Kolagen morda ne bo dovolj, da bi bili videti kot Jennifer Aniston

Razmišljate, da bi za lepšo kožo začeli jesti prehransko dopolnilo s kolagenom? Zdrava in kakovostna prehrana je precej boljša naložba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jennifer Aniston 
Reuters

V medijih pogosto naletimo na pričevanja slavnih osebnosti o tem, kako so se pomladile s pomočjo raznih tablet, zvarkov ali kremic. Trenutno so v središču pozornosti prehranska dopolnila s kolagenom, k čemur je precej prispevala tudi ameriška igralka Jennifer Aniston, ki je postala obraz reklamne kampanje enega od znanih proizvajalcev tega prehranskega dopolnila.

Čeprav so nekatere raziskave pokazale, da ima lahko uživanje prehranskih dopolnil s kolagenom koristne učinke za kožo, bi morali biti kupci glede njih kljub temu previdni. Obstoječi dokazi niso preveč zanesljivi, zlasti ker mnoge študije, katerih izsledki nakazujejo pozitivne učinke teh proizvodov, financirajo njihovi proizvajalci. Zato je treba izsledke teh študij interpretirati zelo previdno.

Še posebno previdni bi morali biti, če med prebiranjem člankov o tovrstnih proizvodih naletite na pojasnilo uredništva ali avtorjev, da "včasih prejmejo nadomestilo za objavo povezav do določenih proizvodov in storitev". Take izjave pogosto pomenijo, da je revija ali časopis v zameno za objavo članka o izbranih izdelkih prejel določeno plačilo. Na podlagi tega lahko sklepate, da ni nujno, da je tisto, kar berete, neodvisna ocena učinkovitosti dotičnega proizvoda.

Namesto da zapravljate ogromno denarja za prehranska dopolnila s kolagenom, ki obljubljajo, da bodo omilila znake staranja, zgladila gubice in obnovila vašo kožo, ga raje investirajte v nakup kakovostne, zdrave hrane. Dolgoročno se vam bo to obrestovalo bolj, kot se vam morda zdi na prvi pogled, zlasti ko gre za zdravje in dobro počutje.

Raje večkrat uporabite glavo. Foto: Profimedia
Profimedia

Kaj pravi znanost

S staranjem se zmanjšuje volumen vezivnega tkiva v koži, zaradi česar izgubi prožnost ter postane ohlapna in nagubana. Pregled izsledkov študij o prehranskih dopolnilih s kolagenom, ki so ga leta 2019 opravili raziskovalci z ameriških univerz, je pokazal, da so uporabniki nekaterih med njimi dejansko navedli, da se je videz njihove kože v določeni meri izboljšal. Med drugim so poročali, da je bila njihova koža bolj hidrirana, prožna, gladka in napeta.

Toda natančnejši pregled je pokazal, da avtorji teh študij pri zbiranju in vrednotenju podatkov niso uporabili preveč kakovostnih metod. Raziskovalci, ki so opravili pregled, so pri študijah odkrili tudi celo vrsto omejitev. Med drugim so bili v okviru študij obravnavani različna prehranska dopolnila in različni tipi ljudi, kar pomeni, da njihovih rezultatov ni mogoče primerjati.

Prav tako ni bilo jasno, kako so avtorji študij rezultate pretovorili v spremembe v videzu kože in ali so te spremembe opazili tudi drugi ljudje. Poleg tega se aminokisline, nujne za tvorbo kolagena, nahajajo tudi v hrani, bogati z beljakovinami. Nobenega zanesljivega dokaza ni o tem, da so prav aminokisline v prehranskih dopolnilih s kolagenom tiste, ki pospešujejo proces tvorbe kolagena v telesu.

Večino študij so ob tem bodisi deloma bodisi v celoti financirali proizvajalci kozmetike in prehranskih dopolnil. Njihove izsledke je treba torej interpretirati zelo previdno, zlasti če je znano, da so avtorji študije zaposleni pri proizvajalcu prehranskih dopolnil. To pomeni, da so na tem področju nujne nadaljnje kakovostne in neodvisne raziskave.

Kaj je kolagen in kje ga najdemo

Kolagen je glavni strukturni protein v koži in drugih vezivnih tkivih, denimo v hrustancu, kosteh, tetivah in vezeh. Sestavljen je iz treh beljakovinskih vlaken, tesno zavitih v trojno vijačnico, kar mu omogoča, da skupaj z elastinom (proteinom) zagotavlja telesnim tkivom oporo, trdnost in prožnost.

Vitamin C igra pomembno vlogo pri spodbujanju proizvodnje kolagena v telesu. Brez ustrezne količine vitamina C bi bil kolagen nestabilen, kar pomeni, da bi se njegove trojne vijačnice odvile. Posledica pomanjkanja vitamina C je lahko tudi skorbut.

Preden se torej odločite za uživanje nekega prehranskega dopolnila s kolagenom, najprej preverite izvor kolagena, ki ga vsebuje. Bogat vir kolagena so denimo svinjska in goveja koža, kosti, hrustanec, tetive in vezi ter piščančji hrustanec in ribje luske.

Kakovostna prehrana je veliko boljša naložba

Raziskava, opravljena leta 2019, je pokazala, da 37 odstotkov Avstralcev mesečno za osebno nego in nakup kozmetike porabi približno trinajst evrov mesečno, medtem ko jih 26 odstotkov za to nameni od 14 do 30 evrov, 15 odstotkov pa od 30 do 130 evrov. Prehranska dopolnila s kolagenom stanejo od deset do 65 evrov. Ena kapsula oziroma enkratni odmerek vsebuje od pol grama do pet gramov kolagena.

Toda precej več boste za ta denar dobili, če ga boste porabili za nakup hrane, bogate z beljakovinami, denimo mesa, rib, jajc, mleka, sira, oreščkov, tofuja, suhega fižola in stročnic. Z njo boste zaužili dovolj aminokislin, ki jih vaše telo potrebuje za proizvodnjo kolagena. In ker je kolagen brez vitamina C nestabilen, je pomembno, da redno jeste tudi z njim bogata živila. Dober vir vitamina C so na primer brokoli, brstični ohrovt, paprika, paradižnik, špinača, kivi, limone in pomaranče.

Vir vitamina C Foto: Shutterstock
Shutterstock

Če bi radi, da bo vaša koža zdrava in lepa, bi se morali truditi, da redno pojeste dovolj hrane, bogate tudi z vsemi drugimi hranili. Med njimi so cink, vitamin A in živila, bogata s polifenoli.

Cink

Veliko ga je v morski hrani, mesu, suhem fižolu in oreščkih. Posledica pomanjkanja cinka so lahko težave s kožo, vključno z aknami in nekaterimi vrstami dermatitisa.

Vitamin A

Vitamin A pospeši obnavljanje povrhnjice, zaščitnega sloja kože. Najdemo ga v mastnih ribah, jajčnem rumenjaku, siru, tofuju, oreščkih, semenih, polnozrnatih žitaricah in stročnicah. Betakaroten, ki ga vsebuje zelenjava, se v telesu s procesom oksidacije lahko pretvori v retinol, aktivno obliko vitamina A. Odličen vir betakarotena so buče, korenček in zelena listnata zelenjava.

Živila, bogata s polifenoli

To so majhne kemikalije v zelenjavi, sadju, zeliščih in začimbah, ki zagotavljajo, da rastline lepo rastejo, in jih ščitijo pred patogeni. Študije nakazujejo, da povečan vnos polifenolov nekoliko omili škodo na koži, ki je posledica izpostavljanja sončnim žarkom.

Avtorica zapisa Clare Collins je profesorica prehrane in dietetike na Univerzi v Newcastlu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta