Ukrajinka opisala mesece v ruskem ujetništvu: Pretepali so nas in mučili z elektriko. To je še najlažje ...

Va
24.10.2022 10:32

26-letno ukrajinsko vojakinjo so Rusi odpeljali iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolu. Po šestih mesecih se je vrnila domov in povedala, kaj jo je ohranjalo pri življenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izmenjava 108 ujetnic, večinoma vojakinj in 12 civilistk. 
EPA

"Obravnavali so nas kot živali. Še hujši od zveri so," je za ukrajinsko tiskovno agencijo Ukrinform povedala 26-letna vojakinja, ki se je prejšnji teden vrnila iz šestmesečnega ruskega ujetništva. 

Hanna O. je ena od 108 žensk iz ene največjih rusko-ukrajinskih izmenjav vojnih ujetnikov od začetka vojne v Ukrajini. V ujetništvo so jo odpeljali iz jeklarne Azovstal v uničenem ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupol. Ukrajinske enote - in tudi številni civilisti - so tedne vztrajale v jeklarni, obkoljeni in napadani od ruskih sil.   

"Pretepali so nas in mučili z elektriko. To je še najlažje. Nekatera dekleta so obešali. O hrani sploh ne želim govoriti, ker je bila kisla, niti psom tega ne dajo. Ženskam, ki so tetovirane, so hoteli odsekati roke in tetovaže, jih sprati s paro." 

"Mučili so me, ker sem vojakinja, ker obstajam in ker govorim ukrajinsko," je povedala Hanna. Zdržala je izključno zato, ker ni opustila misli, da se bo enkrat vrnila domov.         

Po ženevskih konvencijah je mučenje ujetnikov vojni zločin. Priče ukrajinske vojne poročajo o različnih oblikah torture. Tudi o posilstvih. Dogajajo se tudi prisilne deportacije - tudi otrok, ki naj bi jih nato na proruskih območjih ali v Rusiji "preobrazili" v Ruse.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta