Kolumna Marka Crnkoviča: Svoboda pobijanja fetusov na RTV Slovenija

23.01.2022 03:00

55. člen ustave še vedno "sramoten".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Saj pravim: RTV Slovenija je že dolgo, predolgo gluha za kritike in se pretvarja, kot da nihče ni dovolj kompetenten, da bi se sploh oglašal. Zdaj pa imajo hudiča …

Še preveč!

Težko bi rekli, da direktor Urada vlade za informiranje Uroš UKOM Urbanija nič ne ve o medijih. Nasprotno, še preveč ve! In ne samo to! Včasih se celo zgodi, da so njegove pripombe umestne. Problem pa je v tem, da se samodeklarirani predsednik komisije za nadzor kvalitete vsebin RTV Slovenija redno čuti dolžnega to tudi dati vedeti. Gre za problem prilaščanja pooblastil. Da kao konstruktivno pritoževanje nad RTV-programi ne samo spada v opis njegovega dela in nalog, ampak da je to celo njegovo poslanstvo. Da misli, da mora kot varuh človekovih pravic vlade Republike Slovenije obelodaniti vse, kar ga na to temo zmoti.

Avgijev hlev

Urbanija pa ni edini kritik RTV, ki kritično komunicira. UKOM je v bistvu samo ojačevalec glasnosti pripomb na ta račun. Dejstvo, da sta vlada in DZ nastavila v vodstvo javnega servisa nekaj svojih novih metel in ustvarila vzdušje, kot da je treba končno in konkretno skidati ta Avgijev hlev, je opogumilo tudi druge, da so se začeli oglašati s tem večjim veseljem. Pogosto upravičeno nezadovoljstvo mnogih nad RTV-vsebinami se je s kadrovskimi posegi in ob intelektualni, domnevno ali vsaj dvoumno strokovni spremljavi nekaterih vladnih inštitucij materializiralo v sinergičen napad na javni servis.

Spet uravnoteženost

Kadrovske zamenjave zdaj zato zahtevajo celo konservativni marginalci kot recimo Aleš Primc. Antiaborcionistični, nacionalistični, homofobni in domoljubni predsednik stranke Za Slovenijo (Glas za otroke in družine), ki je pred desetimi leti zakuhal referendum o družinskem zakoniku in dal predlani svoji hčerki deset evrov za nagrado, ker je v nasprotju s slovničnimi pravili v šolskem spisu napisala božič z veliko začetnico, je pred kratkim "zaradi neuravnoteženosti oddaj in očitne uperjenosti proti nerojenim otrokom" zahteval odstop direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja.

Primc je v zadnjih treh mesecih na Radiu namreč naštel štiri oddaje, v katerih so gostje v studiu zagovarjali pravico splava - in "v katerih ni bilo nobene predstavnice zagovornic nerojenih otrok" -, in poleg odstavitve zagovornika ubijanja fetusov zahteval tudi vsaj "štiri uravnotežene oddaje o pravicah nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiskah".

Sinergija, španovija

Primc je napisal: "RTV Slovenija prikazuje izmaličeno in ideološko sporen pogled na svobodo človeka, ki jo postavlja v okvir egoizma, samozadostnosti in neodgovornosti. V tem smislu je delovanje Radia Slovenija za državo, narod, šolski sistem, zdravstveni sistem, pokojninski sistem in gospodarstvo izrazito škodljivo in neprimerno. Namesto da bi kot osrednja medijska hiša v državi delali za razvoj in napredek našega naroda in države, delate za njegov propad."

Seveda ni presenečenje, da se je ob eno od inkriminiranih pro-choice oddaj obregnil tudi Urbanija. Takole je pa on napisal: "Izrazito enostranski prikaz izjemno pereče tematike. Ker ne gre za propagandno oddajo oziroma plačano oddajo, so očitno namensko iz pogovora izključili kateregakoli vidnega predstavnika Gibanja za življenje kot najbolj znane organizacije v Sloveniji, ki brani življenja tudi nerojenih otrok."

Amen

Po mojem bi spretni pravniki ali odvetniki, da ne rečem ustavni sodniki, znali v duhu znamenitega, prosto po Rodetu "sramotnega" 55. člena ustave presoditi, da je zavzemanje za pravice nerojenih otrok - torej spodbujanje onemogočanja, če že ne prepovedi splava - protiustavno. Da se za to zavzema Primc ali tisto Gibanje za življenje, še nekako razumem. Ne razumem pa, zakaj se čuti dolžnega za to zavzemati direktor Urada za informiranje. On namreč služi tudi tistim, ki so za splav (in tistim, ki jih njegovo mnenje niti malo ne zanima).

Sam pravim: vsakomur je jasno, da abortus ni ravno odstranitev slepiča, vendar iz tega ni treba delati moralne, kaj šele demografske drame. Svoboda pobijanja fetusov je nad svobodo pobožnjakarskih facebookarjev, ki vsake toliko molijo zanje pred porodnišnicami. Kill and pray. Molitev sicer nikoli ne škodi - ker kaj, če pa morda zaleže? -, ne spada pa na Radio ali v UKOM. Amen.

Res pa je tudi, da ne vem, zakaj je treba o splavu sploh toliko razpravljati. Če ne bi bilo teh primcev, to sploh ne bi bil takšen problem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta