(FOTO in VIDEO) V Krškem so driftali pozno v noč: 35 tekmovalcev in 8 tisoč obiskovalcev

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.10.2023 02:00

Medtem ko so v manj kot dva kilometra oddaljeni Nuklearni elektrarni Krško iskali točen izvor puščanja, je na dirkališču Raceland pod okriljem kluba 32nd Drift Squadron potekalo nočno tekmovanje v driftanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli osem tisoč obiskovalcev se je udeležilo tridnevnega dogodka Night Strike, največ v soboto.
Gregor Grosman

Operacija Night Strike je na dirkališče Raceland privabila 35 tekmovalcev in okoli osem tisoč obiskovalcev. Petek je bil namenjen treningu v driftanju in kvalifikacijam prijavljenih voznikov, ki so pripotovali tudi iz sosednjih držav: Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske in Italije.

V sobotnem večeru (in noči) so se po izločitvenih dvobojih pomerili najboljši drifterji, žal se nobenemu slovenskemu predstavniku ni uspelo uvrstiti med najboljših osem tekmovalcev. Zmago je hrvaškemu dirkaču Marku Brdeku po treh letih prevlade letos speljal srbski drifter Nikola Ilić, Italijan Dan Alberto Riccio je bil drugi, Brdek tretji, Clemens Kauderer iz Avstrije pa je zasedel četrto mesto. Nedeljsko srečanje ljubiteljev japonskih avtomobilov je bilo za razliko od adrenalinske sobote bolj družabno obarvano.

 

Ne bi se mogli strinjati z izjavami voditelja, ki je pozdravljal in nagovarjal vse, ki jim je všeč vonj po bencinu. V zraku smo namreč vonjali v prvi vrsti ožgane pnevmatike, ki so za seboj puščale gosto dimno zaveso. Pri driftanju gre za atraktivno tehniko vožnje (poznajo jo vsi, ki so si denimo ogledali film Hitri in drzni: Tokio Drift), pri kateri voznik kontrolirano z zadkom svojega avtomobila drsi skozi zavoje. Pri drift tekmovanju ne zmaga tisti, ki prvi prečka ciljno črto, ampak zmagovalca določi ekipa sodnikov, ki pri tem upošteva določene kriterije.

Tudi deset parov zadnjih pnevmatik so zamenjale ekipe najboljših tekmovalcev.
Gregor Grosman

Najbolj pogumni v drift taksi

Že ob prihodu na cilj so ob cesti parkirana vozila obiskovalcev v dolžini krepko več kot kilometra kazala na to, da bo prizorišče v soboto popoldne pokalo po šivih. Sodeč po registrskih oznakah, so gledalci prišli z vseh koncev države in tudi iz tujine, predvsem je bilo veliko Hrvatov. V času premorov med posameznimi tekmami so se nekateri odločili za vožnjo s tako imenovanim drift taksijem. Kot sovoznik je pri vratolomni vožnji in premetavanju med ovinki poleg izkušenega voznika sedel tudi Dominik Horvat iz Zagreba. "Že večkrat sem se vozil z nekaj drifterji in zmeraj je bilo boljše. Če ljubiš ta šport, je vonj gum v zraku nekaj najlepšega," trdi Horvat. Night Strike ocenjuje kot enega najboljših dirk te vrste v regiji, všeč mu je glasbena spremljava, predstavitev voznikov, razstavljeni avtomobili. Ko opisuje svojo adrenalinsko vožnjo, pravi, da si tako trdno pripet, da se ne moreš premikati. "Že prvi zavoj je bil izjemen, poln sem bil adrenalina. Takšna vožnja se sploh ne more primerjati s kakšnim luna parkom in podobnimi neumnostmi." Je pa toliko sproščen, da mu je celo uspelo z mobilnikom posneti vožnjo.

V nočnem finalu so bile razmere za vožnjo povsem drugačne kot pri kvalifikacijah in izločitvenih dvobojih čez dan.
Gregor Grosman

Gledalci so se lahko sprehodili mimo številnih razstavljenih predelanih avtomobilov, med njimi je bil tudi najglasnejši avto, rumeni audi karavan zagrebških registrskih oznak. Večina se jih je ustavila na hribu ob robu dirkališča, od koder so imeli dober razgled nad dogajanjem.

V boksih, kjer so ekipe med premori menjavale pnevmatike in so vozniki imeli nekaj časa za počitek, smo obiskali Aleša Pogačarja, lani najuspešnejšega slovenskega tekmovalca, ki je letos driftal z novim avtomobilom s šesto konjskimi močmi. "Danes je avto najboljše nastavljen, odkar ga imam. To je velik napredek. Imamo tudi novega zastopnika za gume, ki so zelo dobre tako čez dan, ko je vroče, kot zvečer, ko pade vlaga," nam je povedal drifter, ki se kljub petnajstletnim izkušnjam z driftanjem okoli avtomobila še malo lovi, saj z njim še ni naredil veliko kilometrov: "Je pa z vsakim krogom bolje."

Da je velika razlika med dnevnimi treningi in nočnim tekmovanjem, je še izpostavil Pogačar, njegova ekipa mora zaradi tega nastavitve oprijema avtomobila nenehno prilagajati trenutnim razmeram. "Da imamo to možnost, je velika prednost. Gre sicer za zelo majhne razlike. Navaden šofer tega verjetno sploh ne bi opazil." Lahko se tudi zgodi, da kaj preveč spremenijo in je treba konfiguracijo hitro povrniti v prejšnje stanje. Njegov cilj je sicer zbrati dovolj sredstev sponzorjev ter se pomeriti s tekmeci na evropskem prvenstvu.

Hrvaški drifter Marko Brdek je bil letos tretji, medtem ko je zadnja tri leta stopil na najvišjo stopničko.
Gregor Grosman
Zmagovalec letošnjega tekmovanja je bil Nikola Ilić iz Srbije.
Gregor Grosman

Od mladih nog je driftanje del nje

Številka 62, s katero se je v borbo podala Victoria Denk, ji ni prinesla sreče. Za edino žensko tekmovalko, 24-letno Avstrijko, je bila to prva profesionalna dirka, sicer pa se z driftanjem ukvarja že štiri leta - odkar je naredila izpit za avto. "Bila sem zelo nervozna, steza pa mi je ustrezala, saj moj avtomobil nima veliko moči. Imam zgolj 250 konjskih sil, s tem pa je težko konkurirati bolje motoriziranim tekmecem," nam je niti ne preveč razočarana zaupala tekmovalka, ki prihaja iz družine "drifterjev", do Krškega pa se je vozila skoraj šest ur.

Njena starejša brata sta že zelo dolgo v tem športu, eden od njiju, Markus, je tekmoval tudi tokrat. Victoria je nastopila z avtomobilom, s katerim drifta že vsa leta, na dirkališču v Krškem pa je vozila prvič. Nočne vožnje so drugačne, nam je povedala, predvsem zaradi omejene vidljivosti, konkurenca pa je bila težka. Že kmalu bo v svoje vozilo vgradila turbino, da bo imel avto več moči, želi pa si nastopiti na čim več dirkah. Štiri pare pnevmatik je uničila do izpada iz tekmovanja, kot nasvet za nekoga, ki bi se želel preizkusiti v driftanju, pa Victoria pravi, da ni nujno, da začne s hitrim avtomobilom. "Če se učiš z vozilom, ki ima manj moči, se naučiš bolje in natančneje voziti, pozneje zavirati in iz ovinkov vzeti več hitrosti." V Avstriji sicer nimajo veliko dirkališč, na katerih je mogoče trenirati, sama se v ta namen rada pozimi odpelje v gore - na kakšno malo prevozno cesto.

Pri driftanju gre tudi za eleganco, sodniki ocenjujejo linijo, stil, kako tekoče tekmovalec drifta.
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta