Zmaga opozicije kot upanje za Kosovo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
07.10.2019 16:34

Najverjetnejši mandatar Albin Kurti obljublja politiko, ki bo služila ljudem, v odnosu s Srbijo pa napoveduje pogovor dveh enakovrednih držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Samoopredelitve Albin Kurti je prepričan, da mu bodo tudi uradni rezultati prinesli mandat za sestavo vlade.
EPA

Nesporna zmagovalka nedeljskih četrtih predčasnih parlamentarnih volitev na Kosovu je opozicija. Ali bo to gibanje Samoopredelitev Albina Kurtija, ki se je sicer že razglasil za zmagovalca, ali pa bo to Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe, bo znano konec tedna, ko bo državna volilna komisija razglasila uradne rezultate. Neuradni za zdaj kažejo minimalno, 0,8-odstotno prednost Samoopredelitve, poznavalci razmer pa napovedujejo, da naj bi se ta prednost še nekoliko -povečala v prid Kurtiju, potem ko bodo prešteli glasove iz tujine. Na tokratnih predčasnih volitvah je interes, da volijo, izkazalo rekordnih 40.000 Kosovcev, ki živijo v diaspori.
Tako kot je gotovo, da bo oblast prevzela opozicija, je zanesljivo tudi, da se dosedanjemu premierju Ramushu Haradinaju, ki je poleti odstopil, potem ko je dobil povabilo na zaslišanje v Haag, pokerska igra ni izšla. Njegova stranka Zavezništvo za prihodnost (AAK) je prejela le enajst odstotkov in je tako kot Demokratska stranka Kosova (PDK) Kadrija Veselija, stranka Nisma Fatmirja Limaja in Zavezništvo za novo Kosovo Behgjeta Pacollija morala sestopiti z oblasti, ki je to mlado državo preko korupcije, nepotizma in kriminala ugrabila in tako rekoč spravila na kolena.Tudi zato je Kurti, predsednik nacionalističnega gibanja, ki si je skoraj dve desetletji prizadeval, da bi prišel na oblast, v svojem prvem pozdravnem govoru, v katerem je napovedal takojšnje pogovore o oblikovanju vlade z LDK, dejal, da si bo prizadeval za vlado, "ki bo služila ljudem, tako da bo Kosovo postalo država razvoja, napredka in prava, ne pa, kot velja zdaj, ko je to država brezposelnosti, neperspektivnosti in brezpravnosti". Tudi LDK-jeva kandidatka za premierko Vjosa Osmani se je po poročanju agencije Beta zahvalila volivcem, ki da so z veliko zrelosti prispevali k slovesu tistih strank od oblasti, ki so slabo upravljale državo. Samo v zadnjih petih letih je Kosovo v iskanju lepše prihodnosti zapustilo okoli 170.000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta