Čaroben dotik miru sredi večnega kaosa

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
01.09.2024 02:30

Ste med poletnim premislekom sklenili, da bi v bodoče radi bolje skrbeli za svoj videz in zdravje nasploh? Masaže so vedno v modi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet neustavljivo drvi naprej. Morate si vzeti nekaj časa samo zase. Brez slabe vesti.
Profimedia

Privoščite si užitek, podarite svojemu telesu prijetne dotike, ki pomlajujejo, sproščajo in zdravijo, pa naj bo to v kozmetičnem salonu, na shiatsu podlogi, v velnes centru ali doma. O masaži, ne glede na to, kje poteka, sanjarimo vsi. In to z razlogom, saj je masaža sinonim za božanje in ljubkovanje, po pozornosti in razvajanju pa hrepenimo vsi.

Ker smo ljudje zelo občutljivi za dotike, znamo v masaži uživati. Dotik deluje preko kože, organa, ki je povezan z vsemi drugimi čutili, ima blagodejen učinek na lepoto in zdravje, dušo in telo. Zaradi njenega večslojnega delovanja je pomembno, da izberete pravo vrsto masaže. Ne glede na to, katero boste izbrali, od masaže obraza do masaže telesa, je pomembno, da ste med njo sproščeni. Če iz nerazumljivega razloga občutite nelagodje, je to znak, da ste izbrali napačno masažno tehniko, da niste v skladu s terapevtom ali kozmetičarko ali vam preprosto ne ustreza ambient, v katerem masaža poteka. Namesto da slepo sledite trendom in priporočilom prijateljev, izberite masažo, ki jo potrebujete. Da bi lažje sprejeli pravilno odločitev, preberite naš pregled masaž in se podučite, kaj lahko s katero masažo dosežete.

Masaža, katere glavni namen je sprostitev, naj poteka v prijetnem in dišečem prostoru, po možnosti v soju sveč, da se sprosti tudi duša.
Profimedia

Za sproščanje

Kadar ste pod stresom, vas bo sprostila vsaka masaža telesa ali obraza, vendar ne pričakujte čudežev že po prvem obisku. Privoščite si vsaj eno masažo tedensko. Shiatsu in tajska (thai) masaža sta enako učinkoviti za sproščanje napetih mišic in blaženje napetosti in glavobolov. Če čutite potrebo po globinskem sproščanju in oddihu, izberite masažo s toplim kamenjem, ajurvedsko ali aromaterapijsko masažo.

Proti zadrževanju tekočine

Masaža spodbuja limfni obtok. S tem pospešuje prečiščevanje organizma ter izločanje odpadnih snovi in odvečnih tekočin. Najbolj učinkoviti sta limfna drenaža in masaža refleksnih točk. Že po prvem terminu boste opazili pozitivne spremembe. Počutili se boste lažji in polni nove energije, zlasti če boste masažo kombinirali s prečiščevalno dieto ter pili dovolj vode in zeliščnih čajev. Pri spodbujanju energije za čiščenje organizma pomagajo tudi ajurvedska, pinasweda in shiatsu masaže.

Izbiramo lahko med približno 500 esencialnimi olji, vsako od njih pa ima specifične lastnosti.
Profimedia

Za boljše razpoloženje

Jesenska in zimska tesnoba, preveč obveznosti ... Pomoči ne iščite v zdravilih, ampak si raje privoščite masažo s kristali. Ta sicer ne bo rešila vaših težav, vendar vas bo sprostila in vam pomagala pridobiti zaupanje vase. Masažo s kristali lahko kombinirate z aromaterapijsko masažo, ob sproščanju pa deluje tudi proti staranju.

Proti staranju

Izberite ajurvedsko ali pindasweda masažo, ki sta zasnovani na tradicionalni indijski medicini oziroma tako imenovani rasajana terapiji za pomlajevanje. Masaža poteka na blazinicah, ki so napolnjene z zmesjo zdravilnih rastlin in olj. Pindaswedo priporočajo tudi za zdravljenje aken.

Terapevtske masaže niso vedno sproščujoče in prijetne, a prinašajo dolgoročne koristi.
Profimedia

Proti celulitu

Proti celulitu je najbolj učinkovita limfna drenaža, zlasti če trpite za edematoznim celulitom, ki ga prepoznamo po oteklinah na nogah. Če imate trdi celulit, izberite pindasweda ali aromaterapijsko masažo. Pri aromaterapijski masaži, tako kot pri pindasweda masaži, uporabljajo esence, ki spodbujajo odvajanje vode iz telesa (grenivka, borovnica). Če ob masaži redno uporabljate proticelulitne kreme, se dovolj gibate in pijete dovolj vode, je uspeh zajamčen.

Refleksna masaža

Temelji na teoriji, da je vsak organ telesa povezan z določeno, specifično točko na stopalu in na dlaneh. Z draženjem teh točk lahko vplivamo na posamezne organe. Z blazinico prsta terapevt izvaja digitopresuro določenih točk v smeri, ki je odvisna od cilja, ki ga želimo z masažo doseči.

Ajurvedska masaža

Terapija, ki jo najpogosteje izvajajo na Zahodu, se imenuje adbangam. Pri tej na posebni podlogi (drona) celo telo obilno zalivajo z zmerno segretimi aromatskimi olji z zdravilnim učinkom. Za vsakogar izberejo drugačno olje. Masažni gibi se pričnejo pri glavi, gredo proti srcu in okončinam, so zelo počasni in ritmični. Po masaži presežek olja odstranijo s pilingom na rastlinski osnovi.

Masaža s kristali

Ta holistična masaža deluje na sedem čaker oziroma energijskih centrov telesa. Terapevt kristale izbere glede na motnjo, ki jo občuti v telesu pacienta. Pri tem kristale postavlja na čakre vzdolž hrbtenice ali na druge točke in jih tako pusti 20 minut. Masaža s kristali je primerna tudi za obraz.

Masaža s kristali. Terapevt kristale izbere glede na motnjo, ki jo občuti v telesu pacienta.
Profimedia

Limfna drenaža

Priporočamo jo proti celulitu, oteklinam in za odpravo težav z vensko in limfno cirkulacijo. Limfna drenaža je prav tako odlična pomoč pri zdravljenju aken, saj pospešuje izločanje odpadnih snovi in čiščenje organizma. Izvajajo jo s počasnimi in nežnimi gibi in pritiskanjem v smeri limfnega obtoka, s čimer spodbudijo aktivnost limfnih vozlov.

Aroma masaža

Olja za masažo izberemo glede na težavo, ki jo želimo zdraviti, rezultate, ki jih želimo doseči, in glede na posameznikov okus. Izbiramo lahko med približno 500 esencialnimi olji, vsako od njih pa ima specifične lastnosti. Grenivko in borovnico uporabljamo pri anticelulitnem programu, koromač proti oteklinam, rožmarin za stimulacijo, vrtnica za sproščanje ... Esencialna olja, ki jih redčimo z rastlinskimi olji, vstopajo v krvni obtok, hitro delujejo in imajo dolgotrajen učinek. Ob tem, da pomagajo pri odpravljanju številnih težav glede videza obraza in telesa, koristno delujejo tudi proti stresu, za sproščanje in krepitev.

Pindasweda

Izvajajo jo s posebnimi vrečkami, ki so napolnjene s segretimi zdravilnimi rastlinami. Ta vrsta masaže spodbuja potenje in s tem izločanje toksinov in odpadnih snovi iz organizma. Ker se z masažo prečisti celo telo, je koža po njej čistejša, bolj gladka in mehkejša. Pindasweda sprošča napete poteze na obrazu, blaži površinske gube in je odlična kot anticelulitna terapija. Vrečke, ki jih uporabljajo pri masaži, se imenujejo pinde. Napolnjene so z zdrobljenimi zdravilnimi rastlinami in mešanico riževega prahu, mleka in zdrobljenega kokosa. Pred masažo na telo nanesejo olja z zdravilnim učinkom, nato pa izvedejo masažo z drgnjenjem pogretih vrečk. Masaža ima blagodejen učinek tudi ob menjavanju letnih časov.

Masaža z vulkanskim kamenjem

Masaža s toplim vulkanskim kamenjem temelji na tradiciji ameriških Indijancev. Pri masaži uporabljajo kamenje vulkanskega izvora, segreto na 30 stopinj Celzija. Terapevt lahko kamenje namesti na določene točke na telesu ali z njim izvaja masažo. Tipičen gib je "drsenje v obliki števila osem", ki se prične na stopalu in konča na zgornjem delu telesa. Ta vrsta masaže je primerna za obraz in telo, vendar obrazno kombinirajo s tehniko digitopresure.

Segreto vulkansko kamenje lahko maser namesti na določene točke na telesu, lahko pa z njim izvaja masažo.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta