V Avstriji zaradi priprav na teroristični napad ob koncertu Taylor Swift prijeli še 18-letnega Iračana

STA, M.R.
09.08.2024 11:47

V Avstriji so v četrtek zvečer prijeli še enega osumljenega načrtovanja napada na koncertu ameriške pop zvezdnice Taylor Swift na Dunaju. Gre za 18-letnega državljana Iraka, ki so ga prijeli na Dunaju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so tretjega osumljenca prijeli včeraj na Dunaju.
Reuters

To je danes za medije povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Po ministrovih besedah prihaja aretirani iz kroga 19-letnega glavnega osumljenca za načrtovanje napada, ki ga je policija prijela v sredo. Iračan naj bi 6. avgusta prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država.

19-letni glavni osumljenec in 17-letni morebitni sostorilec, ki so ga v sredo prijeli na Dunaju, sta v priporu. Intenzivno zaslišujejo tudi 15-letnika, ki je naveden kot priča, je povedal Karner.

Medtem ko je 19-letnik priznal, da je načrtoval napad na koncertu ameriške pevke, 17-letnik še vedno noče pričati. Obtožnica ju bremeni sodelovanja v skupini Islamska država ter zastopanja njenih ciljev.

Glavnega osumljenca so prijeli že v sredo v Ternitzu
Reuters

Oba so v četrtek prepeljali v preiskovalni pripor Wiener Neustadt. Dvojico še vedno preiskujejo zaradi terorističnega združevanja in kriminalne organizacije, je sporočila tiskovna predstavnica državnega tožilstva.

19-letnik naj bi načrtoval samomorilski napad na enega od treh koncertov Taylor Swift, ki so bili od četrtka do sobote predvideni na Dunaju, in sicer je nameraval v četrtek ali danes z avtomobilom zapeljati v množico oboževalcev pevke pred stadionom Ernst Happel. Pri sebi je že imel tekoče eksplozivno sredstvo, ki ga je izdelal sam.

Bela hiša je danes potrdila, da so ZDA Avstriji posredovale obveščevalne podatke, ki so pripomogli k razbitju domnevne zarote Islamske države za napad na koncertu.

"Združene države so z avstrijskimi partnerji delile informacije, da bi omogočile prekinitev grožnje," je novinarjem povedal John Kirby iz sveta za nacionalno varnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta