40 tiso gledalcev za Šepet metulja: Glavni igralec prekosil vsa pričakovanja

Saša Britovšek
19.11.2023 02:00

Najstniško romantično dramo Šepet metulja si je ogledalo že več kot 40 tisoč gledalcev. O izzivih drugačnosti se je začelo govoriti na glas, saj je film odprl mnoga srca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali Ogrizek in Ana Praznik v Šepetu metulja
Matic Holobar

Šepet metulja, slovenski mladinski celovečerec, je bil premierno prikazan 10. oktobra v Ljubljani. Zgodba o sprejemanju drugačnosti, sanjah in premagovanju ovir je nato poletela po slovenskih kinematografih. Do zdaj si je film režiserja in scenarista Alena Pavšarja ter scenaristke in koproducentke Mateje Zorko Pavšar ogledalo že več kot 40 tisoč gledalcev, pretežno otrok in mladostnikov. Ob beleženju tako visokih številk je pred dnevi v celjskem Cineplexxu filmska ekipa prejela priznanje zlata rola, ki ga podeljuje Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Film govori o sanjah, vztrajanju in premagovanju ovir. Govori o sprejemanju drugačnosti in razbijanju stereotipov, o prijateljstvu in zaupanju. Skratka o vrednotah, ki jih sodobni svet žal več ne postavlja na piedestal, kamor bi se mladi lahko ozirali po vzoru. Morda pa zanimanje za film in še bolj za neposredno njegovo vsebino vendarle obeta nove čase.

Filmska ekipa je v Celju prejela priznanje zlata rola
Afpandraz Franc Purgphotograph

Režiser Alen Pavšar v svojem filmskem izdelku tudi sam postavlja v ospredje razbijanju stereotipov ter spodbujanje inkluzije in sprejemanja. "Zgodba glavnih junakov je dokaz, da lahko vsak pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti. Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispeva v svetu." Še bolj pa ekipo navdušuje enkratna obiskanost, saj mladi danes filme večinoma gledajo na spletnih platformah.

Šepet metulja je zgodba o sedemnajstletnem Janu, navdušencu mehatronike in najstniku avtistu. Osrednjo vlogo v filmu ima Ali Ogrizek, ki je glavnemu junaku vnesel tudi svoje osebne izkušnje z avtizmom. Ožjo igralsko zasedbo filma pa sestavljajo tudi Lara Kolar, Elyes Samba, Ana Praznik, Brane Završan, Mitja Ritlop, Urška Majcen, Tarek Rshid, Tina Gorenjak.

"O izzivih drugačnosti se je začelo govoriti na glas, film je odprl mnoga srca, verjamemo, da se bodo vsaj manjše spremembe počasi začele tudi občutiti. Želimo si, da bi vsak otrok dobil priložnost, s filmom smo dokazali, da je vse mogoče ... Naš glavni igralec Ali je ponesel to sporočilo tako v filmu kot v realnem življenju, slednje je morda še pomembnejše. On je glas vseh nerazumljenih, nesprejetih in je dokaz, da je drugačnost v resnici edinstvenost. Zelo smo veseli in pomirjeni, da nam je uspelo to, za kar smo si zadnjih nekaj let močno prizadevali in temu cilju podredili marsikaj," o odzivih in odgovornosti, ki si jo je zadala filmska ekipa, razmišlja Mateja Zorko Pavšar. Presenečeni so tudi ob navdušenju najmlajših gledalcev, kar od šestega leta naprej.

"Močno navijajo za glavnega junaka, se jezijo nad neprimernimi profesorjevimi tehnikami poučevanja, so zgroženi nad sošolci, ki nagajajo glavnemu junaku in ga žalijo. Staršem pa je film v tolažbo, saj ima veliko njihovih otrok enake ali podobne težave, tudi zato ob gledanju potočijo kakšno solzo ... Učiteljem je film v navdih in v pomoč pri spopadanju z izzivi mladih. Celo več, v filmu vidijo sredstvo, s katerim lažje učencem govorijo o vrednotah in vrlinah," pove Mateja Zorko Pavšar o najrazličnejših odzivih na film.

Prizor iz filma Šepet metulja.
Matic Holobar

Dokazali so, da je možno narediti dober film z močnim sporočilom za ciljno skupino BB. Kako danes gleda na izzive, s katerimi so se spopadali ob začetku tega projekta? "Morda nas je najbolj skrbelo, kako se bo počutil Ali, naš glavni igralec. Bo kos snemanju? Morda je bila še večja skrb, ali bo kos vsem medijskim izzivom in javni izpostavljenosti. Ampak on je prekosil vsa pričakovanja, preprosto je zablestel in dokazal, da se v vsakem človeku skriva ogromno nekih talentov, ki pa jih lahko izkaže le, če mu nekdo da priložnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta