Ivo Mojzer si je po dolgem času dal na gramofon vinilko. Svojo. Novo. Izšla je pri Helidonu

Bojan Tomažič
21.02.2021 04:35
Ti si rekla sonce je naslov nove velike vinilne plošče Iva Mojzerja, poleg naslovne pesmi so na njej Polnočni kavboj, Ezl ek, Ko si davi se zbudila, Nov dih moči, Od pomladi do pomladi, Prijatelj stari moj, Misli name, Srečen je, kdor zares živi, Življenje kakor reka je, Vaju ne bo in Moja pot si ti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova plošča na gramofonu Foto: Bojan Tomažič
Bojan Tomažič

Nekakšna Mojzerjeva izbrana dela in ne the best of, ker bi v tem primeru morale biti poleg tudi pesmi Cifra mož, Prišla si kot nasmeh, Koledar ljubezni, Moj najljubši mesec je maj in še katera. Plošča je izšla pri Založbi Obzorja oziroma njenem Helidonu, ki je bil v preteklosti po izvajalcih izredno pomembna jugoslovanska založba.

"Po daljšem času sem si dal ploščo na gramofon in poslušal glasbo," je povedal Mojzer. "Imam še starega technicsa, zanj sem dobil novo iglo," predstavi pripravo za reproduciranje vinilnih plošč. Pravi, da se je spomnil časov gramofonov in plošč, ki so ga spremljale večino časa njegove kariere. Ima štirinajst svojih malih plošč, štiri velike (doslej Prišla si kot nasmeh, Pesem za vse, Ženska je vino) in dvanajst kaset. Od drugih ima petsto velikih plošč, od Chicaga, Beatlesov do jazza, popevk ima še najmanj. "Vinilne plošče so nazaj. Škoda, da nihče v Sloveniji, kjer smo imeli opremo za tiskanje plošč, ni razmišljal o tem, da bi pa morda spet lahko bile koristne, in so jih vrgli med staro železo."

Izbor pesmi Iva Mojzerja na vinilni plošči Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

V štirih desetletjih se je nabralo veliko hitov, Ti si rekla sonce je iz leta 1976. "Odplula sva do srečnega otoka, zasidrala poljub tja v plitvo morje. Kaj sproži ob val ta svet, kot puščico lahno lok napet. Obstala sva brez besed, ti si rekla sonce," je besedilo, ki ga je zanj napisal Dušan Velkaverh, avtor glasbe je Frank Booth, aranžma pa je delo Deča Žgurja.

Polnočni kavboj iz leta 1974 je pesem Freda Neila, slovensko besedilo je napisal Ivo Štrakl. "Vsi ljudje strmijo vame, njih besed sploh ne slišim, srce mi trga le tvoj glas. Tolažil bom sam sebe, obrazi so okrog mene, sence, ki govore na glas. Bežim tja, kjer sončni žarek premaguje dež, tja, kjer sonce ljubi le ponos. Veter z juga bo nosil tvoj ljubezni zvrhan koš, draga, čakaj, saj bova vsemu kos. Vsi ljudje strmijo vame, njih besed sploh ne slišim, srce mi trga le tvoj glas. Kje zdaj, draga, si? Pošlji pozdrav. Kje zdaj, draga, si?"

Besedilo za pesem Ko si davi se zbudila je napisal Dušan Velkaverh, glasbo pa Tadej Hrušovar. "Ko si davi se zbudila, me ob sebi začutila, te je vprašalo srce, če goreti zame sme. Ko si davi se zbudila, si me nežno poljubila, zdaj ne vpraša več srce, če goreti zame sme. Ko si davi se zbudila, si vse sanje pozabila, tiste sanje, ki jih ni, ko se vse enkrat zgodi. Ko si davi se zbudila, si me nežno poljubila in me vzela v svoj objem, da izgubil sem se v njem. Mine prva nežna noč, v tem je njena skrita moč, mnogo drugih bo prišlo, a take več ne bo."

Plošča je letos izšla pri Helidonu. Foto: Bojan Tomažič
Bojan Tomažič

Na plošči je tudi Ezl ek, glasbo je napisal Tadej Hrušovar, besedilo Ivo Štrakl. "Ko vračam se v mesto, mi spomini hitijo na prostor pred Orlom, tja na Ezl ek, vse dolge debate le o športu in filmu, o ljubezni in sreči, ta mladostni smeh. In mladi obrazi so že gube dobili, ker so leta že mimo, ah, tak je to! Živleje je tisto, ki nam daje in vzame in nikoli ne čaka na nasmeh. To bil je Ezl ek, danes pa novo vse važno je, zato pa naj vse to del spominov bo iz mladih dni preteklosti, le del spominov bo iz mladih dni preteklosti."

"Ivo do leta 1973, ko je posnel to Ferleževo priredbo Neilove svetovne uspešnice, ni bil neznanec s slovenskih glasbenih odrov," je napisal Franček Jauk, pisec besedila za pesem Prijatelj stari moj, ki jo je Mojzer posnel v duetu z Oliverjem Dragojevićem. "Uveljavil se je kot bobnar, najprej pri Biserih, potem se je s Kameleoni dvignil v vrh jugoestrade in se kot slovenski posebnež znašel na povabilo Davorja Popovića - Pimpeka v Sarajevu celo za bobni kultne skupine, pri Indeksih. Vstopal je pokončno in udarno, zatem je potoval in igral po evropskih klubih pa v Afriki, na turnejah po Sovjetski zvezi in se odmevno pojavil celo na Evroviziji s skupino Pepel in kri ter z evergreenom Dan ljubezni Dejvija Hrušovarja in Dušana Velkaverha. Sploh pa je v nekaj letih posnel toliko nepozabnih melodij kot malokdo. Avtorji so prepoznali njegovo nepotešljivo energijo, s katero je koračil v snemalne studie in na odre, in tako ga najdemo še v družbi velmož, kot so veliki gospod Vilko Ovsenik, Jože Privšek, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Tadej Hrušovar, Džordže Novković, Oto Pestner, Berti Rodošek, Dečo Žgur in drugi glasbeni veljaki. Ja, pa Elza Budau, Svetlana Makarovič, Dušan Velkaverh in celo Frane Milčinski - Ježek je pisal zanj."

​Ivo Mojzer je pri šestih letih dobil prvo harmoniko Silvo in pravi, da se je po tistem njegovo življenje obrnilo na glavo. "Gledal sem jo z odprtimi usti, bil sem nepopisno srečen, ne bi je zamenjal za nič na svetu. Po enem mesecu sem že igral sedem, osem melodij in se vpisal v nižjo glasbeno šolo." Zdaj z novo ploščo na gramofonu načrtuje naslednjo.

Kasete je bilo mogoče imeti v žepu, jih kopirati in presnemavati. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.