V preiskavi je šef belgijske protiobveščevalne službe, saj naj bi vohunil za Ruse

M.R.
14.02.2019 21:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Belgijske oblasti so prijele šefa domače protiobveščevalne službe Clementa Vandenborreja, ker naj bi vohunil za Rusijo, poročajo na spletnem portalu European Views. Omenjeni je v hišnem priporu, hkrati pa je za čas notranje preiskave tudi začasno odstavljen z uradnega položaja. 
Vandenborre, ki je v protiobveščevalni službi zaposlen že 40 let, je zanikal vse obtožbe. Njegovo pisarno so zapečatili že konec januarja, vse skupaj pa naj bi sprožilo pismo enega izmed uslužbencev protiobveščevalne službe. 
V pismu ga obtožuje, da je leta 2016 med posebno operacijo v Srbiji srbskim organom posredoval zaupne podatke. In Srbkinja, s katero je bil v stiku, naj bi bila tako srbska, kot tudi ruska agentka. Obtožujejo pa ga tudi, da je uničeval zaupne dokumente. 
Hkrati pa so se nad Vandenborrejevim vodenjem pritoževali tudi njegovi podrejeni. V glavnem gre za civiliste, med tem ko je v obveščevalni službi pretežno zaposleno vojaško osebje.
Vodja službe za podporo vodenju pri ministrstvu za obrambo Boštjan Perne pa je v tvitu o tej temi zapisal: "Rusi v zadnjih letih delajo "na polno" pri nas pa ni resne protiobveščevalne službe, zato niti ne vemo kaj počnejo."
{twitter}https://twitter.com/bostjanperne/status/1096112605813452802{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta