Znanstveniki uspešno oplodili jajčeca zadnjih dveh samičk severnega belega nosoroga

STA, K.Š.
27.08.2019 11:43

Vesela novica iz živalskega sveta! Severni beli nosorogi so na pragu izumrtja, vrsto pa bi utegnila rešiti osemenitev jajčec dveh (še) živečih samic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob začetku 20. stoletja je v Afriki in Aziji živelo več kot pol milijona nosorogov, a se številka - zaradi povpraševanja po njihovih rogovih - drastično zmanjšala.
Ol Pejeta Conservancy

Znanstveniki so severnima belima nosoroginjama Najin in Fatu odvzeli deset jajčec, za osemenitev pa jih je dozorelo sedem. Z intercitoplazemsko injekcijo sperme so jih 25. avgusta v laboratoriju v Cremoni umetno oplodili. Uporabili so zamrznjeno spermo dveh že poginulih belih nosorogov, Sunija in Sauta.
Mednarodni konzorcij znanstvenikov je ob tem sporočil: "Upamo, da bomo uspeli ustvariti zarodke, ki bodo zmožni preživeti." Gre za enega zadnjih poskusov rešitve te podvrste.
Zdaj bodo počakali, ali bo oploditev uspela in se bodo zarodki začeli razvijati. Če se bodo, jih bodo vsadili v samice južnega belega nosoroga. Nobena od še živečih samic severnega belega nosoroga - zaradi zdravstvenih težav - namreč ne more nositi ploda.
V nasprotju s severnimi belimi nosorogi se južni beli nosorogi uspešno razmnožujejo. Od leta 2005 se je število živali dvignilo s 14.540 na 17.480. Tudi število afriških črnih nosorogov se je v zadnjih treh letih povečalo, in sicer s 3.730 na 4.180.
"Prihodnost severnega belega nosoroga je sedaj odvisna le od umetnih tehnik oplojevanja," so prepričani znanstveniki. Zadnji samec severnega belega nosoroga je namreč poginil leta 2018, na svetu pa naj bi bili samo še omenjeni samici Najin in Fatu. Živita v konservatorskem parku v Keniji pod stalnim nadzorom oboroženih stražarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta