(VIDEO) Gre za prvi znani primer: Poglejte, kako se je končal test mini ruskih tankov na bojišču

M.R.
02.04.2024 11:20

Ukrajinska vojska se je pohvalila z razstrelitvijo ruskih mini tankov v vasi blizu Avdijivke. Danes so ukrajinski brezpilotniki napadli cilje v Rusiji, ki so od ukrajinske meje oddaljeni več kot 1200 kilometrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski robotski tank UGV na bojišču v kraju Berdiči
X

Pretekli teden so ruske sile v bližini naselja Berdiči, zahodno od Avdijivke, uporabile robotske tanke UGV, oborožene z bombometom AGS-17. Gre za prvi znan primer uporabe teh vozil na bojišču v Ukrajini. Nekateri podporniki ruskega režima so celo hvalili uspeh teh malih tankov, a ukrajinska stran trdi, da je najmanj dva od petih ali šestih UGV tankov najprej onesposobila, nato pa jih z droni še razstrelila. 

UGV tank je kopenski robot, dolg okoli meter in pol. Uporabili so ga na bojišču po padcu Avdijivke, ki so jo več mesecev vztrajno branili ukrajinski borci, potem pa so morali premoč priznati ruski vojski in se iz mesta umakniti. 

Ruski propagandist Boris Rožin je zapisal, da je skupina jurišnih robotskih tankov nudila podporo operacijam v vasi in pomagala pri potiskanju sovražnih položajev. Pri tem naj bi tanki UGV izstrelili več sto bomb. "Med borbeno misijo so droni prinesli dobre rezultate. Delovali so tudi v pogojih, ko bi bile izgube vojakov in dragocene opreme neizbežne," je še zapisal, hkrati pa zamolčal eno dejstvo. 

47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske je namreč onesposobila najmanj dva robota UGV, potem pa je nad njiju poslala še FPV drone, ki so ju razstrelili. Ukrajina je zaradi pomanjkanja orožja in streliva razvila mrežo, v katero je vključenih na stotine malih delavnic, ki naj bi mesečno izdelale najmanj 50 tisoč majhnih FPV dronov. Vojaki jih nato opremijo z bojno glavo in jih pošljejo nad sovražnikove položaje, oddaljene tudi nekaj kilometrov. 

Mediji poročajo, da ima ruska stran slabe motilce radijskega signala in zato teh dronov ne morejo ustaviti. Bolj uspešni naj bi bili pri prizemljitvi ruskih dronov ukrajinski motilci signalov. Prav to naj bi ukrajinski vojski omogočilo, da se lahko še naprej upira vse večjim ruskim napadom na kopnem. 

Ukrajinski brezpilotniki nad cilje v Tatarstanu

Prvič od začetka vojne v Ukrajini so brezpilotna letala napadla podjetja na območju Tatarstana. Prvi mož te ruske republike Rustam Minihanov je sporočil, da hujših posledic v mestu Nižnjekamsk ni bilo, da pa je bilo več škode v napadu na podjetje v Jelabugi.

"Zdaj je posebej pomembno, da ostanemo mirni in se ne prepustimo paniki, ki jo odgovorni za ta zločin namerno skušajo izzvati," je dodal Minihanov. V Jelabugi je bilo glede na podatke pristojnih služb ranjenih najmanj sedem ljudi. Podrobnih informacij ni, so pa mediji poročali, da naj bi bila med poškodovanimi tudi dva najstnika. Vir je za rusko tiskovno agencijo Tass sporočil, da so bila razbita okna na treh študentskih domovih.

Ukrajinska agencija Nexta poroča, da sta napadeni mesti več kot 1200 kilometrov oddaljeni od meje z Ukrajino.V Jelabugi naj bi proizvajali brezpilotne letalnike shahed, v Nižnjekamsku pa naj bi bil večji petrokemijski kompleks. Po nekaterih poročilih naj bi tam zadeli rafinerijo nafte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta