Enrica Carusa tudi po sto letih ni presegel še nihče

Zvezdana Bercko
15.08.2021 02:45
Mineva sto let od smrti opernega pevca Enrica Carusa, ki ga strokovnjaki štejejo za najboljšega tenorista vseh časov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enrico Caruso, glas 20. stoletja Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

​Enrico Caruso je zaradi svojega toplega, rahlo baritonskega glasu in odlične interpretacije vlog dobil vzdevek glas 20. stoletja. Tudi v 21. stoletju obsega in mehkobe njegovega glasu ni dosegel še nihče. Hkrati je bil eden prvih glasbenikov, ki je lahko posnel svoje izvedbe in jih tako ohranil za vedno. Njegovi najsijajnejši vlogi sta bili Canio v Leoncavallovi operi Glumači in Radames v Verdijevi Aidi. Caruso je bil že sredi 20. let 20. stoletja zvezda, prvi globalni medijski zvezdnik, primerljiv z današnjimi rock pevci in filmskimi igralci. Pel je v Milanu, Neaplju, Londonu in New Yorku. V New Yorku je bil stalni član Metropolitanske opere, ki ji je bil zvest dolga leta.

Od Neaplja do New Yorka

Rodil se je 25. februarja 1873 (nekateri viri navajajo tudi datum 28. februar 1873) v Neaplju. Družina je bila številna, po nepreverjenih virih sta imela starša Caruso kar 21 otrok, od katerih naj bi jih 18 umrlo že v najzgodnejših letih. Enrico je že pri enajstih moral delati, da je pomagal družini preživeti, kljub temu je pridobil osnovno izobrazbo. Oče ga je usmerjal v gradbena in vodovodna dela, mati pa ga je spodbujala k petju. Prepeval je v cerkvenem zboru, kjer je že takrat izstopal s svojim glasom. Kasneje je služil denar kot poulični in kavarniški pevec v Neaplju. Menda je pri osemnajstih letih ves svoj zaslužek porabil za to, da si je kupil prvi par novih čevljev. Po služenju vojaškega roka se je petja lotil z vso resnostjo in se pridružil gledališču.

Kot operni pevec in tenorist je debitiral leta 1894 v rodnem mestu, v gledališču Teatro Nuovo, z vlogo v operi L'amico Francesco skladatelja Maria Morellija. Naslednja leta se je težko prebijal z manjšimi vlogami v lokalnih gledališčih in se izpopolnjeval. Zaslovel je leta 1898, ko je v Milanu odpel vlogo Lorisa v operi Fedora Umberta Giordana. V Scali je debitiral leta 1900, ko je zapel v Puccinijevi La boheme, ki jo je dirigiral Arturo Toscanini. Dirigent je postal njegov dobri prijatelj in je pozneje posebej zanj napisal več del.

Caruso je nato v kratkem času naštudiral številne glavne tenorske vloge in nastopal v vseh velikih operah. Pel je kar 74 različnih vlog iz italijanskega in francoskega repertoarja, ki so segale od liričnih do zelo dramatičnih. Po mnenju poznavalcev je njegov neverjetno bogati in polni glas izviral iz njegove ustne votline, ki je bila nadpovprečno velika in okrogla. Menda je lahko Caruso v usta vzel veliko jajce in usta zaprl, ne da bi se jajce zlomilo.

V Metropolitanski operi je debitiral leta 1903 z vlogo v Rigolettu. Potem je naslednjih 17 let nastopal v otvoritveni predstavi vsake sezone, skupaj je v New Yorku odpel 36 vlog. Zadnjič je, to je bil njegov 607. nastop v Metropolitani, pel 24. decembra 1920, tik preden se je njegovo zdravje usodno poslabšalo. Že nekaj časa je namreč trpel zaradi peritonitisa, okužbe potrebušnice. Kljub temu da je imel močne bolečine in je pljuval kri, bolezen ni bila pravočasno diagnosticirana. Operacijo za božič leta 1920 v New Yorku je komaj preživel. Vrnil se je na okrevanje v Italijo in umrl v Neaplju 2. avgusta 1921 na poti k zdravnikom v Rim.

Njegovega pogreba v neapeljski baziliki, ki jo je za slovitega tenorista ukazal odpreti kralj Viktor Emanuel III., se je udeležilo več tisoč ljudi. Pokopan je na pokopališču Cimitero del Pianto.

Gramofon ga je naredil nesmrtnega

Caruso velja za prvega pevca, ki je operne arije posnel na plošče, in prav te so bile zaslužne za njegov uspeh in priljubljenost. Posnel je 498 plošč, od katerih se jih je veliko izgubilo ali pa sploh niso bile dane v prodajo. Plošča z arijo Cania iz filma Moj bratranec pa je bila prva plošča, prodana v milijonu izvodov po vsem svetu. Ni pel samo opernih arij, ampak tudi ljudske pesmi, najraje je menda imel "neapeljsko himno" O sole mio in ji je pomagal do svetovne slave.

Pozornost je zbujalo tudi njegovo zasebno življenje. Nadvse se je navduševal nad lepimi oblekami, oboževal je dobro hrano in družabne dogodke, ki se jih je redno udeleževal. Bil je tudi strasten kadilec. Osem let je živel v zunajzakonski skupnosti z operno pevko in svojo mentorico Ado Glachetti, s katero je imel dva sinova, čeprav je bila poročena z drugim. Ko ga je zaradi njegove nezvestobe zapustila, je nekaj časa živel z njeno sestro Rino, dokler se ni na presenečenje vseh poročil z milijonarsko hčerjo Dorothy Park Benjamin. Z njo je imel hčerko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta