Kolumna Saše Britovšek: S komarji v senci

27.08.2023 04:00

Je o peklenski vročini še vredno izgubljati besede ali zakaj imamo sploh še radi poletje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar nekaj poletnih užitkov se z leti žal spreminja in greni.
Profimedia

Tudi to namreč zahteva energijo, aktivnost in celo gibanje. Gibanje pa je že potenje. Temperaturni kazalci se samo še zvečer spuščajo pod tridesetico, ljudje pa le še vzdihujemo drug proti drugemu, si morda pokimamo in zavijemo z očmi. "Kako si?" "Vroče je." Skopa komunikacija, ki jo kuha vse, kar je 30 plus, na drugi strani hladi odnose, naj se sliši še tako nemogoče.

To je čas, ko se ne objemamo - ali pa zgolj zelo nerodno s takojšnjim opravičilom "lepljiv sem od vročine". Ne sedimo si preblizu, da ne bi zaznali sape sogovornika, sploh pa ne vonja, ki se meša z deodorantom. Manj nas je v avtomobilu - bolje je, četudi ima klimo. Celo zvečer se ne družimo, ker doma lovimo prepih in je to edini čas, ko lahko na široko odpremo okna ter prezračimo svoje življenje. Celo poljubi so redki in skopi.

Zakaj imamo torej sploh še radi poletje? Zaradi dolgih počitnic na morju in pisanih kepic sladoleda, smo včasih pojasnjevali o najljubšem letnem času. Ali pa: v mestu ni gneče in vedno najdeš prosto parkirno mesto. Poletje je fajn, ker te že zgodaj zjutraj na kolesu boža sonce in mrak se ne spusti že ob šestih zvečer. Ker imamo takrat (menda) manj obveznosti, beremo knjige in lahko pokažemo (ali opazujemo) nekaj več gole kože? Ah!

Kar nekaj poletnih užitkov se z leti žal spreminja in greni. Počitnic na morju, sploh dolgih, si večina več ne more privoščiti. Obveznosti imamo vedno več, tudi težav, ki jih človeštvu prinašajo ekstremna poletja, ko se ustvarjajo vročinska neurja, uničujoči požari, suše in poplave. Večere nam zagrenijo komarji z vedno bolj strupenimi piki, celo za branje je vedno manj časa. Središča mest so preplavili tuji turisti, ki si edini lahko privoščijo tamkajšnje cene vinskih in kulinaričnih užitkov. Ostaja nam sladoled in iskanje sence. Gola koža, ki bi pospešila srčni utrip, pa je pod soncem tako ali tako ves čas v nevarnosti.

In ko tako lovimo ohlajene kotičke ter se gibljemo le od sence do sence, pijemo mineralno vodo in odganjamo komarje, nam poletje polzi iz rok. A ne bi bilo treba. Morda je še čas, da najdemo razlog, zakaj imamo še vedno radi poletje. Meteorologi pravijo, da bo jesen zelo mokra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta