V Sredozemlju v prvih mesecih leta umrlo največ migrantov od leta 2017

STA, A.L.
12.04.2023 14:16

Med januarjem in marcem letos je med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo največ migrantov v prvem četrtletju od leta 2017, so danes sporočili Združeni narodi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Življenje je izgubilo kar 441 migrantov, ki so poskušali na tej poti doseči Evropo, je na spletu objavila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Organizacija ZN je navedla, da so bile zamude pri operacijah iskanja in reševanja, ki so jih vodile države, razlog za več smrtnih žrtev migrantov v Sredozemlju. Zamude pri takšnem reševanju so bile dejavnik v najmanj šestih letošnjih nesrečah, v katerih je umrlo skupno najmanj 127 ljudi. Popolna odsotnost odziva na sedmi incident pa je zahtevala življenja najmanj 73 migrantov, navaja IOM.

Prizadevanja nevladnih organizacij za iskanje in reševanje so se v zadnjih mesecih občutno zmanjšala. Število znanih smrtnih žrtev pa je verjetno manjše od dejanskega števila žrtev, še poudarja organizacija.

"Humanitarna kriza v osrednjem Sredozemlju je nedopustna," je dejal generalni direktor IOM Antonio Vitorino. "Ker je bilo od leta 2014 na tej poti zabeleženih več kot 20.000 smrtnih žrtev, se bojim, da so se te smrti normalizirale," je opozoril in dodal, da je reševanje na morju pravna obveznost držav.

Poudaril je še, da je pri iskanju in reševanju potrebno proaktivno usklajevanje pod vodstvom držav, ki jih je v duhu delitve odgovornosti in solidarnosti pozval, naj sodelujejo in si prizadevajo za zmanjševanje števila smrtnih žrtev na migracijskih poteh.

IOM preiskuje tudi več poročil o primerih, v katerih so čolni prijavljeni kot pogrešani, pri čemer pa ni ne podatkov o preživelih, umrlih ali operacijah iskanja in reševanja. Usoda več kot 300 ljudi na teh plovilih ostaja nejasna, je sporočila organizacija.

Med velikonočnim vikendom je v Italijo prispelo 3000 migrantov, s čimer se je skupno število prihodov letos povzpelo na 31.192 oseb, še navaja IOM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta