Uničujoč potres: Vse se je spremenilo v pesek

ZUR
08.10.2023 20:23

Število žrtev silovitega potresa v Afganistanu je že preseglo 2000, poškodovanih je skoraj 10.000 ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zahodni del Afganistana je v soboto stresel potres, ki je prizadel predvsem ruralno prebivalstvo. Število smrtnih žrtev še vedno narašča, po včerajšnjih podatkih je že preseglo 2000, okoli 10.000 ljudi je ranjenih, je danes potrdila talibanska uprava. Reševalne akcije še potekajo, saj je pod ruševinami ujetih še na stotine ljudi.

Potres z magnitudo 6,3 je imel žarišče kakih 30 kilometrov severozahodno od Herata, glavnega mesta istoimenske province. Sledil mu je niz močnih popotresnih sunkov. Ob tem so se sprožili tudi številni zemeljski plazovi. Pristojne oblasti so sporočile tudi, da je bilo uničenih ali delno poškodovanih vsaj 1329 hiš v najmanj dvanajstih vaseh v provinci Herat, pri čemer je bilo prizadetih več tisoč ljudi, predvsem na ruralnih območjih. V mestu Herat po trenutnih podatkih ni bilo večjega števila smrtnih žrtev. Srednjeveški minareti v Heratu so utrpeli nekaj škode, kažejo fotografije na družbenih medijih, vidne so razpoke in odpadle ploščice.

Že ob prvem tresenju se je porušilo na stotine hiš.
Unicef Afganistan

Medtem je v vasi Sarboland v okrožju Zinda Jan blizu žarišča potresa uničenje veliko, poroča AFP. "Že ob prvem tresenju so se zrušile vse hiše," je povedal 42-letni Bašir Ahmad. "Tisti, ki so bili v hišah, so bili pokopani," je dejal. "Obstajajo družine, od katerih nismo slišali nobenih novic." "Vse se je spremenilo v pesek," pa je dejal drugi prebivalec.

Potresi so v Heratu sprožili paniko, je za Reuters dejal prebivalec Nasima. "Ljudje so zapustili hiše, vsi so na ulicah," je bilo prebrati v prvih sporočilih s prizadetih območij. V provinci Herat sta skupaj 202 javni zdravstveni ustanovi, ena od njih je glavna regionalna bolnišnica, kamor so odpeljali 500 poškodovanih, je v nedeljskem poročilu zapisala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Velika večina objektov je manjših osnovnih zdravstvenih centrov in logistični izzivi so ovirali delovanje, zlasti na oddaljenih območjih, so še pojasnili strokovnjaki WHO. Zdaj za pomoč in reševanje prebivalci potrebujejo hrano, pitno vodo, zdravila, oblačila in šotore, je v sporočilu za medije dejal Suhail Šahin, vodja talibanskega političnega urada v Katarju.

Reuters

Na hudo naravno nesrečo se je včeraj na družbenem omrežju X odzvalo tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. "Globoko smo užaloščeni zaradi tragične izgube številnih življenj in uničenja v včerajšnjem potresu," so zapisali na ministrstvu. "Naše misli so z žalujočimi družinami in poškodovanimi," so dodali.

Reuters

V Afganistanu se že sicer soočajo s hudo humanitarno krizo, potem ko so se iz regije po vrnitvi talibanov na oblast leta 2021 umaknile številne humanitarne organizacije in mednarodna pomoč. Afganistanski sistem zdravstvenega varstva, ki je skoraj v celoti odvisen od tuje pomoči, se je v dveh letih, odkar so oblast prevzeli talibani, soočil z drastičnimi rezi, večina mednarodne pomoči, ki je bila hrbtenica gospodarstva, pa je bila ustavljena. Provinco Herat na meji z Iranom, kjer živi okoli 1,9 milijona ljudi, pa že pesti tudi dolgoletna suša.

Afganistan, obkrožen z gorami, ima dolgo zgodovino močnih potresov, veliko jih je v razgibani regiji Hindukuš, ki meji na Pakistan. Število žrtev pogosto naraste, ko so prizadete oddaljene lokacije, desetletja vojne pa so pustila infrastrukturo v razsulu, kar otežuje operacije pomoči in reševanja. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta