19, ter da bo predsedniška palača ostala odprta za ljudi različnih pogledov in prepričanj.
Tokratne volitve so bile nov obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijske Državljanske platforme (PO). Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005.
Poljaki so odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske - Dudo, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot ter zagovornikom liberalne politike Rafalom Trzaskowskim.

Varšavski župan Rafal Trzaskowski
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta