"Devet zdravnikov je moji mami svetovalo, naj me splavi. Odločila se je drugače, podarila mi je življenje. Da lahko ustvarjam umetnine"

Damijana Žišt
28.02.2021 06:00
Umetnik Nik Anikis Skušek je za Prekletstvo Tritona (olje na platnu) prejel eno od najbolj prestižnih nagrad v slikarstvu ARC Staff Award.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nagrajeno sliko je slikar dobil navdih ob boleči izkušnji preteklega partnerskega odnosa. Foto: Damijana Žišt
Damijana Žišt

Slikar Nik Anikis Skušek iz Sevnice, ki je dobro znan po svojih izjemnih slikah tako doma kot v tujini, bo te dni praznoval 31. rojstni dan, za njim pa je že zavidljiva slikarska kariera. Na enem izmed njegovih portretov je upodobljen multimilijonar Brian Rose, ki je ustanovitelj podjetja London Real in zdaj kandidira za novega londonskega župana. To slikarsko delo je v njegovi pisarni v Londonu, pojavlja se tudi v njegovih medijih, kot je na primer dokumentarni film o življenju slovitega Briana Rosa - Reconnect.

Januarja letos je Nik Skušek prejel eno najbolj prestižnih nagrad v slikarstvu na svetu, ARC Staff Award, za svoje delo Prekletstvo Tritona (olje na platnu). Izjemno disciplinirani in talentirani slikarski mojster je slikarska znanja pridobival na likovnih akademijah doma, predvsem pa v tujini. Obiskala sem ga v njegovi domači Sevnici in v živo občudovala tri izjemne umetnine: Prekletstvo Tritona, Ponovno prebujenje človeštva in Božanski kreator. Slike so tako izjemne in natančne, da bi na prvi pogled lahko laično rekla, da gledam povečane fotografije.

​Vpliv umetniške družine

Nik Skušek si je nadel ime Anikis, ki predstavlja njegov kreativni jaz. "To ime sem začel uporabljati že v osnovni šoli, nekako je prišlo k meni in močno resonira z menoj. Približno pred desetimi leti sem začutil, da sem prišel do točke, ko resnično živim svoje poslanstvo, in sem si to ime dodal tudi uradno. Pri ustvarjanju me ves čas podpira moja družina, ki je izjemna. Največja vrednota so nam spoštljivi, ljubeči odnosi in konstanten razvoj ter kreativnost. Že od nekdaj so v naši družini prisotni klasična glasba, ples, javno nastopanje, poezija, kiparstvo in slikarstvo. Moj sorodnik je tudi koroški slikar Ervin Kralj. ​Moja mami Amina Mehanović je izjemna psihoterapevtka in njej sem hvaležen za mnogo življenjskih modrosti in vzgled, kako zelo so pomembni ljubeči odnosi; opremila me je za življenje, da sledim svojim sanjam. Veliko kreativnosti je inspiriral tudi moj ati Bojan Skušek, s katerim sva velikokrat skupaj kiparila in risala. Hvaležen sem, da so me domači znali podpreti na moji umetniški poti," doda slikar, ki ima za seboj že 26 let umetniške poti.

Umetnikove stvaritve: Ponovno prebujenje človeštva, Prekletstvo Tritona in Božanski kreator. Foto: Damijana Žišt
Damijana Žišt

​Ko zavlada prekletstvo

​Za nagrajeno sliko Prekletstvo Tritona je slikar dobil navdih ob boleči izkušnji preteklega partnerskega odnosa. Slika upodablja Pozejdonovega sina Tritona v zaledeneli jami in dekle, ujeto pod ledom. Triton je poznan kot prenašalec sporočil med morjem in zemljo, ki predstavljata ženski in moški aspekt ter komunikacijo med njima. Kadar ta poteka nemoteno, je harmoničen tudi odnos, sicer ta postane hladen, oddaljen in osamljen. Takrat lahko govorimo o prekletstvu, ki ga predstavljata led in ledene bodice, ki kot bolečina prebadajo njegovo telo v koleno, ledvici in srce.

Nik Anikis Skušek ob nastajanju nagrajene umetnine Prekletstvo Tritona Foto: Danej Brakič
Danej Brakič

Simbolika umetniškega dela je kompleksno zastavljena, zato so tudi mesta prebodov njegovega telesa premišljena. Postavitve in poetične geste človeških teles, ki jih upodablja Nik Anikis Skušek, so izredno zahtevne za modele, zato najraje sodeluje z baletnimi plesalci, ki lahko ustrežejo njegovim vizijam, kot sta v tem primeru znana primabalerina Ana Klašnja in odlični baletnik Filip Viljušić. Nik Anikis Skušek je izobražen v uporabi slikarskih metodologij in principov starih klasičnih mojstrov, ki so ustvarjali v večslojni tehniki z oljnimi barvami.

"Nagrajeno delo je sestavljeno iz štirih različnih slojev barv, grajeno od rjavega enobarvnega sloja vse do polne palete barv, ki jih sedaj vidimo na zaključeni sliki,'' razloži magister slikarstva. Na vprašanje, kaj mu pomeni nagrada ARC Staff Award, odgovori: "ARC Salon Competition, ki ga vsako leto organizira Art Renewal Center (ARC) iz ZDA, velja za največje in eno izmed najprestižnejših tekmovanj realističnega slikarstva. Vsako leto se na razpis prijavi na tisoče umetnikov s celega sveta, ki se s svojimi slikami, risbami in kipi potegujejo znotraj številnih kategorij, med katerimi je tudi imaginarni realizem. Gre za smer realizma, ki domišljijske podobe vizualizira z uporabo realističnih pristopov. V tej kategoriji je bila na letošnjem salonu nagrajena moja slika Prekletstvo Tritona. Nagrada je zame dodatna potrditev, da sem v svoji slikarski poetiki na pravi poti. Slika bo razstavljena v Muzeju evropske moderne umetnosti v Barceloni, kjer sem sicer že razstavljal sliko Jaz sem svoja Beseda, ki je prejela častno omembo na tovrstnem tekmovanju."

Pravijo mu slikarski čarovnik

Slikar s priučenimi tehnikami raziskuje mistiko sublimne lepote človeškega telesa in vizije, povezane z naravo, harmonijo in disharmonijo ter odnosom med svetlobo in temo. "Moja strast je uprizarjanje vizij, ki jih prejmem v sanjah ali skozi vsak dan, ko se poglabljam vase. Prav tako mi pripelje svetlobo v srce slikanje portretov po naročilu. Moji veliki vzorniki so William Adolphe Bouguereau, vrhunski francoski slikar iz 19. stoletja, ki je imel nadzemeljsko slikarsko tehniko in sposobnost uprizarjanja lepote ženskega telesa. Drugi vzornik je Alfons Mucha, ki je zame tudi duhovni učitelj. Njegova sposobnost, kako je s svojo umetnostjo zaznamoval svet, me navdušuje. Omenim lahko tudi nekaj drugih, kot so Jean-Léon Gérôme, sir Lawrence Alma Tadema, Leonardo da Vinci, Ilya Repin, kipar Gian Lorenzo Bernini ... Vsi na mnogo načinov vplivajo name in na mojo umetnost."

Nekateri mu pravijo slikarski čarovnik, ko jim ob pogledu na njegove slikarske mojstrovine od ganjenosti tečejo solze. Nik Anikis Skušek mi je pokazal posnetek predaje portreta mladi družini, ko sta starša pri njem naročila portret svojega 20-mesečnega sina. Ko je deček pred dobrim tednom ob prevzemu slike videl svojo podobo na platnu, jo je večkrat poljubil na usta, kar je bilo zelo ganljivo. Starša sta pri njem pred leti naročila tudi portret starejše hčerke. "Ko je fantek poljubil svoj portret, je bil to zame eden večjih komplimentov," pravi Nik Anikis Skušek.

Portret dečka Urbana, ki je večkrat poljubil svoj portret
Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Na vprašanje, kako je slikarstvo prišlo v njegovo življenje in kaj mu pomeni, odgovori: "Zame je umetnost izjemen, večen medij, ki mi pomaga vizije in misli, ki izhajajo iz mojega srca, duše in uma, prenesti v ta otipljivi svet. Ko pogledam končano sliko ali sliko v procesu, ki iz ploskve začne ustvarjati iluzijo globine in prostora, se kar naježim. Zame je največji blagoslov ustvarjati umetnine, saj se zavedam, kako močan vpliv ima lahko ena slika ali risba na posameznika. Tudi sam sem že točil solze pred mojstrovinami velikih slikarjev."

Novodobna renesansa

Svoje življenje je Nik Anikis Skušek posvetil umetnosti, ima več kot enajst let slikarske izobrazbe z dvema končanima akademijama. Po končani osnovni šoli v Sevnici je obiskoval umetniško gimnazijo Celje - Center, kjer je velik vpliv na njegovo kasnejšo slikarsko pot imel učitelj Ratimir Pušelja, ki ga je znal podpreti v njegovem entuziazmu. Šolanje je nadaljeval na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. ''Moja slikarska vizija se je odprla, ko sem šel na študentsko izmenjavo v Bologno, kjer sta v moje življenje vstopila slikarja Antonello Pintus in Gianluca Capaldo, s katerima sem še dodatno obogatil svoje slikarsko znanje. V meni sta se še močneje zasidrali strast in ljubezen do slikarstva. Po končanem magistrskem študiju na likovni akademiji v Ljubljani sem se vpisal na prestižno Angel Academy of Art v Firencah. Ta pomeni direktno povezavo znanja, ki se predaja od mojstra na vajenca od renesanse pa do sedaj. Torej mojstri mojih mojstrov so bili Gérôme, Bouguereau in podobni," doda Nik Anikis Skušek.

Olje na platnu - "Božanski kreator"
Osebni arhiv

Na vprašanje, zakaj velja za neorenesančnega slikarja, pravi: "Sem eden redkih slikarjev v Sloveniji, ki uporabljajo slikarske tehnike in metodologijo starih mojstrov z oljnimi barvami. Poglabljam se v teme, kot so prebujanje, mistika, notranji boji, medsebojni odnosi, harmonija in disharmonija. Ne kopiram stilističnega izraza Leonarda ali Michelangela, vendar z znanji, ki so se nadgrajevala iz preteklosti do danes, na njihovih ramenih ustvarjam svoje vizije. Zato moja dela predstavljajo novodobno renesanso."

Največje darilo je življenje

Zase mlad umetnik še pravi, da je zelo dinamičen: "Včasih kar puhti energija iz mene, zato uživam v konstantnem nadgrajevanju na različnih področjih." Izobražuje se tudi na poslovnem področju, pri čemer razvija svoje ideje tudi s pomočjo svoje veččlanske ekipe Nik Anikis Art. Prav tako je član poslovne skupine BNI Ilirija v Ljubljani.

Druga njegova ljubezen so gore in plezanje skupaj z njegovo ljubljeno Teodoro Teo Ristevsko, tretja strast so investicije, pri čemer mu pomaga njegov brat Goran Skušek, četrta ljubezen je igranje klavirja, pri katerem ga inspirira njegova babica Melita Pillich. "Svoj prosti čas rad preživim ob slikanju," v smehu doda Nik Anikis Skušek.

Na vprašanje, kaj je njegovo življenjsko vodilo, kaj ga žene naprej, odkritosrčno pove: "Najbolj intimen odgovor na to vprašanje, ki ga lahko dam, je naslednji. Ko je bila moja mami noseča z menoj, ji je devet zdravnikov svetovalo, naj me splavi, saj so predvidevali, da se bom rodil z mišično distrofijo. Začel se je njen notranji boj med priporočili stroke in njeno veliko željo imeti še enega otroka. Ko je že bila v ordinaciji, tega enostavno ni mogla storiti in je pobegnila iz bolnišnice. Zato je moje življenje darilo, večno sem in bom hvaležen, da se je mami odločila zame in mi omogočila, da lahko živim to polno, lepo in uspešno življenje. Zato pa, kako ne bom dal vsega od sebe, da razvijem svoje potenciale do maksimuma in da živim to sladko življenje, če pa je to največje darilo, ki sem ga prejel ob odločitvi, ko je mami pobegnila iz bolnišnice."

Nik Anikis Skušek živi od svojega slikarskega dela, njegove slike dosežejo ceno tudi več tisoč evrov, saj je v njih več mesecev izjemnega dela in truda: "Ko nekaj delaš z ljubeznijo, to ni delo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.