(Avtomobilizem) Dizelski motor bo pri kupcih mercedesa najpogostejša izbira

Peter Pirkovič
15.10.2023 03:00

Na slovenski trg je zapeljala tudi nova generacija Mercedesovega razreda E.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Slovenijo je pred dnevi zapeljala že šesta generacija razreda E.
Arhiv Večera

Kot so povedali Mercedesovi predstavniki, imajo za letošnje leto v tovarni rezerviranih 45 vozil, od te številke pa večino predstavlja limuzina; karavanov bo le deset. Pri napovedih je zanimivo, da bo večina kupcev izbrala razred E z oznako 220d, kar pomeni dizelski štirivaljnik s 145 kilovati moči, ki stane nekaj manj kot 70 tisočakov, štirikolesni pogon bo dražji še za tri tisočake. Obenem priznavajo, da si bodo prizadevali zviševati odstotek ostalih pogonov. Denimo hibridno gnanega E300e, ki stane 76 tisoč evrov, poganja pa ga kombinacija 150-kilovatnega bencinskega in 95-kilovatnega električnega motorja. Poleg teh pogonskih sklopov bodo kupci lahko izbirali še najšibkejšo E200-verzijo s 150-kilovatnim bencinskim štirivaljnikom in zmogljivejšega hibridnega E400e.

Razred E je dobil nov zunanji videz, občutno več sprememb pa se je zgodilo v potniški kabini, kjer so poskrbeli še za odtenek več udobja in tehnološkega napredka. Uporabnik bo običajen ključ lahko nadomestil s pametnim telefonom. Veliki zaslon na dotik Hyperscreen je preteklost, saj ga zdaj nadomešča nov MBUX-ov Superscreen. V tem primeru ne gre za en velik zaslon, pač pa za dva oziroma za doplačilo tri prikazovalnike. Sovoznikov zaslon pomeni doplačilo dveh tisočakov.

Notranjost je še bolj "prečiščena", za doplačilo pa ima svoj zaslon še sovoznik.
Arhiv Večera

Vsi gumbi so se premaknili s konzole med sedežema pod osrednji zaslon, na sredini armaturne plošče pa so pri Mercedesu vgradili eno od kamer, ki bo omogočala, da se uporabnik vozila lahko pridruži video konferenci preko aplikacije Zoom ali preprosto naredi selfie. V najnovejšo generacijo infozabavnega sistema so vgradili tudi tiktok, igro Angry Birds in spletni brskalnik Vivaldi, za doplačilo pa bo možno uporabljati pretočno platformo ZYNC. Sistem Active Ambient Lighting poskrbi, da se osvetljenost spreminja v skladu z glasbo, ki se predvaja, na seznam serijske opreme pa so uvrstili Burmesterjev sistem 4D s 17 zvočniki.

Podobno kot ostali bratje ima mercedes razred E serijsko vgrajeno zračno vzmetenje, med dodatno opremo pa je tega možno opremiti tudi s štirikolesnim krmiljenjem za 3812 evrov. Pri novem razredu E poleg limuzine in karavana v ponudbi ohranjajo allterrain, ki ima nekaj terenske šminke, več opreme in posledično višjo začetno ceno. Prtljažni prostor, ki je v primerjavi s predhodnikom za 25 litrov manjši, v osnovi meri 615 litrov in ga je možno s preklopom naslona zadnje klopi (20:40:20) povečati na skupno 1830 litrov. Pri različici s priključno-hibridnim pogonom del prostora zasedejo baterije, zato prostor v zadnjem delu meri le 460 litrov. In še to, karavan je od limuzine za dva tisoč evrov dražji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta