To se je zgodilo prvič: Tropski komarji širijo bolezni po Parizu

M.R.
01.09.2023 08:30

Zdravstvene oblasti v Parizu so prvič v zgodovini zaplinjevale območja prestolnice proti tigrastim komarjem, ki prenašajo nalezljive bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Včeraj zjutraj so ceste v jugovzhodnem delu Pariza zaprli, oblasti pa so prebivalce prosile, naj ostanejo v svojih domovih, dokler so uslužbenci razprševali insekticid po drevesih, zelenih površinah in drugih območjih, kjer se razmnožujejo komarji. Ti prizori so sicer stalnica v tropskih mestih, zdaj pa postajajo vse bolj pogosti tudi v Evropi, saj se tigrasti komarji, ki lahko prenašajo viruse denge, zike in tudi chikungunye vse bolj širijo iz jugovzhodne Azije. 

V Parizu se je zgodilo prvič

"To se je prvič zgodilo v Parizu, ne pa tudi v Franciji. Jug države se že nekaj let bori s tigrastimi komarji," je povedala namestnica pariškega župana Anne Souyris, ki je zadolžena za področje zdravja. ARS Ile-de-France, zdravstveni organ za francosko prestolnico, je sporočil, da je bila glavna tarča zaplinjanja okolica hiše v 13. okrožju, kjer živi oseba, ki se je med potovanjem okužila z virusom denge.

Tigrasti komar, ki piči okuženo osebo namreč tudi sam postane prenašalec bolezni. V Evropo so ti komarji prišli v prvem desetletju tega stoletja, od tedaj pa se zelo hitro  širi proti severu in se je že nastanil tudi v Franciji, Nemčiji in na Švedskem. 

Zdravstveni strokovnjaki menijo, da so se ti komarji v Evropi lepo "namestili" zaradi podnebnih sprememb, saj toplejše vreme skrajšuje obdobje inkubacije za njihova jajčeca, zime pa tudi niso dovolj hladne, da bi pobile škodljivce. 

"Prepričani smo, da se bo tveganje še povečalo," je že aprila za francosko agencijo AFP povedala vodja oddelka za spremljanje nalezljivih bolezni v javnem zdravstvu Marie-Claire Paty.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta