Majaron je začimba, ki odpravlja tesnobo in krepi spanec

Borut Cerkvenič
05.12.2021 04:40

Ugodno deluje tudi na sluznico dihalnih poti. Znižuje krvni tlak in zvišano telesno temperaturo. Z majaronovim oljem si pomagamo pri glavobolu, tudi pri želodčnih in črevesnih težavah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pomembna začimbnica v kulinariki Foto: Profimedia

Profimedia

Majaron (Majorana hortensis Moench L.) spada v družino ustnatic, domača imena zanj so majeran, majeron, majoran, marjon, mažoran, marejon ... Je grmičasto razraslo do 20 centimetrov visoko zelišče, ki je lahko trajnica ali enoletnica. Tanko steblo je štirirobo in rahlo dlakavo. Listi so jajčasti, celorobi, nasprotno nameščeni, sivkasto zelene barve. Porasli so z nežnimi dlačicami. Cvetovi so bledo rožnati in združeni v glavičaste klase na koncu poganjkov. Majaron cveti od junija do oktobra. Raste kot gojena rastlina v vrtu pa tudi podivjano po travnikih in celo tik ob cestiščih.

Rastlina vsebuje eterično olje, mineralne soli, čreslovine. Majaron uporabljamo kot začimbnico za juhe, prikuhe, solate, ribje jedi ... Zel nabiramo od junija do avgusta.

Lahko je trajnica ali enoletnica. Foto: Profimedia

Profimedia

Zdravilni učinki majarona so številni, med drugim pospešuje prebavo in skrbi za dobro delo prebavil. Ugodno deluje na sluznico dihalnih poti, zato ga uživamo pri astmi, bronhitisu, vnetem grlu, nosnem vnetju, senenem nahodu. Pomirja razbijanje srca. Zdravi tesnobo, uporablja se kot naravno pomirjevalo. Znižuje krvni pritisk in zvišano telesno temperaturo kot posledico psihičnega izvora. Blaži bolečine pri menstruaciji.

Majaronovi listi so porasli z nežnimi dlačicami. Foto: Shutterstock

Shutterstock

Riž, gobe in še malo majarona Foto: Shutterstock

Shutterstock

Z majaronovim oljem si pomagamo pri glavobolu, tudi pri želodčnih in črevesnih težavah. Pomaga pri potovalni slabosti. Priporočajo ga pri napetih mišicah in otrdelosti vratu, blaži tudi revmatične bolečine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta