(FOTO) Smučanje v Dolomitih: Za adrenalinske navdušence pa tudi za bolj umirjene

Branka Bezjak Branka Bezjak
12.01.2020 05:04

Italijansko smučarsko središče Tri Cine, kjer pa je prvi jezik nemščina, se ponaša z raznolikimi progami in ponudbo ob čudoviti gorski kulisi Dolomitov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se pripelješ z gondolo, ne moreš, da ne bi naredil posnetka.
Branka Bezjak

Znaš italijansko? Tako je ob prihodu v Ljubljano vprašala Michaela Haberl, ki je zbrala skupino slovenskih novinark, da bi nam v smučarskem središču Tri Cine (3 Zinnen) v Dolomitih predstavili zimsko ponudbo in novosti. Kakor da je slutila, da tri ure in pol trajajoča vožnja ne bo minila brez zapletov. "Šofer ne zna niti besedice nemško ali angleško," je pojasnila. Me pa ne italijansko. A kaj kmalu smo ugotovile, da nekaj vendarle razumemo. Iz Sicilijanca, ki si je na Južnem Tirolskem, kakor številni z juga Italije, našel delo, so namreč privrele kletvice. Pa kdo bi mu zameril! Mimo plazu so po uri in pol čakanja spuščali samo nasprotno kolono vozil. Za povrh je medtem moral poslušati sedem žensk, ki jih ni prav nič razumel.

Od višine se tukaj ne zvrti, kvečjemu od navdušenja nad prostranostjo prog.
Branka Bezjak
Ko stojiš na vrhu smučarskega izhodišča in se ti odprejo že drugi kilometri prog
Branka Bezjak

​Še vlagajo v zasneževanje in naprave

Ni zanemarljivo, da se ponašajo skupaj z okoli 800 snežnimi topovi, ki neumorno puhajo belo zmrzlino, da so vsi kilometri prog dobro pripravljeni. Direktor podjetja Mark Winkler razlaga, da brez velikih vložkov v zasneževalne naprave ni več mogoče ugoditi zahtevam strank in zagotoviti optimalnega smučanja v začetku sezone. Tudi v tej sezoni so tako še nadgradili sistem, dodali pa še dve novi žičnici in s tem število kilometrov prog povečali na 115. Povsem nova je denimo osemseda sedežnica, ki se lahko pokrije in ima ogrevano sedišče. V načrtih so širitve, povezava na smučeh z Avstrijci, na kateri intenzivno delajo. Ko bodo povezani z resortom Thurntaler in še z italijansko Val Comelico, bo skupaj mogoče smučati na kar 160 kilometrih prog.

Koče že z opremo dajejo toplino.
Branka Bezjak

​Dežela velikana

V smučarskem središču zase najdejo užitke tudi manj izkušeni smučarji. Posebej njim oziroma družinam je namenjeno manjše smučišče Haunold (Baranci) v vasi Innichen. Z drugimi smučišči ni povezano z žičniškimi napravami, ker želijo ohraniti tip bolj umirjenega, manj množičnega smučišča. Tu sta na voljo še otroška proga za smučarski kros in trikilometrska sankaška proga, ki je takrat žal nismo mogle preizkusiti, ker so že pripravljali progo za tekmo svetovnega pokala v smučarskem krosu, ki je bila teden za tem in na kateri je nato vozil tudi naš Filip Flisar.

Družina snežakov navduši staro in mlado, zlasti pa instagramerje, ponudi pa tudi priložnost za priljubljene selfije.
Branka Bezjak
Tirolska arhitektura v dolini
Branka Bezjak
Tudi za otroke je ponudba bogata, na voljo so smučarski tečaji.
Manuel Kottersteger
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta