Kozarec, ki kliče po še

David Vasiljevič
04.11.2018 03:27

Na Štajerskem pri sauvignonu povečini gojimo filozofijo novega sveta, s katero želimo izraziti sadnost, pitnost, sortnost, in na to smo lahko zelo ponos ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sauvignon si zasluži hladno kopel.
Hojka Berlič

Nova Kaledonija. Tam nekje na drugi strani globusa, globoko v Pacifiku, se vije plejada otočja, ravno prav razburljivega za nova odkritja. Pretiraval bi z domišljijo, če bi zapisal, da sem videl kakšno trto na tem koščku pozabljenega sveta. Vanuatu je prej poznan po svojem kanibalskem golažu iz preteklosti, z neštetimi palmami, ki dajejo senco svilnatemu pesku v soju valov bližnjih koralnih grebenov, pa potem izredni Isles of Pines, kjer čudni borovci rastejo naravnost iz obglodanih skal in vijejo korenine tja daleč proti središču zemeljske krogle … Francoski utrip je izredno močan, najsi bo to kup zarjavele pločevine s prastaro znamko Citroen ali pa ponudba vin kakšne vinoteke ali ulične prodaje pod šotorskim platnom.

Sadnost in svežina

Sauvignon blanc. Četudi je Nova Zelandija razmeroma blizu, je ponudba slednje sorte razgibana. Bodisi Sancerre ali Pouilly Fume iz starega sveta, bodisi plejada vinskih "parfumov" iz Marlborougha. Odprem razmeroma enostavno matuo, toliko da razdražim brbončice, brez pretiranega razmišljanja o globini in kompleksnosti. Enostavno kozarec, ki kliče po še. Rastlinski, pokošeno seno, nekaj malega bezga in ribeza, preplet grenivke in melone, nekaj mineralnosti so le prvi vtisi. Sauvignoni imajo stereotipno visoko kislino, ki vinu poda obstoj, poudari sadnost in svežino. Ravno ta našpičenost je danes med modernimi vinoljubi zelo prikupna in priljubljena.
Če se poigramo z besedami, pridemo do dueta francoskega izvora. Sauvage pomeni nor, divji, in seveda blanc, kar v prevodu pomeni bel.

Stari in novi svet

Pomembno je ločiti sauvignon starega in novega sveta. Na slovenskem Štajerskem povečini gojimo filozofijo novega sveta, s katero želimo izraziti sadnost, pitnost, sortnost, in na to smo lahko zelo ponosni. Uspevajo nam vrhunske enološke kreacije, ki so zelo prodorne za "new style" okus, morda smo le premalo pogumni in samozavestni, da to pokažemo svetu. Štajerski "parfum" se lahko mirne duše kosa z najboljšimi iz Nove Zelandije, ki so povečini izredno dišeči, kislinsko hrustljavi in odlični sopotniki novodobne kulinarike, a obenem kratki na okusu. Moderni štajerski sauvignon je na slovenskih tleh kralj med sauvignoni novega sveta.

Ptujski je med najbolj kakovostnimi.
Slavko Podbrežnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta