(FOTO) Grof se je pred 150 leti spomnil olepšati Maribor

Borut Ambrožič
21.07.2019 02:29

Olepševalno društvo Marburger Stadtverschönerungsverein, ustanovljeno maja 1869, je bilo predhodnik današnjega Hortikulturnega društva Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čolnar na mestnem ribniku
Arhiv Hortikulturnega društva Maribor

Začetki urejanja javnega mestnega zelenja v Mariboru segajo v sredino 19. stoletja, pred tem je bilo mesto prepreženo z vrtovi in sadovnjaki. Mariborski Mestni park je nastal iz obstoječih parkovnih elementov, srednjeveških ribnikov za napajanje vodnega jarka ob mestnem obzidju in drevoreda kostanjev, ki je povezoval mestni grad in marof pod Piramido, ki je bil v lasti barona Twickla.
Olepševalno društvo Marburger Stadtverschönerungsverein je bilo kot predhodnik današnjega Hortikulturnega društva Maribor ustanovljeno v začetku maja leta 1869, vodil ga je grof Brandis. Mestna občina je leta 1871 od Ferdinanda Brandisa kupila zemljišče, na katerem je društvo po pogodbi z graškim vrtnarjem Marauscheggom do leta 1872 zasadilo vzhodni del mestnega parka. V letih do 1883 so ga na odkupljenem posestvu Antona Badla razširili proti severu.

Nekdanji spomenik nadvojvodi Janezu
Arhiv Večera

Zasadili 19 tisoč smrek

Društvo na Kalvariji je 1895. odkupilo pet oralov opuščenega vinograda in zasadilo 19 tisoč smrek, pet tisoč borov in drugih dreves. Istega leta so posadili divje kostanje v današnjem kamniškem drevoredu, zemljišče zanj je podarila škofija.
Olepševalno društvo je denar pridobivalo s članarinami, subvencijami občine, volili Mestne hranilnice, darovi premožnih meščanov, nabiralnimi akcijami, s prirejanjem veselic, prodajo cvetja in kostanjev ter z najemninami za ribnike.
Mestna občina in društvo sta leta 1877 sklenila pogodbo, s katero je občina vzdrževanje javnih nasadov prepustila društvu. Vsako leto mu je dodelila finančno podporo in uredila nadzor s pomočjo mestne straže.

Pri paviljonu
Arhiv Hortikulturnega društva Maribor
Zaparkirani Kavkaški krilati oreškar na Vrbanski cesti.
Arhiv Hortikulturnega društva Maribor

Ukinili čolnarjenje in drsanje

Društvo je na tedanji Koroščevi, sedanji Mladinski ulici 29, dobilo lastno vrtnarijo. Vrtnar je bil Branko Mejavišek, za njim pa Matija Borovka. Društvo je skrbelo tudi za dva ribnika. Mestna občina je leta 1927 pred velikim ribnikom zgradila paviljon s čolnarno, garderobami in teraso. Pozimi so na zaledenelem ribniku drsali (čolnarjenje in drsanje so mestne oblasti ukinile leta 1972). Na pobudo Olepševalnega društva je leta 1929 občinski svet odobril ureditev igrišča v parku.

Sprehajalne poti
Arhiv Hortikulturnega društva Maribor

V latinščini in slovenščini

Leta 1957 je nastalo ime Hortikulturno društvo Maribor, ki mu je predsedoval inženir Oskar Tinta; v letih 1961 in 1962 so na njegovo pobudo skupaj s podjetjem Florina v latinščini in slovenščini poimenovali drevesa v Mestnem parku.

Bilo je nekoč na drevesih Mestnega parka
Arhiv Hortikulturnega društva Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta