Tretja dimenzija ofenzive v Siriji

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
14.10.2019 20:37

Sirski Kurdi so zaradi turške invazije morali zaprositi za pomoč predsednika Bašarja Al Asada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje, ki se je še nedavno zdelo nemogoče. Vojaki sirske vojske Bašarja Al Asada so dobrodošli na območjih Kurdov.
Reuters

Minulo sredo pričeta turška ofenziva na severovzhodu Sirije z imenom Izvir miru je dobila povsem nove razsežnosti. Sirski Kurdi, zoper katere je vojaško posredovanje po ukazu turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pod izgovorom vzpostavitve varnostnega območja usmerjeno, so namreč v nedeljo zvečer zaprosili za pomoč predstavnike sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Odgovor je bil pozitiven in sirska armada naj bi se bila včeraj že namestila v nekaterih mestih ob turško-sirski meji, predvsem v mestih Manbij in Kobani.
S tem je konflikt dobil povsem novo dimenzijo, saj pomeni najmanj dvoje: Kurdi, ki imajo na velikem območju zahodno in manjšem vzhodno od reke Evfrat pod nadzorom veliko ozemlje, so deloma priznali Asadovo oblast, Sirija pa je prvič po nekaj dneh prepoznala in priznala, da je ogroženo na stotine kvadratnih kilometrov njenega ozemlja. Turčija je namreč napovedala, da skuša zunaj svojih meja vzpostaviti skoraj 500 kilometrov dolgo in več kot 30 kilometrov globoko varnostno cono, kamor bi po izgonu Sirskih demokratičnih sil, katerih glavnino tvorijo pripadniki kurdske milice YPG, in okoli 400 tisoč kurdskih civilistov premestila okoli dva milijona beguncev iz drugih delov Sirije, ki so na njenem ozemlju. Zeleno luč za ofenzivo je Turkom prižgal ameriški predsednik Donald Trump, ki je s severovzhoda Sirije umaknil vse ameriške vojake.
Ostre reakcije mednarodne skupnosti pa turškega predsednika Erdogana očitno ne ganejo. Turčija je namreč obtožila Evropsko unijo, da s kritiko vojaške ofenzive proti kurdskim silam na severovzhodu Sirije ščiti elemente terorizma. "V celoti zavračamo in obsojamo odločitve in pozive, ki so bili sprejeti," so v izjavi zapisali na turškem zunanjem ministrstvu. S tem so mislili na to, da so zunanji ministri EU obsodili ofenzivo na kurdske sile v Siriji, niso pa se dogovorili za skupno prepoved izvoza orožja v Turčijo na ravni EU, k čemur so pozivale nekatere članice. Turški predsednik Erdogan pa je minuli teden zagrozil, da bo "odprl meje za begunce", če Evropska unija še kdaj omeni besedo invazija. (vb)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta