(FOTO) Obožujemo njeno zdravo prismuknjenost, svet pa njen norčavi optimizem potrebuje bolj kot kadarkoli

Denis Živčec
18.04.2021 04:30
Še nikoli ni modna scena njenega optimizma in prismuknjenega pogleda na življenje potrebovala bolj. Legendarna oblikovalka Agatha Ruiz de la Prada je nekoč obiskala tudi Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Legendarna Agatha Ruiz de la Prada je na madridskem tednu mode spet na polno udarila z novo kolekcijo, ki jo je kot zmeraj težko opisati z besedami. S popartom in veličastno špansko slikarsko dediščino navdihnjena umetnica je spet ustvarila linijo oblačil močnih, vedrih barv, ki na pisti kar žarijo. Pretiranemu poudarjanju linije telesa se je tudi tokrat načrtno odpovedala in tako svojim strankam podarila več svobode. V glavnem gre za poigravanje z barvnimi bloki in preprostimi grafičnimi potiski. Vse se vrti okoli rožnate, oranžne, modre pa srčkov, ustnic, lunic in cvetlic. Njena nova kolekcija je koncentrat veselja, upanja, optimizma in nosi pomembno sporočilo, da sebe in življenja ne smemo jemati preresno.

Profimedia

"Ljubezen, humor in optimizem govorijo univerzalni jezik," pravi oblikovalka, ki modne navdušenke osvaja tudi z ugodnejšimi in nosljivimi oblačili, ki jih je mogoče naročiti preko spleta. V prodaji pa je tudi nekaj njenih kozmetičnih izdelkov. Prava uspešnica so miniaturni balzami za ustnice, ki jih je zapakirala v pisane škatlice, povsem v slogu svoje ljubko prismuknjene mode. Oblikuje pohištvo, preproge, lončenino, luči, pisala, vazeline, parfume, torbe, brisače, posteljno perilo ter obleke za otroke in odrasle.

Profimedia

V svetu mode se je pojavila v osemdesetih letih minulega stoletja in se na modni sceni uspela obdržati vse do danes, najbrž tudi zato, ker modnim smernicam ni nikoli sledila. Študirala je na barcelonski fakulteti za tehniko, umetnost in modo. Svojo prvo modno revijo je izpeljala leta 1981 in kmalu postala modna ikona. Njeno oblikovanje odraža humor, drznost, barvo in naravo. Danes živi v Madridu, kjer ima studio. Z možem, novinarjem Pedrom J. Ramirezom, imata sina Tristana in hčerko Cosimo.

Profimedia

Leta 2015 je obiskala tudi Slovenijo. Takrat so v Miljah in Izoli odprli 4. bienale sodobnega nakita Filo rosso. Izola se je po zaslugi galerije Drat povezala z Miljami in s projektom, ki je v obe mesti pripeljal 80 avtorjev z vsega sveta. V žiriji je bila tudi Agatha Ruiz de la Prada, ki je bila hkrati botra te prireditve. V Sloveniji je bila prvič, nad sprejemom in še posebej nad mladimi glasbeniki, ki so nastopili v palači Besenghi, pa je bila čisto očarana. Takrat je povedala, da je njena življenjska obsesija odnos med umetnostjo in modo. Za Primorske novice pa je takrat dejala tudi: "Ljudje me pogosto sprašujejo, zakaj zahajam v države nekdanjega vzhodnega bloka. Moj odgovor je, da ljudje, ki so bili dolgo v svetu brez barv, te potrebujejo. Zato zelo dobro sprejemajo moje kolekcije. Barve potrebujemo za življenje."

Profimedia

​In nato dodala še: "V modi mi je zelo všeč svoboda. Prepričana sem, da je bila vrsto let preveč stroga, kar zadeva zapovedi, kaj se sme nositi in česa ne. Barve, na primer! Preveč je bilo črne. Menim, da moramo biti veliko bolj ekološki, stvari, tudi oblačila, je treba ponositi. Nakup oblačila je uspešen, če ga oblečeš tisočkrat in ko na tebi razpade."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta