Umor bo ostal nepojasnjen

ZUR
03.05.2019 15:46

Še druga osumljenka za umor Kim Jong Nama, brata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, je zapustila pripor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vietnamki Doan Thi Huong je grozila smrt z obešenjem.
EPA

Iz malezijskega zapora so izpustili še drugo osumljenko umora Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una. Vietnamka Doan Thi Huong je zapor v Kajangu v Maleziji zapustila danes nekaj po sedmi uri po lokalnem času, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal njen odvetnik. Sodišče je sicer 30-letno Vietnamko v začetku aprila spoznalo za krivo namerne telesne poškodbe in jo obsodilo na tri leta in štiri mesece zapora. Predtem je tožilstvo umaknilo točko obtožnice, ki jo je bremenila umora. Za obsodbo za umor je v Maleziji predpisana smrtna kazen z obešanjem. Ker pa je bila Doan Thi Huong že več kot dve leti v preiskovalnem priporu, so jo izpustili na prostost.
Kim Jong Nama je sicer razlastil politične dediščine njegov oče, leta 2011 umrli Kim Jong Il, ker ga je leta 2001 razočaral s svojim begom s ponarejenim potnim listom, ko je želel obiskati Disneyland na Japonskem. Odtlej je bil Kim Jong Nam, v času smrti star 45 let, v nemilosti, večinoma je živel prav v Maleziji. Vodenje Severne Koreje je tako po Ilovi smrti prevzel danes 35-letni Kim Jong Un, ki skuša obubožano državo rešiti pred mednarodnimi sankcijami zaradi jedrskega orožja. Nikoli pa ni priznal, da bi lahko prav on stal za smrtjo polbrata.
Presenetljivo znižanje obtožbe je sledilo potem, ko so sodne oblasti marca zavrnile zahtevo njenih odvetnikov, da v celoti umaknejo obtožbo za umor. Odvetniki so to zahtevo vložili, ker se je državni tožilec odločil umakniti obtožbe zoper Siti Aisyah, soobtoženko Doanove. Obe sta ves čas zanikali krivdo za umor, saj naj bi bili prepričani, da sodelujeta pri potegavščini za neko resničnostno televizijsko oddajo, in trdili, da so ju ukanili severnokorejski vohuni. Tožilec Iskandar Ahmad je pred sodiščem tedaj povedal, da je od državnega tožilca prejel navodilo, naj Doanovi ponudi alternativno, milejšo obtožbo. Doanova je ves čas prebiranja razsodbe jokala, tudi tedaj, ko je priznala krivdo za manj hudo obtožbo. Sodnik Azimi Ariffin je takrat Doanovi dejal, da je lahko srečna, ker se je izognila smrtni kazni, in da je lahko hvaležna državnemu tožilcu, ker je privolil v milejšo obtožbo.
Z izrekom kazni Doanovi in njeno izpustitvijo se je tako končalo odmevno sojenje obtoženim za umor Kima Jong Nama, ki so ga 13. februarja 2017 na letališču v Kuala Lumpurju ubili z živčnim strupom VX. Doanovi in Sitijevi so očitali, da sta mu strup namazali na obraz, medtem ko je čakal na to, da bi se vkrcal v letalo proti Macau. Dvajset minut kasneje je bil mrtev. Ženski sta zatrdili, da sta napad izvedli, ker so ju severnokorejski obveščevalci prepričali, da sodelujeta pri potegavščini za neko japonsko televizijsko oddajo. Mislili sta, da sta Kim Jong Namov obraz premazali z losjonom. Štirje Severni Korejci, o katerih ženski pravita, da so zasnovali napad, so nekaj ur po njem pobegnili iz Malezije. Južnokorejske oblasti obtožujejo severnokorejske, da so same naročile umor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta