Ivan Soče o podpornih ukrepih v boju s covidom-19

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
05.04.2020 00:58

"Študije so pokazale, da se akutna dihalna stiska (ARDS) pojavi le pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D. Tisti, ki imajo zelo nizke ravni vitamina D, so bistveno bolj dovzetni, da zbolijo za covidom-19 ali katerokoli virusno okužbo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj, ko je treba ostati doma, nam vitamina D še bolj primanjkuje.
Sašo Bizjak

Strokovnjaki po vsem svetu iščejo rešitve za trenutno največjo zdravstveno težavo - novi koronavirus. V pričakovanju zdravil oziroma cepiv je prav, da si sami pomagamo. V svojih objavah poudarjate, da je lahko vitamin D pomemben podporni ukrep.
Med ljudmi je vitamin D znan po delovanju na zdravje kosti. Veliko dokazov je, da ima tudi veliko strokovnjakov s področja medicine, farmacije in prehrane še vedno pomanjkljivo oziroma zastarelo znanje o vitaminu D. Zato je moj apel za redno in obilno jemanje tega vitamina namenjen ne samo državljanom, temveč predvsem zdravstvenemu osebju. Vsem bolnišnicam, domovom za ostarele in drugim, ki skrbijo za bolne in nemočne, priporočam, da svojim varovancem zagotovijo potreben dnevni odmerek vitamina D. S tem poceni ukrepom lahko bistveno zmanjšajo število obolelih in skrajšajo potek bolezni, ki poteka z milejšimi posledicami.

Ivan Soče: "Da pomanjkanje vitamina D slabi imunski sistem, je dobro znanstveno dokumentirano."
Sašo Bizjak

Zmanjšuje tveganja za okužbo dihal

Kako bi vitamin D pomagal pri virusu SARS-CoV-19 (covid-19)?
Znanstveniki ugotavljajo, da novi koronavirus uporablja enako točko vstopa v celice kot sars in drugi koronavirusi - vstopno mesto je gostiteljski receptor ACE2. Pri osebah, ki imajo visoko izražen ACE2, je zbolevnost večja in posledice resnejše.
Pomanjkanje vitamina D je pomemben razlog za visoko ekspresijo ACE2, kar je v strokovnih krogih že dolgo znano. Vitamin D zniža število teh receptorjev na površju pljučnih celic in tako zmanjša možnost vstopa virusa v celice. Poleg tega vitamin D vpliva na višjo raven surfaktanta - snovi, ki pokriva pljučne mešičke in omogoča dihanje. Študije so pokazale, da se akutna dihalna stiska (ARDS) pojavi le pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D.
Tisti, ki imajo večjo ekspresijo receptorja ACE2 in zelo nizke ravni vitamina D, so bistveno bolj dovzetni, da zbolijo za covidom-19 ali katerokoli virusno okužbo. Visoka stopnja smrtnosti je posledica močnega imunskega odziva, ki vodi do ARDS in fibroze.
Pravite, da se akutna dihalna stiska pojavi le pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D. A zdravniki razpolagajo s temi informacijami?
Nisem prepričan. Zdravniki ravnajo po vnaprej določenem protokolu, algoritmu, v katerem vitamin D še ni našel pravega mesta. Lahko le ugibamo, zakaj. A nekaj se tudi tukaj premika. Nekdanji direktor Centra za nadzor in preprečevanje bolezni ZDA dr. Tom Friden je poudaril, kako je prav, da v času pričakovanja novih zdravil, poskušamo sami zmanjšati tveganje, da bi zboleli. Ena stvar, ki očitno pomaga, je vitamin D. Višje stopnje umrljivosti pri starejših osebah in osebah s kroničnimi boleznimi kažejo, da oslabljen imunski sistem prispeva k slabim izhodom. O čudežnih zdravilih, ki se nenehno pojavljajo, znanost podpira možnost, da vitamin D krepi imunski sistem, zlasti pri ljudeh, katerih raven vitamina D je nizka. Dodatek vitamina D zmanjšuje tveganja za okužbo dihal, uravnava tvorjenje citokinov in lahko zmanjša tveganja za bolezni, ki jih povzročajo virusi. Ustrezni odmerki vitamina D lahko prispevajo k zaščiti ranljive populacije.

Zakaj v glavnem starejši?

Zakaj pa je po vašem mnenju novi koronavirus najbolj nevaren in pogosto usoden za starejše?
Eden pomembnih razlogov, ne morem trditi, da edini, je večje pomanjkanje vitamina D pri starejših. Starejši ljudje se manj gibljejo na odprtem. Drugič, njihova koža je pretanka s premalo podkožnega holesterola, v katerem se tvori vitamin D. Tretjič, premalo so informirani, morda imajo premalo denarja. Če pogledamo dogajanje v Italiji, kjer trenutno največ ljudi zboli in umre, naj omenim raziskavo, v kateri so ugotovili, da je na severu Italije hudo pomanjkanje vitamina D. Pri starejših ženskah so ugotovili, da je 27 odstotkov imelo raven vitamina D (25(OH)D; imenovan kalcidiol) v plazmi manj kot 5 ng/ml in 76 odstotkov manj kot 12 ng/ml. To so katastrofalni izvidi. Za primerjavo: raven kalcidiola pri zdravih osebah, ki poleti delajo na prostem ali se pravilno sončijo, znaša okrog 45 ng/ml, spodnja meja zadostne preskrbljenosti pa je 30 ng/ml. Več kot 80 odstotkov oskrbovancev v domovih za ostarele je imelo nezadostne ravni vitamina D. Na Japonskem, kjer je veliko manj okuženih in smrtnost desetkrat nižja, imajo ljudje bistveno višje ravni vitamina D.

"Situacija glede pomanjkanja vitamina D je alarmantna."
Janko Rath

V hrani ga skoraj ni

Kako torej do vitamina D, če ga s hrano res dobimo premalo?
Če se ne moremo pravilno sončiti (zima, zaprti prostori, skrivanje pred soncem, senca, sončenje skozi steklo, sončenje z zaščitnimi kremami, šibka moč sončnih žarkov, bolezni kože, alergije na sonce), imamo zelo omejeno izbiro: prehranska dopolnila ali zdravila ali solarij oziroma solariju podobne luči. Kot sem povedal, vitamina D v vsakdanji hrani skoraj ni. To je pač posledica nenaravnega načina življenja.
Pogosto beremo in slišimo, kako obstaja nevarnost predoziranja?
Opozorila o predoziranju so skoraj neumestna. Evropska agencija za varno hrano je v svojem dokumentu ugotovila, da je dnevni vnos za odrasle do 10.000 i.e. varen in ne povzroča nobenih težav. Iz previdnostnih razlogov so to količino delili s faktorjem 2,5 in uradno določili, da je zgornji varen dnevni vnos 4000 i.e. V svetu ni zabeležen niti en smrtni primer zastrupitve z vitaminom D, lažje težave pa so posledica neupoštevanja navodil proizvajalca.
Kaj potemtakem priporočate? Koliko vitamina D naj v teh dneh užijemo?
V tem času priporočam, da odrasli jemljemo okrog 10.000 i.e. na dan, dojenčki do 1000 i.e., otroci, starejši od enega leta, pa 2000 i.e. Morda je lažje, da si zapomnimo, da odrasli na kilogram teže jemljejo okrog 150 i.e., dojenčki pa okrog 200 i.e. na kilogram teže. V času epidemije te vnose lahko za nekaj tednov podvojimo. Zdravstvenim delavcem priporočam, da vsem, posebno ogroženim in bolnim, pomagajo z ustreznimi odmerki vitamina D.
Poleg takšnih odmerkov je treba bistveno povečati vnos vitamina C, nekaj gramov na dan, razporejenih v veliko manjših odmerkov. Od mineralov pa ne smemo pozabiti cink in selen. Ali bomo zboleli in kakšne posledice bomo utrpeli, ni odvisno od virusa, ampak od našega imunskega sistema.
Seveda je samoumevno, da zaradi tega ne smemo opustiti drugega zdravljenja, a učinkovitega zdravljenja za covid-19 ni. Veliko bi naredili, če bi vsaj pri bolnikih uvedli rutinsko merjenje ravni vitamina D in njegovo dodajanje, da ohranimo njegovo raven v krvi vsaj na nivoju 30 ng/ml, idealno bi bilo, če bi bila ta raven okrog 50 ng/ml. Pravzaprav merjenja niti ne potrebujemo. Vsem, ki ne jemljejo večjih odmerkov vitamina D, ga gotovo primanjkuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta