Hej, mogoče bom smučanje celo vzljubila. Seveda z eno samo veliko željo: da si česa ne polomim

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
02.02.2020 04:58

Posebnost Kreischberga sta strmo vznožje in precej položno sleme, na katerem lahko tudi začetniki in slabši smučarji uživajo na širokih in lahkih progah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tom Lamm

Vrh Kreischberga je ovit v meglo, ko se naš novinarski avtobus bliža vznožju tega smučarskega središča na zahodu avstrijske Štajerske. Kako nepravično, po celem tednu sončnih dni mora ravno to soboto snežiti. Prav nič obetaven začetek dneva, ko se bom po 23 letih prvič znova postavila na smuči. Seveda z eno samo veliko željo: da si česa ne polomim.
Opremo si izposodimo v trgovini ob spodnji postaji gondole, kjer gre vse kot po tekočem traku: na terminalu vneseš svoje osebne podatke in mere (računalnik komunicira celo v slovenščini), natisneš listek in se z njim odpraviš do pulta za izdajo.
Ustrežljivi serviserji nam v pregledno urejenem skladišču poiščejo primerne pancerje, smuči, palice, čelado in očala, v hipu nastavijo vezi, po potrebi pomagajo pri obuvanju in preverijo, ali čelada varno tiči na glavi. In že smo v vrsti pred gondolo.

Snowpark pritegne predvsem najstnike.
Roland Haschka
Tubing je za tiste z dobrim želodcem.
Tom Lamm

Upam, da me ne snemajo

Na srečo sem že v letih, ko mnenje drugih ni tako pomembno, poleg tega sem vsem povedala, kdaj sem nazadnje smučala. Zamolčala sem le, da mi vijuganje po strmini niti takrat ni preveč uspevalo. Zato se po svojih najboljših močeh spustim po začetniški progi in poskušam v spomin priklicati občutek za prenašanje teže in predvsem način zaviranja. Moram priznati, da se počutim bolje, kot sem pričakovala, a vseeno upam, da me nihče ne snema v drži komaj skotenega žrebička. Smuči me pri vijuganju kar ubogajo in tudi ustavim, ne da bi koga podrla. Hej, mogoče bom smučanje celo vzljubila?!

Med leopardom in žirafo

No, začetniki smo še vedno na vrhu hriba in izbiramo med spustom po lahki modri progi ali po Geisterbahnu, "vlakcu smrti". Neustrašno privolim v slednjega, nato pa nisem prepričana, kaj naj bi bilo strašljivo: ali podobe duhov in pošasti na panojih ali ozka vijugasta proga. Otrokom je najbrž všeč. Zanje pa je urejena še ena atrakcija, tako imenovani Kreischi Safari, v katerem so ob progi na panojih slike afriških živali. Med previdnimi zavoji mi uspe videti leoparda, žirafo, tukana, drugi švignejo mimo neopaženi. Zakaj na slikah ni raje orla, svizca, lisice in drugih predstavnikov alpske favne, pozabim vprašati. Direktor smučišča Karl Fussi, ki se nam pridruži med kosilom, tudi nič ne pove o tem. Ne pozabi pa omeniti, da je Kreischberg tisto prizorišče tekem svetovnega pokala v smučarskem krosu in prostem slogu, kjer je Filip Flisar postal svetovni prvak. Tudi zato in predvsem zaradi bližine je med njihovimi gosti precej Slovencev, čeprav seveda ne toliko, kot je domačinov Avstrijcev pa Nemcev, Čehov, Poljakov, Madžarov, Slovakov in predstavnikov številnih drugih narodov.
Ponašajo se s tem, da so družinsko smučišče, kjer se najde atrakcija za vsako generacijo: od otroškega poligona preko stalne tekmovalne proge, hitrostne proge, kjer je mogoče meriti čas spusta, do dveh pohodniških poti. Kdor se naveliča smuči, se lahko driča po progi za tubing na napihnjenih gumijastih obročih. Za "freestylerje" pa je urejen snežni park z lažjo in težjo progo.

Zelo urejeno, zelo varno

Po nekaj urah vijuganja in prenašanja teže moje netrenirane noge začnejo odpovedovati poslušnost, in preden me dokončno izdajo, se raje odpravim proti gondoli, ki pelje v dolino. Kolegi so se že prej, odvisno od zmožnosti in želja, razkropili po hribu, sneženje se je umirilo in tako popolnoma sama delam bilanco dneva. Če sem se že odločila po toliko letih znova drseti po snegu, sem vesela, da sem to lahko storila na smučišču, ki po rezultatih mednarodnega testa Skiresort.de velja za eno najbolj urejenih in najvarnejših na svetu. Zaradi varnosti tudi vsako leto posodabljajo naprave, na smučišču so vedno štirje varnostniki, čeprav Karl Fussi priznava, da bi jih moralo biti več, okrepčati pa se je mogoče tudi v kateri od številnih koč. Na vprašanje, ali se naravovarstveniki nič ne pritožujejo, ker smučarski turizem ne velja ravno za trajnostnega, Fussi odgovori, da morajo po avstrijskih zakonih za vsako posekano drevo drugje posaditi novo. Nadaljnja debata o trajnosti v turizmu bi bila odveč: glede na to, da vsako leto postavljajo nove snežne topove, se v regiji Murau-Murtal, katere del je Kreischberg, dobro zavedajo, da zimski turizem pomeni delovna mesta in redne prihodke.

Na progah, sploh med tednom, ni gneče.
Gregor Lednik
V lepem vremenu seže pogled tudi po sosednjih vrhovih.
Gregor Lednik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta