(VIDEO) Ukrajinci proti temu ruskemu orožju praktično nimajo možnosti

M.R.
03.04.2024 09:19

Ruske zračne sile vsakodnevno na položaje ukrajinske vojske odvržejo okoli sto drsnih bomb. Za Ruse predstavljajo čudežno orožje, saj Ukrajinci nimajo učinkovitega odgovora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bombe namestijo na bombnike Su-34, ki jih spremljajo še lovska letala Su-35.
Profimedia

Ukrajinski borci so morali mesto Avdijivka na vzhodu Ukrajine sredi februarja zapustiti, saj je niso mogli več braniti, ko je Rusija dnevno na mesto odvrgla okoli 125 drsnih bomb, ki so popolnoma onesposobile ukrajinsko obrambo, poroča Forbes. Res pa je, da so imeli Ukrajinci tudi druge težave. Še največ preglavic jim je povzročalo pomanjkanje topništva, bombe KAB pa so predstavljale kapljo čez rob. "Ob samo eni taki bombi vse zgradbe, vse strukture preprosto postanejo kraterji," je zapisal vojak 3. jurišne brigade Egor Sugar.

Širjenje ukrajinske protizračne obrambe na prvi bojni liniji bi lahko zmanjšalo rusko prednost. Februarja letos je ukrajinska vojska bližje vzhodni fronti premestila nekaj svojih protizračnih sistemov patriot, katerih domet znaša 150 kilometrov. Rezultat je bil pozitiven, saj so sestrelili 13 ruskih bombnikov Su-34 in spremljajočih lovcev Su-35, rusko bombardiranje pa se je nekoliko upočasnilo. 8. marca pa je ruski dron okoli 30 kilometrov od bojne linije zaznal baterijo patriota, ki so jo nato Rusi uničili z balistično raketo iskander.

Ukrajinci imajo tri sisteme patriot in skupno 30 izstrelišč tega sistema. Ker so trenutno zaradi blokade republikancev v ameriškem kongresu prikrajšani za dobavo novega orožja, si ne morejo privoščiti novih izgub patriotov. Tako se je sestreljevanje ruskih bombnikov od sredine marca ustavilo, Rusi pa še naprej dnevno na cilje v Ukrajini odvržejo okoli sto drsnih bomb.

 

Na bojišču to pomeni, da bombniki najprej odvržejo bombe KAB, nato pa v napad krene ruska pehota. Za zdaj ni jasno, kako bi se lahko Ukrajinci temu uprli. Ukrajinski general polkovnik Ivan Gabriljuk meni, da bi lahko pomagala letala F-16, ki so jih obljubile nekatere evropske države. 

To bi lahko bilo mogoče, saj so ta letala boljša od letal Mig in Suhoj, s katerimi trenutno razpolaga Ukrajina. Če bo Kijev pripravljen tvegati in uporabiti letala F-16, ki naj bi jih dobil še spomladi ali poleti, bi lahko ustavil ruske bombnike. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta