(FOTO) Velika darila Ptujske Gore

Almira Ćatović
15.09.2019 02:28

Sredi ravnic se kot kraljica bohoti Ptujska Gora, od koder se pogled razprostira po celotnem Dravskem polju vse do Kamniških Alp in na kateri kraljuje v veličastnem svetišču Marija s široko razprtim milostnim plaščem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Relief Marije Zavetnice s plaščem je ena največjih mojstrovin tedanjega časa. Pod široko razprtim plaščem išče Marijino zavetje 82 figur.
Almira Ćatović

Skozi zgodovino je Ptujska Gora imela več imen, o postavitvi cerkve, ki danes velja za zakladnico gotskega kiparstva, pa priča listina iz leta 1398, v kateri je papež Bonifacij IX. dovolil Ulriku IV. Walseejskemu postaviti cerkev na Ptujski Gori. Neustift (Nova Štifta) je prvo ime za cerkev, izpričano v različnih listinah (leta 1442). Gradili so jo gospodje Ptujski; poglavitni ustanovitelj Bernard III. Ptujski je okrog leta 1410 dokončal njeno gradnjo.

Skozi zgodovino je Ptujska Gora imela več imen: Neustift (Nova Štifta), Mons gratiarum ali Gora milosti ter Črna Gora.
Almira Ćatović
Papež Benedikt XVI. je ptujskogorsko cerkev razglasil za baziliko Marije Zavetnice.
Almira Ćatović
Ptujskogorski spominki
Almira Ćatović

Arhitekturna zakladnica

Bazilika Marije Zavetnice s plaščem velja za najlepši slovenski gotski kulturni spomenik. Cerkev je izrazit gotski triladijski prostor in prava zakladnica gotskega kiparstva z začetka 15. stoletja. Relief Marije Zavetnice s plaščem (okoli 1410) je ena največjih mojstrovin tedanjega časa. Pod široko razprtim plaščem išče Marijino zavetje 82 figur. Na reliefu so upodobljeni ljudje različnih stanov, spolov in starosti. Cerkvena gosposka, papež, kardinala in škofje klečijo na Marijini desni, visoko plemstvo, kralj, kraljica in vojvoda so zbrani na Marijini levi. Le dve figuri sta poudarjeni z grbovnim ščitkom, domnevno Bernard Ptujski in njegova soproga Valburga Majdburška. Relief je zdaj vstavljen v veliki baročni oltar, prvotno pa je bil nameščen nad glavnim vhodom v Marijino cerkev na Ptujski Gori.

Celjski oltar Friderika II. Celjskega v južni apsidi je baldahinskega tipa. Sprva je verjetno stal nad glavnim oltarjem in zavzemal osrednje mesto v cerkvi.
Almira Ćatović
Kamnoseška znamenja vidimo na vseh kamnoseško obdelanih delih zunaj in znotraj cerkve; takšnih znamenj je več kot 1000.
Almira Ćatović
Ob prazniku Marijinega vnebovzetja vsako leto Ptujsko Goro obišče več tisoč vernikov.
Almira Ćatović

Marija kot inspiracija za film Metropolis

Prvi znanstvenofantastični film Metropolis je režiral Fritz Lang (1890-1976), ki je scenarij zanj napisal skupaj s svojo ženo Theo von Harbou. Film je postavljen v futuristično urbano okolje in govori zgodbo o mestu, razdeljeno na dva sloja; vladajoči razred bogatih živi razkošno življenje na račun mase zasužnjenih delavcev, ki garajo globoko pod zemljo in ohranjajo metropolo pri življenju. Zgodbo spremljamo skozi oči glavnega junaka Frederja, sina okrutnega vladarja, ki nekega dne spozna lepo delavko Mario, ki mu odpre oči. Ogorčen nad socialnimi krivicami Freder začne svoj humanitarni boj, ki se prepleta s krščansko mitologijo, podobo Marije kot prispodobo za ljubezen in s sporočilom: "Posrednik med glavo in roko mora zmeraj biti srce."
Metropolis so prvič uprizorili leta 1927 v Berlinu ob spremljavi simfoničnega orkestra, glasbo zanj je napisal Gottfried Huppertz. Snemali so ga dve leti, ob nastanku je veljal za najdražji nemi film. Prvi odzivi tako kritikov kot občinstva so bili katastrofalni, a je film v 70-ih letih pridobil status filmske mojstrovine v svetovnem merilu. Leta 2001 je rekonstruirana različica filma prikazana na berlinskem filmskem festivalu, istega leta je bil film vpisan na Unescov seznam Spomin sveta (Memory of the World). V Argentini so nato leta 2008 našli še dodatne dele, 12. februarja 2010 pa so film simultano predvajali v Berlinu in Frankfurtu.

Štajersko romarsko središče

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov, v Sloveniji je od leta 1992 tudi dela prost dan. Prazniku sicer pravijo tudi veliki šmaren, velika maša ali kar druga velika noč, ko se 15. avgusta kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike, je papež Pij XII. versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus. Številne cerkve po svetu izpričujejo stoletno vero v Marijino vnebovzetje, gotska bazilika na Ptujski Gori pa ima med njimi prav posebno mesto, saj sodi med najpomembnejša romarska svetišča na Štajerskem. Ob prazniku Marijinega vnebovzetja vsako leto Ptujsko Goro obišče več tisoč vernikov. Čeprav so nekoč ljudje romali na svete kraje predvsem z namenom notranjega očiščenja, saj so svetišča in potovanja na tovrstna mesta služila kot priprave na božje razsvetljenje in razodetje, danes romanje predstavlja tudi razvijajočo se panogo v okviru verskega turizma in tržno nišo v promoviranju turistične ponudbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta