Kako pripraviti otroka na testiranje na covid-19?

The Conversation
22.08.2021 04:40
Kaj lahko storite, da bo testiranje na covid-19 za vašega otroka čim manj stresno? Če ga boste na vse skupaj dobro pripravili, med drugim s pomočjo igre vlog, in mu bili tudi sami za zgled, bo otrok testiranje zagotovo sprejel brez težav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen
Robert Balen

Dobro je, da se o testiranju na covid-19 začnete z otrokom pogovarjati, še preden ga bo moral opraviti. Pogovorite se z njim o tem, kakšne posledice je pandemija pustila do zdaj in kakšne utegne pustiti v prihodnosti. Povejte otroku, da s testiranjem preprečimo, da bi se virus širil naprej in da bi ljudje zbolevali, ter zagotovimo, da bodo vsi, ki bodo vendarle zboleli, deležni ustreznega zdravljenja. Opozorite ga na točko za testiranje, če se boste po naključju sprehodili ali peljali mimo nje. Pomembno je, da otroci vedo, kaj jih čaka v situacijah, kot je testiranje na covid-19, ker jim to da občutek, da imajo stvari pod nadzorom.

Skupaj z otrokom si oglejte videoposnetke, na katerih je videti, kako drugi otroci opravljajo test na covid-19. Spodbudite ga, da vam zastavi vprašanja o vsem, kar ga zanima, in mu na ta vprašanja tudi odkrito odgovorite. Povejte mu, da bo testiranje mogoče neprijetno zanj, glede na to, da mu bodo v nos potisnili palčko, in mu hkrati pojasnite, da bo ta občutek le začasen. Otrokom ni všeč, če se jim zlažemo, da postopek ni boleč, čeprav potem morda je. Zato lahko v prihodnosti postanejo nezaupljivi do raznih preiskav in testiranj. Otroka lahko na testiranje pripravite tudi z igro vlog, ki naj bo primerna njegovi starosti. Ta način priprave pomaga pri otrocih odpraviti strah pred raznimi medicinskimi postopki.

V okviru priprav na testiranje na covid-19 lahko otroka tudi prosite, naj si nadene zaščitno masko. Nato lahko otrok z bombažnimi vatiranimi palčkami sam opravi test in odvzame bris svoji punčki ali plišastemu medvedku. Da bi vašemu otroku pomagali prevzeti nadzor nad tem, kar ga čaka, premislite o tem, kako lahko sodeluje pri samem postopku. Dajte mu možnost izbire, kadarkoli je to mogoče. Na katero točko bi se šel rad testirat? Katero igračo bi rad vzel s seboj? S katero igrico bi si rad krajšal čas, če bo treba na test nekaj časa počakati? Kateri prigrizek bi mu po testu najbolje teknil?

Otroci običajno zelo dobro razberejo namige svojih staršev, zato ostanite mirni in samozavestni ter nato otroka odpeljite na testiranje. Če boste tudi sami opravili test, bo otrok verjetno hotel, da to storite pred njim. Zdravstvenega delavca prosite, naj med jemanjem brisa ves čas pojasnjuje, kaj počne. Izogibajte se preusmerjanju pozornosti in podkupovanju. Če boste poskušali otroka podkupiti, utegne dobiti vtis, da je testiranje nekaj, zaradi česar bi moral biti zaskrbljen, medtem ko lahko zaradi preusmerjanja pozornosti postane sumničav.

Tako kot pri cepljenju bodo morda tudi v tem primeru nekateri otroci hoteli opazovati potek postopka, da se sami prepričajo, kaj se dogaja, medtem ko bodo drugi raje zaprli oči ali gledali stran. Tudi glede tega naj se otrok odloči sam. Ves čas testiranja se posvečajte otroku in pospravite telefon. Napetost in stres lahko nekoliko omilite tudi s humorjem. Kaj imajo skupnega vse šale v zvezi s covidom-19? To, da so zelo nalezljive!

​Po odvzemu brisa boste odšli domov, kjer boste počakali na rezultat. V tem času počnite z otrokom kaj zabavnega. Pojasnite mu, da bo rezultat testa pozitiven ali negativen. Če bo pozitiven, to pomeni, da je okužen z novim koronavirusom, če bo negativen, to pomeni, da ni. Premislite tudi, kako boste otroku pomagali, če bo rezultat pozitiven. Nekateri otroci lahko postanejo tesnobni v primeru pozitivnega rezultata, čeprav imajo samo blage simptome okužbe.

Ta spoštljivi pristop temelji na vzpostavljanju sodelovalnega odnosa z otrokom in brez uporabe avtoritete ali spodbud. Na ta način dobi otrok občutek, da položaj nadzoruje, hkrati pa se pri njem zmanjša tesnobnost, povezana z medicinskimi postopki. Naj bo testiranje na covid-19 priložnost, da se bo vaš otrok bolje seznanil s tem, kako se opravlja zdravstvena oskrba. Izkušnja s testiranjem mu utegne pomagati, ko se bo v prihodnosti srečeval z drugimi medicinskimi postopki. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta