Dama, ki je spletla revežev pulover

Denis Živčec Denis Živčec
04.11.2018 03:12

Sonia Rykiel, nepozabna francoska kraljica pletenin, je prva modna ustvarjalka, po kateri se v mestu luči imenuje avenija. Spomin na markantno rdečelasko vas pripelje na ekološko tržnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonia Rykiel
Profimedia

Ena od modnih prestolnic sveta, Pariz, je le dobila prvo ulico, poimenovano po modni oblikovalki. Parižani so se lahko konec septembra prvič odpravili po ekološko sadje in zelenjavo na tržnico na alejo Sonie Rykiel. Pariška županja Anne Hidalgo je namreč uradno odprla na novo imenovano sprehajališče, ki je tam, kjer je Rykielova, ki je umrla leta 2016, včasih nakupovala. Slovesno odprtje so pospremili tudi s krajšo tematsko modno revijo, ki jo je v okviru pariškega tedna mode organizirala Julie de Libran, naslednica Rykielove. Manekenke, oblečene v črno čipkasto spodnje perilo in dolge plašče, so v rokah nosile bagete in druge dobrote s tržnice, ko so se sprehajale med stojnicami. Rykielova, ki je postala znana tudi kot kraljica pletenin, je leta 1968 v času študentskih protestov odprla prvo trgovino v pariški soseski Saint Germain des Pres. Izdelovala je tako obleke kot tudi modne dodatke in dišave. Leta 2012 je sporočila, da trpi zaradi Parkinsonove bolezni, ki ji je nato podlegla leta 2016. Medtem pa so se pojavila vprašanja, kdaj se bodo pojavili boulevard Karla Lagerfelda, avenija Christiana Diorja in uličica Coco Chanel. Pri slednji je sicer težava politično ozadje, saj je znano, da se je modna oblikovalka v času okupacije Pariza rada družila z nacisti.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta