Divji vzhod

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
04.11.2018 06:22

Urbane legende za urbane norce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dars

Jutranje poročilo policista, ki gre vsakodnevno v radijski eter: "Na območju Policijske postaje Maribor je bilo v zadnjih 24 urah 28 nesreč, pet ljudi je bilo lažje poškodovanih ..." Pa drugo jutro 20 prometnih nesreč v prejšnjem dnevu in tretje 14 nesreč prejšnji dan. V grobem povprečju se na mariborskih cestah vsako uro zgodi ena nesreča. Navadili smo se skoraj vsega hudega, a kar je preveč, je preveč.
"Glej ga, kako nori, ta je sigurno iz Celja!" smo pametovali pred 30, 40 leti, če je nekdo divjal po cesti. Danes po cestah ne norijo samo tisti z registrsko oznako CE, norijo vsi, najbolj pa MB-vzhodnjaki, ki nam - na tem mestu bi se za spremembo strinjal s centralistično oceno iz Ljubljane - nekaj manjka: v denarnici, v ljubezni, v glavi?
Pritisni na gas za vsako ceno! Vijugaj pred semaforjem, kot je nekoč med količki to počel Bojan Križaj! Ampak težave našega junaka planinskega čaja je bila v tem, da je rad jahal količke - kot slalomisti po cestah jahajo druge udeležence prometa. In potem se enkrat zagotovo zaletijo v drugega, stoprocentno zato, ker tisti idiot ne zna voziti! Norec v norišnici vam ne bo verjel, da je nor. Tudi divjaki na cesti ne verjamejo, da so divji - nori smo drugi, ki vozimo po predpisih.
Povprečna hitrost avtomobila v naseljenem kraju je 47 kilometrov na uro. Moj kaže 45 km/h, kar pomeni, da so povprečje izračunali za divjake; ki v jutranjih zamaških pridobijo dva kilometra v eni uri vožnje. Če bi zjutraj vstali pol minute prej, se jim ne bi mudilo. Tako pa izzivajo usodo, ne da bi se tega sploh zavedali. Danes je pač vse maksimalno hitro, začenši z internetom.
Hitro, bolj hitro, najhitreje. Dobro, če si želijo čim prej umreti, je to njihova stvar. Šale z divjaki na naših cestah pa je konec, ko v smrt ali na invalidski voziček pahnejo druge - in to se praviloma zgodi: nastradajo tisti, ki se v prometu držijo pravil.
Če na prometnem znaku piše 60 km/h, je treba voziti vsaj 70 km/h, ker je števec hitrosti itak zamaknjen za približno desetino. Takšne so urbane legende za urbane norce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta