Mlade cirkuške artistke vabijo v čarobno Džangalo

Petra Vidrih
26.05.2024 02:00

Prihodnjo soboto bo Gledališče Koper gostilo otroško cirkuško predstavo Džangala, v kateri bodo nastopile mlade cirkuške artistke iz šole za cirkuške spretnosti Cirkus Star.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Larisa Levac in njene cirkuške artistke iz šole za cirkuške spretnosti Cirkus Star iz Kopra vabijo prihodnjo soboto dopoldne na otroško cirkuško predstavo Džangala v Gledališče Koper.
Tomaž Primožič/fpa

Dekleta ter njihovo trenerko in mentorico Lariso Levac smo obiskali med zaključnimi pripravami na sobotni nastop. Šola za cirkuške spretnosti Cirkus Star iz Kopra deluje že četrto leto, vanjo pa so vključena dekleta od sedmega do trinajstega leta. "Program je namenjen osnovnošolski mladini, ki si želi razgibane vadbe in ji je všeč hiphop, gimnastika, žongliranje, predvsem pa visenje z glavo navzdol v visečih vrečah (hamakah), na visečih obročih (lyra hoop), trakovih (lupsi), kockah ... Hkrati pa je to idealen poligon za razvijanje različnih socialnih veščin, kot so sodelovanje, medsebojno zaupanje, odgovornost in iznajdljivost, ter motoričnih sposobnosti - koordinacije, gibljivosti, ravnotežja, natančnosti ..." našteva ustanoviteljica šole Larisa Levac, ki se že od svojega dvajsetega leta izobražuje na področju različnih skupinskih vadb. Najbolj jo je prevzela joga, sploh aerial joga, ki temelji na vadbi na hamakah.

Larisa Levac (levo) in Kristina Menih
Tomaž Primožič/fpa

Pridobila je licenco za učiteljico joge in svoje znanje in strast do te starodavne vadbe, ki se osredotoča na povezovanje diha z gibanjem, vrsto let prenašala tudi na druge. "Ko sem v vadbo vključila tudi otroke, sem kaj kmalu ugotovila, da so veliko bolj dojemljivi in da si hitro želijo nekaj več. Glede na to, da sem tudi učiteljica akro joge, ki združuje jogo in akrobatiko, in da sem se izobraževala tudi v Barceloni na cirkuški šoli, sem vsa ta svoja znanja združila in nastala je šola za cirkuške spretnosti Cirkus Star, ki jo v letošnjem letu obiskuje okoli 40 deklet iz različnih istrskih osnovnih šol."

Da v njej pridno trenirajo nadvse nadarjena dekleta, sta lani dokazali Ajda in Valentina, ki sta v šovu Slovenija ima talent za svoj nastop prejeli zlati gumb, ki ju je izstrelil neposredno v polfinale. Tudi tam sta s svojimi cirkuškimi vragolijami visoko v zraku navdušili tako žirijo kot občinstvo in pristali med deseterico najboljših. "Če se ti uspe med 280 nastopajočimi uvrstiti v finale, si lahko upravičeno ponosen," je nad svojima učenkama, ki sta glas šole ponesli po vsej Sloveniji, navdušena Larisa Levac. "Zdaj nas vabijo na razne prireditve, otvoritve, praznovanja ... Odkar smo kupili lastno konstrukcijo, kamor lahko vpnemo naše rekvizite, so gostovanja veliko bolj enostavna," še pojasni.

Deset deklet si je s svojim zagnanim delom prislužilo glavne vloge v produkcijski predstavi, že drugi po vrsti, s katero bodo prihodnjo soboto, kot pravijo punce, "začarale" koprsko občinstvo. "Povezovalne točke s plesnimi elementi vadimo v prostorih Kinetic studia na Ogrlici v Kopru, kjer je tudi sedež naše šole, akrobatske elemente pa treniramo v zadružnem domu v Dekanih, ker je tam višji strop. Zgolj 2,8 metra, kolikor je višina prostora v Kopru, namreč ni dovolj, mi nujno potrebujemo vsaj pet metrov višine. A žal so v Dekanih na stropu na voljo le tri točke, kamor lahko vpnemo naše rekvizite, in dejansko nujno potrebujemo nov prostor z dovolj visokim stropom, če želimo še naprej razvijati naše veščine," pove Larisa.

Ajda in Valentina sta v šovu Slovenija ima talent za svoj nastop prejeli zlati gumb.
Koka Press/katja Kodba

In kako je viseti z glavo navzdol na krogu ali mreži nekaj metov nad tlemi? "Na začetku je težko, ko pa enkrat osvojiš te cirkuške veščine, pa gre," so v en glas zatrdila dekleta, ki komaj čakajo, da bodo svoje znanje modernega plesa in spretnosti pravih akrobacij lahko pokazala tudi na odru koprskega gledališča.

Zgodbo jim je pomagala napisati vsestranska kulturna ustvarjalka iz Izole Kristina Menih. Dekleta se bodo v pragozdu džangale (džangala po sanskrtsko pomeni džungla, op. a.) prelevila v pet zelo karakterno in vizualno različnih živalskih likov. Pet živalskih sirot med sabo stke pravo prijateljstvo, ki temelji na podpori in medsebojni pomoči. Na drugi strani, v betonski džangali velemesta, pa živijo človeški mladiči in zdolgočasene živali. Otroci se spreminjajo v brezčutne robote. Svoj čas preživljajo v zaprtih prostorih, za računalnikom ali tablico, med seboj nimajo stikov, so zelo osamljeni ... In potem se zgodi: tla se močno zatresejo, betonska džangala se zruši in prikaže se priložnost za nov začetek ... "Poanta te zgodbe je, da lahko le skupaj ustvarimo lepši in boljši svet in da brez sodelovanja ne bomo preživeli," pojasni Kristina Menih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta