Festival Lent je festival in ne letni čas

Mi smo sicer še mladi, Festival Lent pa je že star.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ko lentaš že trideset (in še več) let, ne gledaš več juter ob Dravi, temveč ob svoji dragi. Temu se lepo reče, da počasi prihajaš v leta. Mi smo sicer še mladi, Festival Lent pa je že star. Ker starost ni bolezen, Festival Lent ne potrebuje zdravila, temveč le poživilo. Lepo se to naredi z modro tabletko. Zanjo mora poskrbeti Narodni dom! Tukaj ni dileme, v tem ima župan prav.
A tudi poživljeni Festival Lent ne bo polnil mariborskih hotelov. V tem se župan moti. Ker zdravila ne potrebuje festival, temveč Lent! V tem pa se župan ne moti …
Ni sicer Lent edina mariborska veduta in prepoznavnost. Ravno to je problem oziroma mariborska bolezen. Razen Lenta ima Drava še Bresternico, Maribor pa še Pohorje na enem in Piramido ter vinske gorice na drugem bregu. Zato, žal, ni zdravila potreben le Lent, temveč vse mariborske vedute! Res pa je, da je potrebno nekje začeti. Zato sem vesel, da so županovi z razpisom za prenovo Lenta tako pohiteli. Pa čeprav me je zaradi hitenja hkrati strah, da bomo spet zdravili, a ne pozdravili. Ni pa res, da je stari projekt prenove Lenta, za katerega smo drago plačali - pa saj smo za celoten EPK še dosti, dosti več, a tudi nismo nič dobili -, slab zato, ker se iz Piranhe ne bi videlo Drave. Saj se je tudi zdaj ne bo iz Stare trte (in Mačke) … Omenjam le, da ne bi zdravili na osnovi napačne diagnoze. Prava diagnoza pa je ravno tisto, kar potrebuje tudi Festival Lent. Zdaj sta namreč zdravilca, katerih očeta sta bila sicer prijatelja, zato se onadva vsaj (že spet) tikata, vsak na svojem bregu reke, ki je in mora ostati glavna prepoznavnost največjega slovenskega poletnega festivala. Deset dni ali celo poletje, Kreslin, Predin & Giboni ali Rollingi & svetovni zvezdniki, Mariborčani ali turisti?
Ta dilema je "bolna"! Festival Lent je festival in ne letni čas! Mestni festival ne uporablja stadionskih tribun, temveč bregove, ulice, trge, dvorišča, parke in skrite kotičke, ki jih napolnijo "majhni" izvajalci, ki se zato morajo prekrivati. Za enak denar pa bi lahko organizirali na stadionu le pol (enega) dogodka za turiste in - mariborsko elito. Festival Lent je mariborski festival! Ker je v času festivala Maribor poln Mariborčanov. Poln pa je zato, ker je festival časovno omejen in ker se na njem dogodki prekrivajo. Če bi trajal vse poletje, bi bilo na njem turistov toliko, kot jih je bilo na EPK … Mariborčanov pa tudi enako malo, ker bi bili na vseh dogodkih le eni in isti. Da na Festivalu Lent ni (več) turistov, ni kriva atraktivnost festivala, temveč neatraktivnost Maribora. Saj v Mariboru turisti vse leto niso zaradi Maribora, temveč zaradi turističnih trendov (popotovanja, Evropa, mesta, kulinarika, Slovenija, Ljubljana). Ni res, da je krivo to, da se v Mariboru premalo dogaja, žal je krivo to, da v Mariboru premalo - je. Zato si raje priznajmo, kot pa da se soočamo … ker je v Mariboru premalo pravih, delujočih, vrhunskih atraktivnosti, tudi Festivalu Lent nobeno zdravilo ne bo nič pomagalo, da bo bolj atraktiven za polnjenje hotelov. Seveda pa bo s pravim poživilom - v smeri večje osredotočenosti na Lent in "veduto" festivala v obliki mestnega korza, torej, promenade, na kateri pa se mora dogajati še kaj več od "čevapčičev" in SladoLenta, še več nastopov, dogodkov, odrov, prizorišč, idej, novosti, ne pa manj! -, na njem lentanje še lepše in še bolj množično. To pa bodo posredno in sčasoma "dojeli" tudi turisti.
Zato, še enkrat, pozdravljam občinsko zdravljenje Lenta kot ene od glavnih mariborskih prepoznavnosti in prednosti. Kajti Lent, če bodo mariborski arhitekti našli zanj pravo zdravilo in mariborska občina prav denarja, bo lahko z najstarejšo trto na svetu, lepim nabrežjem na obeh straneh, novimi brvmi in mostovi, rekreacijsko urejenostjo od Mariborskega otoka do Zlatoličja, le s skokom do Pohorje in v gorice ter z vsakoletnim desetdnevnim lentanjem, v katerem sodeluje celotno mesto, končno postal glavna turistična atrakcija totega mesta! Le to je pravo zdravilo za - Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta