(VIDEO) Gianna Nannini najavila kandidaturo za prvo predsednico Italije

Va, STA
07.01.2022 12:03

Volitve se bodo začele 24. januarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kraljica italijanskega rocka Gianna Nannini želi postati prva predsednica Italije. V videoposnetku, ki ga je objavila na instagramu, je toskanska pevka napovedala kandidaturo za naslednico predsednika Sergia Mattarelle, ki se mu 3. februarja izteče sedemletni mandat.

Kandidatura Nanninijeve prihaja, ko v Italiji teče razprava, da je napočil čas, da Italija prvič v zgodovini dobi žensko na čelu države. "Ob tej priložnosti uradno kandidiram za predsednico Italijanske republike," je v videoposnetku izjavila 67-letna Nanninijeva.

Italijanski intelektualci, pisatelji in umetniki so pred kratkim sprožili tudi peticijo za izvolitev prve ženske za predsednico države. Peticijo za izvolitev predsednice države je sprožila znana italijanska pisateljica Dacia Maraini. Poziv so med drugim podpisale pisateljica madžarskega rodu Edith Bruck, ki je preživela holokavst, režiserka Liliana Cavani, pisateljice Michela Murgia, Silvia Avallone in Melania Mazzucco, komičarki Luciana Littizzetto in Sabina Guzzanti ter pevka Fiorella Mannoia.

Volitve italijanskega predsednika se bodo začele 24. januarja, glasujejo člani obeh domov parlamenta in predstavniki italijanskih dežel. Zaenkrat še ni uradnih kandidatov, kot možni pa se omenjajo predsednik vlade Mario Draghi, nekdanji predsednik vlade Giuliano Amato in sedanja ministrica za pravosodje Marta Cartabia, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta